Doğa Alarm Veriyor, Susuz Yaz Kapıda!

Kamil Eryazar Türkiye’de yaşanılan kuraklığın etkileri yazın çok daha fazla hissedilecek. Bugün 20 Şubat, Türkiye genelinde hava sıcaklığı ortalaması 20 derece ve yağış yok. Çiçek açan ağaçlar meyve bile vermeye başladı. Kelebekler çıktı. Kış ılık geçti, neredeyse...

Doğa Alarm Veriyor, Susuz Yaz Kapıda! (20 Şubat 2014)

Kamil Eryazar

Türkiye’de yaşanılan kuraklığın etkileri yazın çok daha fazla hissedilecek.

Bugün 20 Şubat, Türkiye genelinde hava sıcaklığı ortalaması 20 derece ve yağış yok. Çiçek açan ağaçlar meyve bile vermeye başladı. Kelebekler çıktı. Kış ılık geçti, neredeyse yağmur ve kar hiç yağmadı. Önümüzdeki haftada hava sıvaklıkları mevsim normallerinin üzerinde devam edecek. Pazar ve Pazartesi günleri yağmur olasılığı var ancak uzun vadeli tahminlerde ciddi bir yağış görünmüyor.

Korkutucu olan ise, bu koşullarda İstanbul’daki barajların doluluk oranı yüzde 30,34’e, Ankara’da ise yüzde 36’ya geriledi.

İSKİ’nin verilerine göre, 10 Şubat 2013’te barajlar yüzde 79.4 oranında dolu iken, 2014’te bu oran yüzde 31.62. İstanbul zaten uzun zamandır Bolu’nun ve Trakya’nın su kaynaklarını kurutuyor.

Daha da kötüsü, yaşanılan kuraklık sadece bu yıla özgü bir olay değil.  Yaklaşık üçte ikisine Akdeniz ikliminin hakim olduğu Türkiye’de yağışlar 10 yılda yüzde 25 azaldı, kuraklık eğilimi artmaya başladı.

Bırakın barajları, göller ve nehirler bile kurumaya başladı. Susuzluk, tarımsal sulama ve enerji üretiminde sıkıntı yaratacak boyuta ulaştı.

İstanbul’un 120 günlük suyu kaldı

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Şen, Türkiye’de kuraklığın etkisinin artarak devam ettiğini, bu nedenle bir an önce tasarruf tedbirlerinin alınması gerektiğini belirtiyor.

Şen, Türkiye’deki kuraklığın etkilerinin yazın çok daha fazla hissedileceğini vurguluyor: “Havalar ısındı, sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıktı. Ocak ayında beklenen yağışlar olmadı. Şubat ayı da kurak geçiyor. Türkiye’de kuraklık etkisini artırarak devam ediyor. Bir an önce bazı tasarruf tedbirleri alınmalı. Gerekirse bazı büyük şehirlerde su kesintisi yapılmalı. Özellikle İstanbul yazın büyük su sıkıntısı çekebilir. İstanbul’a günde 2,5 milyon metreküp su veriliyor. Hazırda 300 milyon metreküp su kalmış.”

Şen uyarıyor: “Yeteri kadar kar yağışı olmadığı için yeraltı suları da beslenmiyor. Tasarruf tedbirleri alınarak bu durumu vatandaşlara da anlatmak gerekir.”

İşin en ilginç ve üzücü yanı ise, sanırız seçim öncesi dönem olduğu için ne yerel yönetimlerden ne de ilgili bakanlıklardan su tasarrufuna ilişkin hiçbir açıklama ve uyarı yapılması. Yazık!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Türkiye’nin kuraklık haritasında

İstanbul ‘olağanüstü kurak’ kurak olarak gösterildi.