Dünyadaki Sosyal Medya Ekonomisinin Büyüklüğüne Gangnam Style Örneği

Gangnam Style şarkısı ile hayatımıza kendine özgü dansıyla “dörtnala” giren Güney Koreli PSY; gerçek adıyla Park Jae-sang, tek bir şarkının uluslararası başarısı sayesinde kendini milyonerler kulübüne yazdırdı. 34 yaşındaki şarkıcı bugüne kadar Güney Kore’nin orta...

Dünyadaki Sosyal Medya Ekonomisinin Büyüklüğüne Gangnam Style Örneği (13 Aralık 2012)

Gangnam Style şarkısı ile hayatımıza kendine özgü dansıyla “dörtnala” giren Güney Koreli PSY; gerçek adıyla Park Jae-sang, tek bir şarkının uluslararası başarısı sayesinde kendini milyonerler kulübüne yazdırdı. 34 yaşındaki şarkıcı bugüne kadar Güney Kore’nin orta düzeyde bir pop yıldızıyken, Gangnam Style onu birkaç gün içinde global bir fenomene dönüştürdü. Şu aralar İngiltere’den Avusturalya’ya dünyanın her yerinde programlara konuk olması için tekliflerle baş etmeye çalışan PSY’i kısa sürede servet sahibi yapan gelir kalemleri şu şekilde:

Youtube Gelirleri: Gangnam Style’ın klibi şu anda Youtube’un en fazla izlenen videosu durumunda. 1 milyar izlemeye varacağı tahmin edilen ikonik klibin yarattığı merakla gelen kazanç 870.000 Dolar. Gangnam Style klibinin Youtube’da toplam izlenme sayısı şu anda 880 milyon. PSY’nin resmi kanalının şarkının hit haline gelmesi ile aldığı toplam izlenme sayısı ise tam 1 milyar 300 milyon. PSY sadece kendi videolarının izlenmesinden de gelir elde etmiyor. Gangnam Style’ın kullanıldığı her videonun izlenmesi de kendisine para olarak geri dönüyor. Youtube’un verdiği rakama göre site içinde 33.000 videoda Gangnam Style içeriği yer alıyor.

Yasal Satış Geliri: Gangnam Style ABD’de 2.9 milyon defa yasal olarak indirildi ve haftalarca listelerin ilk iki sırasında yer aldı. Şarkı iTunes’da 1.29 Dolar’a satılıyor. Apple’a kalan geliri bir kenara bırakırsak, PSY ve şirketine kalan para 2.6 milyon Dolar.

Şarkının ülkesi Güney Kore’de getirdiği kazanç ise çok daha az; sadece $61,000. Güney Kore’de dijital olarak 3.6 milyon satan ve stream yoluyla 40 milyondan fazla dinlenen şarkının bu kadar az gelir sağlamasının sebebi ise ülkede dijital olarak satışı yapılan şarkıların ücretinin sadece 10 cent, stream yoluyla dinlemenin ise 0.2 cent olması. Bu ücretlerden şirketin ve satış yapan sitenin payı da düşülünce geriye bu rakam kalıyor.

TV Reklamları: PSY’nin popülaritesi, onu reklamlarında oynatmak isteyen markaların da sıraya girmesine sebep oldu Reklam yüzü olduğu başlıca markalar ise Samsung ve LG. Aynı zamanda bir noodle markasının da reklamlarında yer alıyor. Kesin rakamlar bilinmese de bu reklamlardan 4.6 milyon Dolar kazandığı tahmin ediliyor.

Aile Şirketi: PSY’nin ailesi bilgisayar parçaları üreten DI Corp. isimli bir şirketin %30 hissesine sahip. Şarkının kelimenin tam anlamıyla patlama yaptığı günlerde şirketin borsa hisselerinin değeri 8 katına çıktı.

Para Durumu / Özlem Denizmen