Reklam geliri ve kârını arttıran Google, Apple’ı borsada da geçti

KAMİL ERYAZAR Bu yılın ikinci çeyreğinde rekor kâr elde eden Google, Nasdaq’da da Apple’ı geçerek en değerli şirket oldu Google, artık resmen dünyanın en büyük ve en değerli teknoloji firması. Tüm operasyonlarını Alphabet çatıs...

Reklam geliri ve kârını arttıran Google, Apple’ı borsada da geçti (27 Temmuz 2017)

KAMİL ERYAZAR

Bu yılın ikinci çeyreğinde rekor kâr elde eden Google, Nasdaq’da da Apple’ı geçerek en değerli şirket oldu

Google, artık resmen dünyanın en büyük ve en değerli teknoloji firması. Tüm operasyonlarını Alphabet çatısı altında birleştirme kararından sonra dört yıldır dünyanın en değerli markası konumundaki Apple’ı geride bırakarak liderliği eline aldı.

Google ve Youtube gibi teknoloji devlerini bünyesinde bulunduran ABD merkezli teknoloji şirketi Alphabet Inc bu yılın ikinci çeyreğinde, bir yıl öncesinin aynı dönemine göre yüzde 21 artışla 26 milyar dolar gelir elde ederek yeni bir rekora daha imza atmış oldu. Bu rekor ile birlikte liderlikteki yerini daha da sağlamlaştıran Google’ın bu yılın geri kalan altı aylık sürecinde daha fazla değer kazanacağı öngörülüyor.

Çatı kuruluş Alphabet’in en değerli şirketlerinden Google’ın dijital platformlardan elde ettiği reklam gelirleri de bu ikinci çeyrekte 23,5 milyar dolara yükseldi.

Alphabet’in bu dönemdeki net kârı geçen yıla oranla yaklaşık üçte bir oranında azalarak 3,5 milyar dolar kaydedildi.

Bunda, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun rekabeti düzenleyici kurumları tarafından Google’a Android mobil işletim sistemi kullanımındaki ihlallerinden dolayı verilen 2.5 milyar euroluk para cezası etkili oldu. Nest ve Fiber gibi şirketlerin ise 772 milyon dolar zarar açıkladığını da belirtmek gerekiyor.

GOOGLE ARTIK APPLE’DAN DAHA DEĞERLİ

Alphabet, Wall Street’te dört yıldır dünyadaki en değerli şirket olan Apple'dan daha değerli oldu. New York borsasında yaşanan bu gelişme, özellikle Apple için oldukça prestij kaybı yaratacak gibi duruyor.

Apple hâlâ kıskanılacak kârlar elde ediyor ancak satışları yavaşlayan iPhone dışında yeni bir flaş ürün geliştirememiş olması şirketin geleceği konusunda endişelere neden oluyor.

Google’ın gelirinin bir miktarını ‘sürücüsüz otomobil’ gibi (3,6 milyar dolar) AR-GE projelerine aktarması, ana gelir kaynaklarının performansını ve büyümesini olumsuz etkilemediğinden yatırımcılar tarafından hoş görülüyor.

İnternet aramalarının masaüstü bilgisayarlardan cep telefonlarına yumuşak bir geçiş yaparak mobil arama oranının artması ve YouTube'un da yeni bir hızlı büyüme sürecine girmesi de gelir artışındaki önemli etkenleri oluşturuyor.

Google işinin CEO'su Sundar Pichai, "Her şeyden önce, Q4 sonuçlarımız, mobil aramada ve Google'ın çeşitli işletmelerinde sahip olduğumuz büyük ivme ve fırsatı gösteriyor" dedi.

Alphabet’in gelirinin dörtte üçü Google’ın arama motoru reklamcılığından geliyor. Ancak yıllık gelirinin şu anda 4 milyar dolar ile 8 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen YouTube ve kısa bir süre önce mağaza içi reklamlar satmaya başlayan Google'ın mobil uygulama mağazası olan Google Play mağazasının da giderek payının artmaya başladığı görülüyor.

Macquarie Securities'in analistlerinden Ben Schachter, "Bu boyuttaki bir şirketin yılda yüzde 20 büyümeye devam edebilmesi için oldukça dikkat çekici" diyor.

APPLE’IN DÜŞEN İPHONE SATIŞLARI İLE BİRLİKTE, BEKLENTİLERİN ALTINDA KALAN İKİNCİ ÇEYREK RAPORU KEYİFLERİ KAÇIRDI

iPhone satışları geçen yılın gerisinde kalan Apple’ın 2017 ikinci çeyrek raporundaki finansal verileri de beklentileri karşılamaya yetmedi.

Apple mobil pazardaki kârı tek başına domine ederken, 2017 ikinci çeyrekte birçok kalemde gerileme yaşadı. Satışları düşerken gelirlerini arttırmayı başaran Apple’ın yatırımcıları şirketin gidişinden oldukça memnun ve şirket politikalarına ciddi anlamda destek oluyorlar ama ortadaki bir diğer gerçek ise rakamlar! Apple 2017 İkinci Çeyrek Raporları geçtiğimiz yıla göre iPhone satışlarında düşüş yaşandığını gösteriyor. 2017 birinci çeyrek raporları ile karşılaştırdığımızda ise özellikle iPhone satışlarında yüzde 34’lük bir düşüş yaşandığı ortaya çıkıyor.

Apple, tatil çeyreği olarak bilinen 2017 yılının ilk çeyreğinde 78.3 milyon iPhone satışı gerçekleştirerek 78.4 milyar dolarlık bir gelire ulaşmıştı. İkinci çeyrek rakamlarına göre ise Apple, 52.8 milyar dolar gelir elde etti. Apple'ın elde ettiği gelirin 11.03 milyar doları kâr olarak açıklandı. İkinci çeyrekte 50,8 milyon iPhone, 8,92 milyon iPad, 4,2 milyon Mac satışı gerçekleşti. Apple, en büyük geliri yine ‘amiral gemisi’ iPhone satışlarından elde ederken, ikinci sırada servis hizmetleri ve üçüncü sırada da Mac satışları yer aldı. Bu çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre iPhone ve iPad satışlarında düşüş görüldü.

Apple CEO’su Tim Cook, iPhone satış rakamındaki düşüşü Çin’de karşılaştığı yoğun rekabete bağlarken yeni model dedikodularına da dikkat çekiyor. Potansiyel alıcıların yeni modelleri beklediklerine işaret ediyor.

Apple’ın en büyük yatırımcılarından iş adamı Carl Icahn, geçen sene, 13 yıl sonra ilk kez yıllık bazda satışları azalan ve borsada yüzde 8 değer kaybeden Apple’daki hisselerini elinden çıkarmıştı.

APPLE 41’İNCİ YILINDA ORTA YAŞ KRİZİNE GİRDİ

‘Bilgisayar ve akıllı telefon devi Apple orta yaş krizinde mi?’ Teknoloji ve finans çevrelerinde herkes bu soruyu soruyor. Büyüme oranları yerinde sayıyor, holdingin şefi geçmişte kalmış izlenimi veriyor, döneme damgasını vuran ürünler çıkmıyor.

41 yıl önce 1 Nisan 1976 tarihinde üç genç Amerikalı Apple Bilgisayar Şirketi’ni (Apple Computer Company) kurmuşlardı. Sürekli yeni buluşlar sayesinde Apple dünyanın en değerli markası ve holdingi haline geldi. Ancak o eski parlak günler geride kaldı.

2016 yılı Apple için çok hayırlı gelmedi. Google’ın ana işletmesi Alphabet, Apple’ı tahtından indirdi ve dünyanın en değerli holdingi haline geldi.

Dünya çapında akıllı telefon piyasasının doyduğu, ekonomik büyüme oranlarının durduğu belirtiliyor. O nedenle Apple‘ın başarısını sürdürmesi için inovatif olması ve yeni piyasalara açılması gerekiyor.

Apple, 2016 yılında hem gelir hem de kâr hedeflerine ulaşamadığı için ‘performans cezası’ olarak CEO’su Tim Cook’un 2016’daki yıllık maaşından 1.5 milyon dolar kesinti yaptı.

Apple şirketler grubu köklü bir dönüşümün eşiğinde. Ancak bu dönüşümün zamana ihtiyacı olacağı, gelecekteki Apple'ın ise bugünkü holding ile fazla bir benzerliği kalmayacağına dikkat çekiliyor. Apple'ın bir 40 yıl daha ayakta kalabilmesi için değişimin vazgeçilmez bir önşart olduğu da vurgulanıyor.