Rusya, WhatsApp benzeri ama internetsiz mesajlaÅŸma sistemi geliÅŸtiriyor

Rusya, iÅŸ ve devlet kurumlarına yönelik, internet olmadan çalışabilecek ve böylece hackerların müdahalesinin önlenebileceÄŸi, Skype ve WhatsApp gibi iletiÅŸim uygulamalarının özelliklerini barındıran, kullanış bakımından daha da üstün bir iletiÅ...

Rusya, WhatsApp benzeri ama internetsiz mesajlaşma sistemi geliştiriyor (25 Mayıs 2017)

Rusya, iÅŸ ve devlet kurumlarına yönelik, internet olmadan çalışabilecek ve böylece hackerların müdahalesinin önlenebileceÄŸi, Skype ve WhatsApp gibi iletiÅŸim uygulamalarının özelliklerini barındıran, kullanış bakımından daha da üstün bir iletiÅŸim sistemi geliÅŸtirmeye hazırlanıyor.

Rus savunma sanayisi Rostec'e baÄŸlı JSC Ruselectronics ÅŸirketi, telefon ve mesajlaÅŸma uygulamalarının fonksiyonlarını birleÅŸtirerek bir iletiÅŸim sistemi üzerinde çalışıyor. Üretilecek sistemle kurum ağı içerisinde bir veya birden fazla kiÅŸiye aynı anda sesli ve görüntülü arama, mesaj ve dosya gönderilebilecek. Sistemin en önemli özelliÄŸi ile internet baÄŸlantısı olmadan çalışabilmesi. Böylece siber saldırıların gündemde olduÄŸu bir dönemde, hacker ve yabancı istihbarat kurumlarının konuÅŸma ve yazışmalara ulaÅŸması engellenebilecek.

‘Hiçbir sürprize yol açmayacak'

Konuyla ilgili açıklama yapan Ruselectronics Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Arseniy Brıkin "Son dönemde gerçekleÅŸen siber saldırılar yurt dışında üretilen iletiÅŸim sistemlerinin birçoÄŸunun zayıf olduÄŸunu gösterdi. Bununla mücadele etmek için hiçbir sürprize yol açmayacak ve yasadışı dış müdahalelerden korunma saÄŸlayacak bir Rus iletiÅŸim teknolojisi ürünleri geliÅŸtiriyoruz. Her türlü formatta güvenilir bilgi aktarımı saÄŸlayan bu teknoloji, bilgi koruması açısından da eÅŸsiz" ifadelerini kullandı.

‘Farklı bir veri koruma yapısına sahip'

Henüz bir isim verilmeyen yeni iletiÅŸim sistemi dün Ruselectronics iÅŸtiraki Bulat ÅŸirketi tarafından Rusya Bilgi Teknolojisi Konferansı'nda (CIPR) tanıtıldı. Bulat Yönetim Kurulu BaÅŸkan Yardımcısı Viktorya Rassomagina, sistemin devletin vatandaÅŸlarıyla irtibatında da kullanılabileceÄŸini belirtti. Rassomagina, sistemin tamamen bir Rus yazılımı ile geliÅŸtirildiÄŸini ve farklı bir veri koruma yapısına sahip olduÄŸunu aktardı.

Rassomagina "Bütün bilgiler dış ve görsel sunucularda deÄŸil, ÅŸirket içinde depolanıyor. Bu nedenle herhangi bir dosya veya video kurum dışına çıkamıyor. Sistemden çıkan biri de bir daha giriÅŸ yapamıyor" ifadelerini kullandı.

Ruselectornics'in üzerinde son çalışmalarını yaptığı sistemin sonbahar döneminde piyasaya sürülmesi bekleniyor.

Kaynak: Sputniknews