Berrin ile birlikte eğitim ve sınav sistemi de çöktü

Bursa’da babası öğretim üyesi, annesi doktor olan henüz 13 yaşındaki Ayşe Berrin Yılmazlar, evin banyosunda kendisini bornoz kemeriyle astı. Ortaokul 8'inci sınıf öğrencisi Yılmazlar'ın, TEOG sınavında istediği puanı alamayınca bunalıma girip, inti...

Berrin ile birlikte eğitim ve sınav sistemi de çöktü (17 Ocak 2016)

Bursa’da babası öğretim üyesi, annesi doktor olan henüz 13 yaşındaki Ayşe Berrin Yılmazlar, evin banyosunda kendisini bornoz kemeriyle astı. Ortaokul 8'inci sınıf öğrencisi Yılmazlar'ın, TEOG sınavında istediği puanı alamayınca bunalıma girip, intihar ettiği ileri sürüldü.

Henüz 10'lu yaşların başındaki çocukları psikolojik bunalıma sürükleyen eğitim sistemi bir can daha aldı! TEOG sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından bunalıma girdiği ifade edilen 13 yaşındaki Ayşe Berrin Yılmazlar'ın cansız bedeni, evinin banyosunda asılı halde bulundu.

Daha oyun çağındaki çocukları, yarış atı gibi güdüleyerek yaşamlarını karartan ve her çocuğun farklı yeteneklere sahip olduğunu yok sayan, sadece ‘beş seçenekli’ eğitim ve sınav zorlaması, henüz hayatının baharındaki Berrin’in canına mal oldu.

Bursa Nilüfer’de TEOG sınav sonuçlarının dün akşam açıklanmasıyla, puanlarının düşük olduğunu gören Çağdaş Eğitim Kooperatifi Özel 3 Mart İlköğretim Okulu öğrencisi Ayşe Berrin Yılmazlar, iddiaya göre çok üzüldü ve odasına kapandı. İlk bulgulara göre, Ayşe Berrin Yılmazlar gece banyoya girerek kendisini bornoz kemeriyle kalorifer borusuna asarak yaşamına son verdi.

Öğretim üyesi olan baba ve uzman hekim olan anne, sabah kızlarının banyodaki kalorifer borusuna asılı cansız bedeniyle karşılaşınca sinir krizleri geçirdi. Cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından cenaze Adli Tıp Kurumu’na gönderildi.

İşlemlerin tamamlanmasının ardından Ayşe Berrin Yılmazlar’ın cenazesi Kükürtlü Camii’nde ikindi vakti kılınan namazın ardından Hamitler Mezarlığı’nda toprağa verildi. Ayşe Berrin Yılmazlar’ın intiharıyla ilgili savcılık soruşturma başlattı.

TEOG nedir?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2013-2014 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı ortaöğretime geçiş sistemine verilen addır.

Bu sisteme göre altı temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 8'inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilir. Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılır.

Haber: DHA