Dünyada 66 milyon kişi başka yerlere göç etmek zorunda kaldı

Dünyanın farklı bölgelerinde yaÅŸanan savaÅŸlar, siyasi krizler ve çatışmalar nedeniyle 65,6 milyon kiÅŸi baÅŸka bir ülkeye kaçıyor Dünyanın farklı bölgelerinde yaÅŸanan siyasi krizler ve çatışmalar nedeniyle ülkesini terk edenlerin sayısÄ...

Dünyada 66 milyon kişi başka yerlere göç etmek zorunda kaldı (20 Haziran 2017)

Dünyanın farklı bölgelerinde yaÅŸanan savaÅŸlar, siyasi krizler ve çatışmalar nedeniyle 65,6 milyon kiÅŸi baÅŸka bir ülkeye kaçıyor

Dünyanın farklı bölgelerinde yaÅŸanan siyasi krizler ve çatışmalar nedeniyle ülkesini terk edenlerin sayısı artıyor. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi, dünya genelinde sığınmacıların sayısının 66 milyona yaklaÅŸtığına dikkat çekti. Ancak sığınmacıların çoÄŸu kaçış yolundaki kötü ve tehlikeli koÅŸullar nedeniyle hayatını kaybediyor.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi, dünya çapında zorla yerinden edilen kiÅŸi sayısının rekor düzeye ulaÅŸarak, 65 milyon 600 bine çıktığını açıkladı.

Bu, dünya genelinde ortalama olarak her 113 kiÅŸiden birinin bugün zorla yerinden edilmiÅŸ olduÄŸu ve her 3 saniyede bir 1 kiÅŸinin yerinden edildiÄŸi anlamına geliyor.

BM'nin verilerine göre 2016 yılı içinde kendi ülkesi içinde savaÅŸ nedeniyle evini terk etmek zorunda kalanların sayısı ise 40 milyon 300 bini buldu.

Åžimdiye kadarki en yüksek düzeye ulaÅŸtı

Ülkesi dışına kaçanların sayısı da 2016 sonunda 22 milyon 500 binle rekor bir seviyeyle kayıtlara geçti.

BM Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi’nin yıllık raporuna göre, 2016'nın sonu için belirtilen rakam, bir önceki yıldan 300 bin fazla.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, uluslararası diplomasi için ümit kırıcı bir baÅŸarısızlık olduÄŸunu söyledi.

Filippo Grandi "Dünya barışı saÄŸlayamıyor gibi görünüyor. Bu yüzden eski çatışmaların uzadığını görüyorsunuz ve yeni çatışmalar da ortaya çıkıyor. Ä°kisi de insanların yerinden olmasına yol açıyor… Zorla yerinden edilmeler hiç bitmeyen savaÅŸların bir sembolü" dedi.

Grandi ayrıca yerlerinden edilen insanların yüzde 84'ünün yoksul ya da orta gelirli ülkelerde yaÅŸadıklarını söyleyerek, yükün dünyadaki daha düÅŸük gelirli ülkelerde olduÄŸuna dikkat çekti.

BM yetkilisi, "Zengin ülkeler reddediyorken Afrika, Orta DoÄŸu, Asya'daki daha az kaynaklı ülkelerden milyonlarca mülteciyi almalarını nasıl isterim?" diye konuÅŸtu.

SAYILARLA DÜNYADA YERLERÄ°NDEN OLAN Ä°NSANLAR

Dünyadaki 65,6 milyon zorla yerinden edilen kiÅŸinin;

22,5 milyonu mülteci

40,3 milyonu kendi ülkelerinden göç etmek zorunda kalmış durumda

2,8 milyonu sığınma hakkı elde etmeye çalışıyor

Mülteciler nereden geliyor?

Suriye: 5,5 milyon (6,3 milyonu da ülke içinde yerlerinden oldu)

Afganistan: 2,5 milyon

Güney Sudan: 1.4 milyon

Mülteciler nerede yaşıyor?

Türkiye: 3,2 milyon

Pakistan: 1,4 milyon

Lübnan: 1,4 milyon

Ä°ran: 979 bin 400

Uganda: 940 bin 800

Etiyopya: 791 bin 600

EN FAZLA MÜLTECÄ° TÜRKÄ°YE’DE

Tüm dünyada insanlar zorunlu olarak yer deÄŸiÅŸtiriyor, savaÅŸlardan kaçarak, yaÅŸamak ve çalışmak için daha güvenli yerlere göç etmeye çalışıyorlar. Bugün dünyada zorunlu olarak yer deÄŸiÅŸtirmiÅŸ 60 milyonun üzerinde insan bulunuyor. Göç edilen yerde kalma süresi ise geçmiÅŸ dönemlere göre çok daha yüksek. Mülteci krizlerinin yüzde 80’i 10 yıl veya üzeri, beÅŸte ikisi ise 20 yıl veya üzeri süre boyunca devam ediyor.

Suriye’deki kriz ise yedinci yılına girdi ve 11 milyonun üzerinde insanı, yaÅŸamlarını kurtarmak için evlerinden kaçmak zorunda bıraktı. Bu durum aynı zamanda, tüm zamanların en büyük mülteci kriziyle karşı karşıya kaldığımız anlamına geliyor. Türkiye bugün, 3 milyon Suriyeliye ve Suriyeli olmayan 300 bin mülteciye ev sahipliÄŸi yapıyor ve dünyada en fazla mülteciye ev sahipliÄŸi yapan ülke konumunda.

Türkiye'de mülteci sayısı tahmin edilenden yüksek

Suriye'deki iç savaÅŸtan kaçan mültecilerin yarısından fazlasına ev sahipliÄŸi yapan Türkiye'de BM verilerine göre 2 milyon 900 bin sığınmacı yaşıyor. Uzmanlara göre mülteci sayısı kağıt üstündekinden çok daha fazla.

Resmi veriler ve bazı uzmanların çalışmaları, BM'nin 2 milyon 900 bin olduÄŸunu açıkladığı Türkiye'deki mülteci sayısının 3,5 milyondan aÅŸağı olmadığını gösteriyor. Dünyada en çok göçmen ve sığınmacının barındığı Türkiye, Suriye'deki 6 yılı dolduran iç savaÅŸtan kaçanların yarıdan fazlasına ev sahipliÄŸi yapıyor.

Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu'nun geçen Åžubat ayında gazetecilerin sorularını yanıtlarken verdiÄŸi rakama göre, Türkiye'de toplam 3 milyon 550 binin üzerinde göçmen ve mülteci var. Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na baÄŸlı Göç Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸü verilerine göre, yalnızca geçici koruma kapsamındaki Suriyeli sığınmacıların bugünkü sayısı 3 milyon 50 bine yakın.

Türkiye'ye sığınan 3 milyonu aÅŸkın Suriyelinin üçte biri yani 1 milyonu aÅŸkın kiÅŸi ise eÄŸitim çağında bulunan çocuk ve gençlerden oluÅŸuyor. Ne yazık ki bunların yarısı da halen hiçbir eÄŸitim alamıyor.

Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset AraÅŸtırmaları Merkezi (HÜGO) Müdürü Doçent Murat ErdoÄŸan, bu rakama, henüz güvenlik soruÅŸturması tamamlanmadığı için geçici koruma statüsü altına alınmayan yaklaşık 300 bin Suriyeli'nin daha eklenmesi gerektiÄŸi görüÅŸünde. ErdoÄŸan, güvenlik soruÅŸturması tamamlanmadığı için, Türkiye'nin bu kiÅŸiler hakkında BM'ye bildirimde bulunmadığını belirtiyor.

Doçent ErdoÄŸan, "Ek olarak, Suriyeli olmayan yaklaşık 300 bin sığınmacı daha var Türkiye'de. Afganistan'dan, Irak'tan, Ä°ran ve bazı Afrika ülkelerinden. Bu hesapla, Türkiye'deki toplam sığınmacı sayısı en az 3 milyon 600 bin" diyor.

Türkiye nüfusunun yüzde 4’ünü aÅŸan mülteciler nerelerde yaşıyor?

Türkiye, Suriye'de 6 yılını dolduran savaÅŸ nedeniyle ülkesini terk eden 5 buçuk milyondan fazla sığınmacının yarıdan fazlasına ev sahipliÄŸi yapıyor. Bunlardan 250 bine yakını GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi'ndeki 10 ilde yer alan 24 kampta yaşıyor. Suriyeli sığınmacıların yüzde 90'dan fazlası ise kentlerde. Suriyeli sığınmacı sayısı, 80 milyona yaklaÅŸan Türkiye nüfusunun yüzde 4'ünü aşıyor. HÜGO verilerine göre, 510 milyona yakın nüfusa sahip Avrupa BirliÄŸi'ndeki mülteci sayısı ise, 1,5 milyon civarında.

Kilis’in yüzde 95’ini Suriyeliler oluÅŸturuyor

Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'na baÄŸlı Göç Ä°daresi Genel MüdürlüÄŸü'nün açıklamalarına göre, Suriyeli göçmenlerin nüfusa nazaran en yoÄŸun olduÄŸu il Kilis. Kilis'te yaÅŸayan 124 bin 481 Suriyeli göçmen, nüfusun yüzde 95,15'ini oluÅŸturuyor.

Kilis'i yüzde 24 ile Hatay, yüzde 21 ile Åžanlıurfa, yüzde 16 ile Gaziantep izliyor.

Ä°stanbul sayı olarak en fazla Suriyeli göçmenin yaÅŸadığı il. Kentte yaklaşık yarım milyon Suriyeli göçmen yaşıyor.

Ä°stanbul'u sırasıyla 420 bin Suriyeli göçmen ile Åžanlıurfa, 384 bin göçmen ile Hatay, 329 bin göçmen ile Gaziantep izliyor.

Suriyeli sığınmacıların yarısı bebek

Resmi verilere göre, yalnızca Türkiye'de doÄŸan Suriyeli bebeklerin sayısı 180 bine yakın. HÜGO (Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset AraÅŸtırmaları Merkezi ) Müdürü Doçent ErdoÄŸan'ın bu yılın başında hazırladığı rapordaki tahmini ise, 230 bindi. Suriyeli sığınmacıların yarıya yakını bebek ve çocuklardan oluÅŸuyor.