Erdoğan – Obama Basın Toplantısına Farklı Bir Bakış

Kamil Eryazar Sürpriz yok! Önemli sayılabilecek bir açıklama yapılmadı. Suriye konusunda ABD’nin, Türkiye’den daha farklı düşündüğü ve beklenilen tam desteği verme konusunda çekimser tutumunu sürdürdüğü anlaşılıyor. Açık havada düzenlenen toplantıya yağmur damgasın...

Erdoğan – Obama Basın Toplantısına Farklı Bir Bakış (16 Mayıs 2013)

Kamil Eryazar

Sürpriz yok! Önemli sayılabilecek bir açıklama yapılmadı. Suriye konusunda ABD’nin, Türkiye’den daha farklı düşündüğü ve beklenilen tam desteği verme konusunda çekimser tutumunu sürdürdüğü anlaşılıyor. Açık havada düzenlenen toplantıya yağmur damgasını vurdu.

Washington ziyaretini sürdüren Başbakan Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray’daki heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye saati ile 17.00 de başlayan görüşmelerden sonra her iki lider Beyaz Saray’ın ‘Rose Garden’ olarak adlandırılan gül bahçesinde gazetecilerin ve kameraların karşısına geçtiler.

Basın toplantısına yağmur damgasını vurdu

İki liderin ortak basın açıklamasını 19.00’da yapmaları bekleniyordu. Ancak görüşme uzayınca, basın toplantısı da gecikmeli olarak başladı. Görüşmeler başladığında güzel olan hava, basın toplantısına dakikalar kala bozdu ve tam basın toplantısına geçildiğinde de yağmur başladı.

Konuk Başbakan olarak ilk sözü alan Erdoğan, konuşmasını “yağmur nedeniyle konuşmamı kısa kestiğimi düşünmeyin. İki ülke ilişkileri açısından aslında bu bir bereket sayılır” diye tamamladı.

Erdoğan’ın bu sözü üzerine Başkan Obama şemsiye temin edebileceklerini anımsattı. İlk başta çok da gerekli görülmeyen bu öneri, Başkan Obama’nın konuşması sırasında yağmur şiddetini arttırınca, iki görevli asker Erdoğan ve Obama’ya şemsiye tuttular. Böylece, en az basın toplantısında söylenilenler kadar akıllarda kalacak bu görüntü ortaya çıktı. Obama gazetecilerin yönelttikleri soruları yanıtlarken yağmurun şiddetini daha da arttırması üzerine, ben takımımı değiştiririm de başbakan değiştiremez” diye takıldı.

Dijital çağda bile olsa bir gazetecinin yanında not defteri ve kalemi olmalı!

Aslında basın toplantısı başlamadan önce havanın değiştiğini gözlemleyen Beyaz Saray yetkilileri. bir an toplantının kapalı bir mekana alınmasını tartıştılar. Ancak böyle bir değişiklikten, zaten geciken toplantıyı daha da geciktireceği düşüncesiyle vazgeçtiler.

Sürpriz yağmur karşısında sadece liderler değil, toplantıyı izleyen gazeteciler de zor anlar yaşadılar. Elbette onlara şemsiye tutanlar olmadığı için hem ıslandılar hem de toplantı notlarını tutma konusunda çok ilginç bir ‘çaresizlik’ yaşadılar!

Yağmur altında kişisel tablet, minibook, dijital kayıt cihazı gibi elektronik araçlarını açıp çalıştıramayan gazeteciler defter-kalem arandılar ve çoğu da bulamadılar. Yaşanan bu ilginç deneyim, dijital çağda bile not defteri ve kalemin bir gazeteci için ne kadar zorunlu bir gereksinim olduğunu ortaya koydu.

Sorularda Türkiye değil ABD’nin kendi iç siyasal sorunları ön plana çıktı!

Basın toplantısı sonunda ABD ve Türkiye’den ikişer gazetecinin soru sormasına olanak tanınmıştı. İlk olarak söz verilen Amerikalı gazetecilerin sordukları sorular çok şaşırtıcıydı. Türkiye – ABD ilişkileri yerine, kendi ülkelerinde yaşanmakta olan iç siyasal skandallar ile ilgili soru sormayı tercih etmişlerdi. Bu, konuk bir ülke lideri ile birlikte düzenlenen basın toplantısında alışık olunmayan bir durumdu.

Amerikalı gazeteciler Obama’ya, ABD İç Gelir Servisi (IRS) ve Associated Press (AP) haber ajansı telefonlarının ABD Adalet Bakanlığı tarafından “dinlenmesi” ile ilgili sorular yönelttiler. Obama, yöneltilen soruları, bu konularda ‘öfkelendiğini’ itiraf ederek yanıtlarken, alışık olunmayan bu durumdan dolayı da Başbakan Erdoğan’dan ayrıca özür diledi.

Suriye değil Kıbrıs sürprizi!

Sürpriz sayılabilecek gelişme Suriye konusunda değil de Kıbrıs konusundaki açıklamalar ile yaşandı. Önümüzdeki günlerde Kıbrıs’ta yeni bir çözüm sürecinin deneneceğini öngörebiliriz.

Türkiye’nin umutları 2. Cenevre Zirvesi’ne ertelendi

Özetle toparlayacak olursak, basın toplantısında sürpriz ve önemli sayılabilecek bir açıklama yapılmadı. Suriye konusunda ABD’nin, Türkiye’den daha farklı düşündüğü ve beklenilen tam desteği verme konusunda çekimser tutumunu sürdürdüğü bir kez daha anlaşıldı. Açık havada düzenlenen toplantıya, en az söylenilenler kadar akıllarda kalacak yağmur sürprizi damgasını vurdu.

İki lider basın toplantısının ardından, basına kapalı olarak gerçekleştirilen akşam yemeğine geçtiler.