Markette İnekli Protesto İşe Yaradı

İngiltere’de geçen hafta süt fiyatlarının düşüklüğünü protesto etmek amacıyla inekleriyle birlikte market basan mandıra çiftçilerinin protestosu işe yaradı. Süt fiyatlarında yeni düzenlemeye gidiliyor. Ürettikleri s&uu...

Markette İnekli Protesto İşe Yaradı (23 Ağustos 2015)

İngiltere’de geçen hafta süt fiyatlarının düşüklüğünü protesto etmek amacıyla inekleriyle birlikte market basan mandıra çiftçilerinin protestosu işe yaradı. Süt fiyatlarında yeni düzenlemeye gidiliyor.

Ürettikleri sütün litre fiyatının geçimlerini sağlamaları için yetersiz olduğunu söyleyen mandıra çiftçileri, seslerini duyurabilmek için inekleri ile birlikte Strafford kentindeki bir süpermarketi basmıştı.

ASDA süpermarket zincirinin Queensway semtindeki şubesine iki inekle birlikte giren 70 kadar çiftçi raflardaki süt ürünlerini toplamış, ortaya ilginç görüntüler çıkmıştı.

İnekli protesto gerçekleştiği sırada markette alışveriş yapmakta olan vatandaşlar, daha sonra BBC’ye yaptıkları açıklamada, “İnekleri görünce süpermarket çalışanlarının şoka uğradığını” ve “İneklerin markette dolaşırken bolca dışkıladığını” dile getirdi.

Protestocu çiftçiler yaptıkları basın açıklamasında “Bunu yapmamızın nedeni sütün çok ucuz olması. Biz bu fiyattan süt satmaya devam ederek ayakta kalamayız. Bir şişe süt bir şişe sudan daha ucuz olmamalı ve bizim bu protestoyu gerçekleştirme nedenimiz de bu” dediler.

Protestocu çiftçiler adına basına konuşan Matthew Weaver (38) “Biz insanların dikkatini çekecek, eğlenceli bir protesto yöntemi bulmak istedik” dedi.

 Weaver, süpermarket protestosuna katılan çiftçilerin Derbyshire, Shropshire ve Warwickshire’dan geldiklerini söyledi ve  Lidl süpermarket zincirinin Stafford’daki bir şubesinde ve Asda’nın Wolstanton şubesinde de benzer protesto gösterileri yapmayı planladıklarını dile getirmişti.

İstediklerini elde ettiler

Economist dergisinin haberine göre, çiftçilerin protesto gösterisi işe yaradı. Süt ve sütlü ürünler üretip satan firmalar ile kooperatifler, çiftçilere sütün litre başında yüzde 1-3 daha fazla ödeme yapma sözü verdiler.