Netflix’in abone sayısı, gelir ve kârında rekor artış

2017'nin son çeyreğinde, kâr oranı önceki seneye göre yüzde 178 artarak 186 milyon dolara ulaşan Netflix'in, piyasa değeri de ilk kez 100 milyar doların üzerine çıktı. ABD merkezli küresel film-dizi yapımcısı ve internet televizyon ağı...

Netflix’in abone sayısı, gelir ve kârında rekor artış (25 Ocak 2018)

2017'nin son çeyreğinde, kâr oranı önceki seneye göre yüzde 178 artarak 186 milyon dolara ulaşan Netflix'in, piyasa değeri de ilk kez 100 milyar doların üzerine çıktı.

ABD merkezli küresel film-dizi yapımcısı ve internet televizyon ağı Netflix, 2017 yılının dördüncü çeyreğinde net kâr ve geliri ile birlikte abone sayısını da arttırdığını açıkladı.

Netflix'ten yapılan açıklamada, geçen yılın dördüncü çeyreğindeki gelirin, 2016'nın aynı dönemine göre yüzde 33 artışla 3,29 milyar dolara yükseldiği bildirildi. Şirketin geliri 2016'nın son çeyreğinde 2,48 milyar dolar olmuştu.

Şirketin geçen yılın dördüncü çeyreğinde net kârı da, bir önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 178 artarak 186 milyon dolara ulaştı. Netflix, 2016'nın Ekim-Aralık döneminde 67 milyon dolar net kâr açıklamıştı.

Böylece Netflix'in 2017 yılı toplam geliri 11,7 milyar dolar olurken, yıllık net kârı da 559 milyon dolara yükselmiş oldu.

Netflix'in, net kâr ve gelirindeki artışın ardından New York Borsası’nın kapanmasını takiben yapılan sınırlı işlemlerde hisse başına değeri yüzde 8,8 artarak, 247,67 dolara kadar tırmandı.

Böylece, firmanın piyasa değeri de 98,5 milyar dolardan 107,2 milyar dolara yükselirken, Netflix'in piyasa değeri ilk kez 100 milyar doların üzerine çıkmış oldu.

Yeni abone sayısında da rekor

Netflix, 2017'nin dördüncü çeyreğinde dünya genelinde yaklaşık 8 milyon 330 bin yeni abone aldı. Böylece şirket tarihinde bir çeyrekte ulaşılan yeni abone sayısında da rekor kırıldı.

Söz konusu dönemde yeni abonelerin 1 milyon 980 bini ABD'den, 6 milyon 360 bini de ABD dışı ülkelerden geldi.

Böylece, Netflix'in toplam üye sayısı ABD'de 54 milyon 750 bine, ABD dışı ülkelerde 62 milyon 830 bine ulaşarak, toplamda yaklaşık 117 milyon 580 bin oldu.

Netflix'in uluslararası bölümü, değerlemesinin yaklaşık yüzde 45'ini oluşturuyor. 2023 yılına gelindiğinde ise Netflix'in gelirlerinin yarısından fazlasının uluslararası segmentten geleceği tahmin ediliyor.

Dünyadaki en büyük çeviri sistemi

Netflix şirketi, uluslararası segmentinin başarısına önemli ölçüde bağlı olan değerlemesiyle, müşterilerin konuştukları dilden bağımsız olarak premium içerikten yararlanabilmelerini sağlıyor. , Netflix bu amaçla çevrimiçi altyazı ve çeviri testi ve indeksleme sistemi olan HERMES'i piyasaya sürdü. Bu sayede dünya çapında çevirmen yeteneğine girildi. Şirket şu anda 20 dilde altyazı sağlıyor ve bu beş yıl önce desteklenen sadece 3 dilden önemli bir sıçrama.

Bununla birlikte, küresel olarak genişlemeye devam ettiği ve müşterileri birkaç yeni bölgede desteklemeye çalıştığı için yeni çevirmenlere duyulan ihtiyaç artıyor. Şirket, uluslararası piyasalarda hızla büyümeye devam ederken, İngilizce "Netflix'te birincil izleme deneyimi olmayacak" bir noktaya yaklaştığını söyledi. HERMES, şirketin çeviri konusunda yardımcı olabilecek adayları daha iyi verimli kullanmalarını sağlayarak, içeriğinin herhangi bir çeviri sorunu olmaksızın yerel dillerde yayınlanabileceğini belirtti.

Netflix, yerel içerik eksikliği nedeniyle Hindistan gibi bazı pazarların bazı rakiplerinin gerisinde kalıyor. Amazon gibi oyuncular bölgesel şovlar üzerinde çalışırken, Netflix'in stratejisi daha geniş bir izleyici kitlesine hitap etmektir. Yerel şovların üretimi mevcut bir şovun yerel dile çevrilmesinden daha pahalıdır ve Netflix, popüler orijinal içeriğini daha fazla dile çevirmenin uluslararası abone tabanını yükseltmesine yardımcı olabileceğini düşünüyor.