ABD Başkanı Trump’ın Altı Ayı

KAMİL ERYAZAR İlk altı ayda istediği yasaları çıkartamayan, medya ve çevrecilerle yıldızları bir türlü barışmayan ve son anketlerde popülaritesi oldukça düşen ABD Başkanı Trump ve Cumhuriyetçi yönetim üzerindeki baskı giderek a...

ABD Başkanı Trump’ın Altı Ayı (20 Temmuz 2017)

KAMİL ERYAZAR

İlk altı ayda istediği yasaları çıkartamayan, medya ve çevrecilerle yıldızları bir türlü barışmayan ve son anketlerde popülaritesi oldukça düşen ABD Başkanı Trump ve Cumhuriyetçi yönetim üzerindeki baskı giderek artıyor. Trump’ın ekibindeki yaprak dökümü de devam ediyor. Hukuk başmüşavirinden sonra Beyaz Saray Sözücü Sean Spicer da istifa etti. ‘Yalnız kovboyu’ gelecekte daha zorlu günler bekliyor olabilir.

Donald Trump Amerikan tarihinin en tartışmalı başlangıcını yaptı. Bu duruma yol açanlarsa; ilk günden başlayan protestolar, tartışmalı Twitter mesajları, düşük destek oranları ve Rusya ile Trump’ın seçim kampanyasında yer alan kişiler arasında gizli bir anlaşma olabileceğine dair soruşturmaydı.

ABD Başkanı Donald Trump ilk 6 ayda, imzaladığı kararnameler dışında başkanlık dönemini sembolize edecek bir yasa çıkaramadı. Trump, selefi Barack Obama’nın ‘Obamacare’ adı verilen sağlık sigortası paketini kaldıramadı. İstediği vergi reformunu da Kongre’de kabul ettiremedi.

ABD Başkanı Donald Trump, ‘ilk 100 günü dolmadan federal hükümete kepenk indirten ilk başkan’ olarak tarihe geçmekten son dakika manevrasıyla kurtuldu. Trump, federal kamu kuruluşlarının faaliyetlerini sürdürmesini sağlayan ikinci geçici bütçenin geçerliliğinin dolmasına saatler kala Kongre’den apar topar geçirilen kısa vadeli yasayı imzaladı.

Trump, ilk 6 ayında ayrıca Rusya ile Suriye üzerinden yaşadığı gerginlik, İran’a karşı aldığı sert tavır ve Kuzey Kore ile savaşın eşiğine gelmesi gibi önemli olaylarla dünya gündeminden düşmedi.

‘Yabancılara yasak kararnamesi’ dünyayı karıştırdı

Trump’ın, mültecilerin yanı sıra bazı Müslüman ülke vatandaşlarına da AB’ye giriş yasağı getirmesi öncelikle teknoloji ve sanat dünyasını karıştırdı.

Trump'ın göçmenlerin ülkeye girişine yönelik getirdiği yasağa karşı tüm dünyada tepkiler çığ gibi büyürken başta teknoloji firmaları olmak üzere uluslararası dev şirketler Trump’a karşı birleştiler.

Trump görevden alınabilir mi?

ABD'de Mayıs ayının ikinci yarısında yaşanan iki önemli gelişme, tartışmaların başlamasına ve Başkan Donald Trump'ın görevinden azledilmesi sürecinin başlatılması çağrılarının daha yüksek sesle dile getirilmesine neden oldu.

Önce Washington Post, Trump'ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile yaptığı görüşmede bir başka ülkeden gelen çok gizli bir istihbaratı paylaştığını bildirdi.

Trump, bu haberi doğruladı ve buna hakkı olduğunu söyleyerek, bu kararını savundu.

Daha sonra New York Times gazetesi de, Trump'ın daha önce görevden aldığı Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey'den eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn hakkında Rusya ile ilişkilerinden dolayı açılan soruşturmanın kapatılmasını istediğini öne sürdü. Beyaz Saray, bu iddiaları yalanladı. Temsilciler Meclisi Sözcüsü Paul Ryan iddiaların araştırılacağını söyledi.

Kazançlar ve Kayıplar

Trump’ın bazı erken başarıları oldu. Başkan Trump, Cumhuriyetçiler’in karşı çıktığı bazı Obama dönemi uygulamalarını kaldıracak başkanlık kararnameleri imzaladı.

Trump ayrıca Senato’nun muhafazakar yargıç Neil Gorsuch’ın Anayasa Mahkemesi üyeliğini onaylaması ile birlikte kampanyasındaki önemli taahhütlerinden birini yerine getirmiş oldu.

Ama bazı önemli kayıpları da oldu. Trump ve Cumhuriyetçi parti, Obama’nın önde gelen icraatlarından biri olan sağlık yasasını kaldırma konusunda sert bir engel ile karşılaştılar. Bu durum uzun yıllardır yasanın kaldırılmasını isteyen muhafazakarlar için ciddi bir hayal kırıklığı oldu.

Kongre sağlık yasası konusu ile boğuşurken Trump’ın vergi reformu ve altyapı harcamaları gibi diğer öncelikleri rafa kaldırılmış oldu.

Anket sıkıntısı

Trump’ın kamuoyu yoklamalarında görülen desteği tarihin en düşük değerlerinde. Real Clear Politics olarak adlandırılan ve çeşitli anketlerin ortalamasını gösteren sonuçlara göre Trump’ın politikalarına onay verenlerin oranı yüzde 40, karşı çıkanların oranı ise yüzde 54. Virginia Üniversitesi’nde Kyle Kondik “Yeni göreve başlamış bir başkan için Trump’a destek oranları tarihin en düşük seviyesinde. Genel olarak başkan seçildiğinizde bir nevi balayı döneminiz olur ancak Trump’ta böyle bir dönem olmadı” diyor.

Trump daha başkanlığının ilk gününde protestolarla karşı karşıya kaldı. Ancak Kondik yaşadığı tüm sorunlara rağmen Trump’a destek verenlerin tavrında bir değişiklik olmadığını bu oranın yüzde 80 ve üzerinde olduğunu söylüyor. NBC televizyonu ve Wall Street Journal gazetesi tarafından yapılan son bir kamuoyu yoklamasına göreyse, Trump’ın Kasım ayındaki seçimlerde Hillary Clinton’ı yendiği bazı bölgelerde destek kaybına uğramaya başladığı görülüyor.

Rusya gölgesi

Rusya’nın geçen yılki seçimlere müdahale ettiği iddiasından başka hiçbir şey Trump yönetiminin üzerine bu kadar büyük bir kara bulut gibi çökemezdi. Bununla ilgili soruşturmaya Başkan, sürekli “cadı avı” deyip duruyor.

Görevdeki aylık süresi boyunca Trump sık sık internetten çıkışlar yaptı. Bunları hem Twitter’dan, hem de kendisine destek verenlere hitap ettiği mitinglerde dile getirdi. Bu ayın başlarında Washington’da destekçilerine konuşurken Trump, “Yalancı haber medyası bizi Beyaz Saray’a ulaşmaktan alıkoymaya çalıştı. Ama günün sonunda ben Başkan oldum ve onlar kaybettiler” dedi.

Trump’ın FBI Direktörü Mayıs ayında kovması ile birlikte Rusya davası hız kazandı. Bu durum özel savcı olarak Robert Mueller’ın FBI’ın başına atanmasına neden oldu.

Televizyon kanalları ilk 100 günü anlatan tanıtım filmini yayınlamayı reddetti

ABD’de CNN, NBC, CBS, ABC ve bazı televizyon kanalları, Başkan Donald Trump’ın görevdeki ilk 100 gününde başarılarını anlatan reklamları yayınlamayı reddetti.

Paralı reklam, ünlü televizyon habercilerini, yüzlerinde “yalan haber” grafiğiyle gösteriyor.

CNN’den yapılan yazılı açıklamada, “Ana akım medya yalan haber değildir. Demek ki bu reklam yalan” dendi.

Meksika sınırına örmeyi vaad ettiği ‘duvarı’ medya ile arasına ördü

Donald Trump, kendisine ve yönetimine yönelik eleştirilerin hepsini yalan haber niteliyor. Trump, Amerikan basınını yalancı ve sahtekâr olmakla suçluyor.

Diğer yandan Meksika sınırına örmeyi vaad ettiği duvarın ne inşasına başlayabildi ne de Meksika'nın duvarın yapılması için gerekli ödemeyi yapmasını sağlayabildi.

Oğul Trump’ın e-postaları

Dava, Donald Trump Jr.’ın kendisine Hillary Clinton’a zarar verecek bilgiler vadeden Rus avukatla buluşmasını gösteren epostaların ortaya çıkması ile yeni bir boyut kazandı.

Demokratlar Trump için muhalefet tamtamlarını çalmaya devam ediyorlar ve Rusya konusundaki endişeler artıyor. Senato’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Demokrat Partili Senatör Chuck Schumer “Ortaya çıkan bu bilgiler Başkan ve yönetim tarafından sürekli olarak dayatılan ‘Trump kampanyasındakilerin Ruslar’la herhangi bir işbirliği ya da gizli anlaşması yoktur’ iddialarının da sonu oluyor” yorumunu yaptı.

Gidilecek yol

Rusya meselesine eğilmek Trump’ın Kongre’de asıl gündeme getirmek istediği konuların önündeki ciddi bir engel durumundaydı. Ancak bazı uzmanlara göre bu durum değişebilir. Partilerüstü Politika Merkezi’nden John Fortier “Başkan’ın performansını değerlendirmek için sanırım 6 ay yeterli bir süre değildir. Kanun yapmak genelde daha uzun zaman alır” dedi.

6 aylık süre boyunca Donald Trump’ın Washington’a bir hareket ve kargaşa getirdiği konusunda hemfikir olmayan neredeyse yok. Ancak pek çok uzmana göre Trump’ın söz verdiği değişimler içerikten çok bir tarz olarak kaldı. Kyle Kodik, “Trump yönetimi daha yolun çok başında ve daha gidilecek uzun bir yol var. Başkan için hala bir şeyi düzeltme ya da batırmak için zaman var” diyor.