ABD’de Polisler Aklandı, Halk Ayaklandı

Amerika'da Mike Brown'ı öldüren polisin aklanmasından sonra, siyahi Eric Garner'ı öldüren polis de suçsuz bulundu. Başta New York ve Washington olmak üzere birçok şehirde karar protesto edildi. Ülke genelinde ise 13 Aralık'ta sokaklar...

ABD’de Polisler Aklandı, Halk Ayaklandı (4 Aralık 2014)

Amerika'da Mike Brown'ı öldüren polisin aklanmasından sonra, siyahi Eric Garner'ı öldüren polis de suçsuz bulundu. Başta New York ve Washington olmak üzere birçok şehirde karar protesto edildi. Ülke genelinde ise 13 Aralık'ta sokaklara çıkılacak.

DIŞ HABERLER SERVİSİ – New York'ta gözaltı işlemi sırasında boğazını sıktığı siyahi Amerikalı Eric Garner'ın ölmesine neden olduğu iddia edilen polis hakkında takipsizlik kararı verilmesinin ardından New York ve Washington kentlerinde protesto gösterileri düzenlendi.

ABD'de Ferguson'la başlayan ırkçılık tartışması büyüyor. Kaçak sigara satan siyahiyi boğazını sıkarak öldüren beyaz polis hakkında takipsizlik kararı alınması yüzlerce New York'lu tarafından protesto edildi.

New York'un Staten Island bölgesinde 17 Temmuz'da meydana gelen olayda, 6 çocuk babası 43 yaşındaki Afro-Amerikalı Eric Garner, kaçak sigara sattığı gerekçesiyle gözaltına alınmaya çalışılmış, bir grup polis tarafından boğazı sıkılarak yere yatırılan Garner, hayatını kaybetmişti.

“Nefes alamıyorum”

17 Temmuz'da New York'ta yaşanan olayda polis, Amerikalı Eric Garner'ı kaçak sigara sattığı iddiasıyla durdurarak gözaltına almaya çalışmıştı.

Ülke çapında öfkeye neden olan görüntülerde Garner, polisin kendisini daha önce de "taciz" ettiğini söylüyor. Polis kendisine yaklaştığında, “Ben bir şey yapmadım. Beni her gördüğünüzde rahatsız ediyorsunuz. Lütfen beni yalnız bırakın. Lütfen bana dokunmayın” diyor. Daha sonra Garner’ı yere yatıran polisler 43 yaşındaki adamı yerde kelepçeliyor.

Görüntülerde beş polis var. Polislerden birinin eli, başından itibaren Garner’ın boğazında. Eric Garner da yere düştükten sonra defalarca “Nefes alamıyorum” diye bağırıyor. Buna rağmen, polis memuru Pantaleo, Garner'ın yüzünü yere bastırmaya devam ediyor. Başka bir açıdan çekilen görüntüde ise Garner’ın artık hareketsiz yerde yattığı görülüyor. Polisler Garner’ın yaşayıp yaşamadığını anlamaya çalışırken dakikalar geçiyor. Daha sonra Garner sedyeye bindirilip götürülüyor.

New York Savcılığı, jürinin olayda sorumluluğu bulunduğu iddia edilen polisin yargılanmasına gerek olmadığı kararına vardığını açıkladı. Takipsizlik kararı çıkmasını protesto eden göstericileri şiddetten uzak durmaya çağıran New York Belediye Başkanı Bill de Blasio, "Böyle bir karara varılmasını New Yorklular istemezdi" dedi.

“Adalet yoksa barış da yok”

Sosyal medyada #EricGarner, #ICantBreathe ve #BlackLivesMatter gibi hashtagler altında organize olan ve New York'ta Times Meydanı'nda toplanan yüzlerce gösterici, Garner'ın gözaltına alınırken polise defalarca söylediği "nefes alamıyorum" cümlesi ve "adalet yoksa barış da yok" sloganları ile Rockefeller Center'a yürüyerek buradaki geleneksel Noel ağacı ışıklandırma törenini iptal ettirmek istedi.

Polisin alana girmesine izin vermediği göstericiler daha sonra siyahi nüfusun yoğun olduğu Harlem'e kadar yürüdü. Zaman zaman trafiğe kapattıkları caddelerde yatma ve oturma eylemi yapan göstericiler Harlem'deki bir polis merkezi önünde de bir süre gösterilerine devam etti.

Genellikle olaysız geçen protesto gösterileri New York'un farklı noktalarında geç saatlere kadar sürdü. New York ile New Jersey'i birbirine bağlayan Lincoln tünelini kapatmak isteyen göstericilere ise polisler izin vermedi.

Topsy sosyal medya ölçüm ve analiz firması bir saat içerisnde #ICantBreathe hashtagi ile 69 bin, #EricGarner hashtagi ile de 16 bin tweet atıldığını açıkladı.

Obama açıklama yaptı

Başkan Barack Obama kararı dolaylı olarak eleştiren bir açıklama yaptı. Kararı protesto eden göstericileri şiddetten uzak durmaya çağıran Obama, "Irk, bölge, din ayrımı yapmaksızın Amerikalılar olarak hepimiz bunun Amerika'nın bir problemi olduğunu, sadece siyahilerin ya da yerli Amerikalıların sorunu olmadığını kabul etmemiz lazım" dedi.

Bu arada ABD Adalet Bakanlığı, Eric Garner'ın ölümüyle ilgili federal soruşturma başlatma kararı aldı. Adalet Bakanı Eric Holder, olayla ilgili "bağımsız, kapsamlı, adil ve hızlı bir vatandaşlık hakları soruşturması" sözü verdi.