BM Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da gerçekleştiriliyor8 sene ÖNCE
BM Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da gerçekleştiriliyor
BM Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) 70 yıllık tarihinde ikinci kez üst düzey güvenlik konferansını topluyor
Geçen yıl Mart ayında 239 yolcusu ve mürettebatıyla birlikte Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’dan Çin’in başkenti Pekin’e giderken adeta sırra kadem basarak Hint Okyanusu üzerinde kaybolan ve bulunamayan Malezya Havayolları’na ait Boeing 777 uçağı, Temmuz ayında 280 yolcu ve 15 mürettabatıyla Amsterdam’dan Kuala Lumpur'a uçarken Ukrayna-Rusya sınırında düşürülen yine Malezya Havayolları’na ait Boeing 777 uçağı, Aralık ayı sonunda 155 yolcu ve 7 kişilik mürettebatıyla Endonezya açıklarında henüz belirlenemeyen bir nedenle düşen yine Malezya merkezli Air Asia’ya ait Airbus A320-200 tipi uçak, BM Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nü harekete geçirdi.
Örgüte üye 191 ülkeden hükümet ve havacılık sanayi üst düzey yetkilileri, bu tür kazaların yaşanmaması ve uluslararası uçuş güvenliğinin sağlanmasını konuşmak için bu hafta ICAO’nun merkezinin bulunduğu Kanada’nın Montreal kentinde bir araya geliyorlar.
Bu, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, BM ajansının 70 yıllık tarihinde sadece ikinci kez düzenlenen üst düzey güvenlik konferansı olacak.
AP ajansının haberine göre konferansta, hükümetlerin çatışma bölgeleri üzerinde uçan uçaklar için riskler hakkında istihbarat ve uyarı gönderecekleri bir veritabanı oluşturulması üzerinde durulacak.
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü, küresel uçuş izleme standartları oluşturulmasını istiyor. Bunlardan biri uçuş sırasında kimse tarafından kapatılamayacak bir teknoloji. Bir başka öneri de uçakların uydu aracılığıyla yerlerini her 15 dakikada bir uçuş kulesine bildirmesi. Okyanuslar üzerinde uzun menzilli uçuşlarda uçaklar her 15 dakikada konum bilgilerini rapor edecekler.. Bir uçak kendi rotadan saparsa ya da bazı düzensizlik varsa da otomatik olarak konumunu her dakika rapor verecek.
Ayrıca kaybolan uçakların yerini saptamak için kullanılan teknolojik cihazların ve uçakların içerisindeki ‘karakutuların’ geliştirilmesi de diğer gündem maddeleri.
BM Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Hakkında
1944 yılında imzalanan Şikago Sözleşmesi uyarınca 1947 yılında Kanada-Montreal’de kurulan ICAO, Birleşmiş Milletler’in en başarılı uzmanlık ajanslarındandır. Örgüt, sivil havacılığın tüm süreçlerine ilişkin kural ve öneriler belirlemekte ve bunların küresel düzeyde uygulanmasını sağlamaktadır. Bu kurallar pasaportlardan, hava alanları ve uçaklardaki emniyet ve güvenlik önlemlerine ve ticari düzenlemelere kadar çok geniş bir alanı kapsamakta ve günlük hayatı etkileyebilecek sonuçlar doğurabilmektedir.
191 üyesi olan ICAO klasik BM sistemine göre çalışmaktadır. Genel Kurul ve Konsey Örgütün karar alıcı organlarıdır. Genel Kurul üye ülkelerin katılımı ile üç yılda bir toplanmaktadır. Konsey ise yasama ve yürütme işlevini yerine getiren ve Genel Kurul’a karşı sorumlu olan örgütün daimi organıdır. Konsey’de Genel Kurul tarafından üç yıllığına seçilen 36 ülke görev yapmaktadır. Konsey Başkanı Örgütün en üst düzey yetkilisidir.