Medya

2020 SOSYAL MEDYA RAPORU

Pandemi Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Etkiledi? Dünyadaki Son Durum Pandemi sürecindeki karantina döneminde zorunlu evde kalma nedeniyle gelişen uzaktan eğitim ve evden çalışma modellerine bağlı olarak ‘video konferans’ uygulamalarına olan talep de arttı. Salgının henüz bitm...

Media concept with TV screens 3d (29 Haziran 2020)

KAMİL ERYAZAR

Pandemi Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Etkiledi?  Dünyadaki Son Durum

Koronavirüs ile birlikte zorunlu evde kalan dünya, sosyal medyaya sarıldı. Geçen yıla göre sosyal medya kullanıcı sayısında yüzde 9,2’lik artış oldu.

COVID-19 salgınının beraberinde getirdiği yeni yaşam düzenine uyum süreci insanların günlük rutinlerini ve alışkanlıklarını değiştirdi. Salgın nedeniyle eve kapanmak zorunda kalan insanlar, bilgi almak, işlerini sürdürmek ve sosyalleşmek için sosyal medyayı daha yoğun kullanmaya başladı.

Pandemi sürecindeki karantina döneminde zorunlu evde kalma nedeniyle gelişen uzaktan eğitim ve evden çalışma modellerine bağlı olarak ‘video konferans’ uygulamalarına olan talep de arttı. Salgının henüz bitmemiş olması nedeniyle dünyanın dört bir yanında on milyonlarca kişi hâlâ ‘evden çalışmaya’ ve ‘uzaktan eğitime’ devam ediyor.

Pandemi döneminde tüm sosyal ağların kullanıcı sayıları ve kullanım süreleri arttı. Video, sosyal medyada en iyi performans gösteren içerik olmayı yine sürdürüyor. Bu dönemden en kârlı çıkanlar ise, Z kuşağının gözdesi, kısa video paylaşım ağı TikTok, video konferans – görüntülü konuşma uygulaması Zoom ile dünyanın en popüler dijital yayıncılık platformu, dizi ve film yayın ağı Netflix oldu.

Dünyada sosyal medya kullanıcı sayısı neredeyse dünya nüfusunun rakamına ulaşıyor. Dünyada şu anda 3.5 milyar insan online ve 7.7 milyar da sosyal medya hesabı var. Bu da, sosyal medya platformlarının dünyadaki her üç kişiden biri ve tüm internet kullanıcılarının üçte ikisinden fazlası tarafından kullanıldığı anlamına geliyor.

We Are Social ve Hootsuite’in hazırladığı ‘2020 Yılı Global Dijital Raporu’na göre, dünya nüfusunun yüzde 60’ı çevrimiçi durumunda. Sosyal medya kullanıcılarının sayısı ise 3,8 milyarı geçti. Bu sayı, toplam dünya nüfusunun yüzde 49’una denk geliyor. Geçen yıla göre sosyal medya kullanıcı sayısında yüzde 9,2’lik artış var.

Sosyal medya platformlarına mobil cihazlar aracılığıyla bağlanan kişi sayısı 3 milyar 75 milyon. Türkiye ise yüzde 64’lük sosyal medya kullanım oranıyla dünyada 28’inci sırada yer alıyor.

Kullanıcı sayısında geçen yıla göre yüzde 1 artış var. Facebook’un 2,5 milyar aylık aktif kullanıcı sayısını 2 milyar kullanıcıyla YouTube takip ediyor.

Sonraki sıralarda, 1,6 milyar kullanıcıyla WhatsApp, 1,3 milyar kullanıcıyla Facebook Messenger, 1 milyar aylık aktif kullanıcıyla Instagram bulunuyor. 340 milyon kullanıcısı ile Twitter 14’üncü sıraya yerleşirken, LinkedIn ise ilk 15 sıralamasına giremedi.

TİKTOK HIZLA YÜKSELİYOR

800 milyon kullanıcı sayısıyla kısa video platformu TikTok ise listenin sürprizi. İlk 10 şirket arasında yedinci sırada yer alarak dikkat çeken TikTok’un aktif kullanıcılarının 500 milyonu Çin’de yaşıyor.

Platformun Çin dışında yaklaşık 300 milyon aktif kullanıcısı var. Kullanıcıların yüzde 69’u 16-24 yaş arasında bulunuyor.

TikTok, 2 milyar indirilme sayısına ulaştı

Dünyanın en popüler sosyal medya uygulamalarından TikTok, SensorTower tarafından açıklanan bilgiye göre, toplamda 2 milyar indirilme sayısına ulaştı.

Paylaşılan bilgilere göre TikTok, 2020’nin ilk çeyreğinde 315 milyonla en çok indirilen uygulama oldu. Hızla yükselmeye devam eden uygulamayı son çeyrekte 250 milyon indirmeyle WhatsApp takip etti.

Açıklanan rakamlara göre Google‘ın geliştiricisi olduğu Gmail ve YouTube gibi uygulamalar 5 milyardan fazla indirilmeye ulaştı. Ancak bu uygulamaların birçoğu Android telefonlara yüklü olarak geliyorlar, bu sayının artmasının en önemli nedenlerinden biri de bu. TikTok ise kişilerin kendi isteğiyle indirdiği ve kullanıcı sayısını son 5 ayda 1,5 milyardan 2 milyara tek başına çıkarmış bir uygulama. TikTok’un son dönemde bu kadar indirilmesinin nedenlerinden biri olarak corona virüs salgını ile evde yapacak alternatifler aramak gösterilebilir.

VİDEONUN ARTIŞI SÜRÜYOR

Video, sosyal medyada en iyi performans gösteren içerik olmayı sürdürüyor. YouTube da dünyanın çevrimiçi video izleyicilerinde en büyük paya sahip. GlobalWebIndex raporuna göre, internet kullanıcılarının yüzde 60’ı sosyal medyada video izlediğini söylüyor.

Yine aynı rapor, 16-64 yaş arasındaki internet kullanıcılarının yüzde 90’ının her ay çevrimiçi videolar izlediğini ve bu rakamları dünyanın tüm internet kullanıcılarına uygulandığında da dünyadaki toplam nüfusun yarısından fazlasına denk geleceğini ortaya koyuyor.

TÜRKİYE’DE DURUM

Türkiye’de ise kullanıcılar günde 2 saat 51 dakikayı sosyal medyada geçiriyor. 52 milyon aktif sosyal medya kullanıcısı var.

En aktif kullanılan sosyal medya ise YouTube. We Are Social ve Hootsuite raporuna göre, Instagram kullanımında Türkiye 38 milyon kullanıcıyla altıncı sırada yer alıyor. Facebook’ta Türkiye 37 milyon kullanıcıyla 10’uncu sırada. Twitter’da Türkiye, 11,8 milyon kullanıcıyla altıncı sırada bulunuyor. LinkedIn’de Türkiye, 8,4 milyon kullanıcıyla 15’inci sırada yer alıyor. Snapchat’te ise ilginçtir, Türkiye 7,7 milyon kullanıcıyla 11’inci sırada bulunuyor.

TikTok da yeni bir mecra olarak Türkiye’de yoğun şekilde kullanılmaya başladı. Şirketin Türkiye’de 28,4 milyon kullanıcısı var.

Türkiye’de Ocak-Kasım 2019 döneminde, Tik-Tok’ta aylık ortalama 33,5 milyar görüntülenmeye ulaşıldı. 25 milyon yeni gönderi paylaşıldı. Bu paylaşımlara aylık ortalama 1,7 milyar beğeni geldi ve 55,5 milyon paylaşım yapıldı.

PANDEMİ SOSYAL MEDYAYA YARADI!

COVID-19 salgınının beraberinde getirdiği yeni yaşam düzenine uyum süreci insanların günlük rutinlerini ve alışkanlıklarını değiştirdi. Salgın nedeniyle eve kapanmak zorunda kalan insanlar, bilgi almak, işlerini sürdürmek ve sosyalleşmek için sosyal medyayı daha yoğun kullanmaya başladı.

Sosyal CRM ve sosyal veri analizi şirketi Adba Analytics, The Brand Age Dergisi ile birlikte 21 Ocak – 11 Mart 2020 aralığını baz alarak hazırladığı raporda, daha salgının başında bile sosyal medya kullanıcılarının corona virüs ile ilgili paylaşımları ve konuşmalarından yapılan analize göre, kullanıcıların dünya genelinde yaptığı paylaşımlar 275 milyonun üzerine çıktı. Türkiye ise, Japonya, ABD, Çin ve İtalya’nın ilk sıraları aldığı listede, 6 milyon 506 bin 597 paylaşımla 11. sırada yer aldı.

Corona virüs hakkında sosyal medya içeriklerindeki tek günlük en büyük ani artışlardan biri de 16 Mart’ta oldu. Ertesi gün Pandemi hakkında 11 bini aşkın Facebook ve 3 bin 300 Instagram yayını yapıldığı belirlendi.

1918’deki İspanyol gribi zamanında yaşanan algı ve devletlerin güç savaşları, yaklaşık yüzyıl sonra, geleneksel medyadan, sosyal medyaya evrildi. Atılan tweetler üzerinden, corona virüs salgını bir teknolojik güç savaşına dönüştürüldü.

People holding icons of digital brands

Çin’in Wuhan kentinde ilk vakanın görülmesiyle hızla yayılan corona virüs, ölü sayısının artışıyla insanları paniğe sürükledi. Ardından da sokağa çıkma yasaklarıyla birlikte aylarca süren karantina kısıtlaması dönemi başladı.

Sosyal medya kullanıcıları, salgın ile ilgili güncel gelişmeleri ve vaka sayısını, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başta olmak üzere, Johns Hopkins Üniversitesi, WorldoMeter ve diğer ilgili kuruluşlar ile ülkelerin Sağlık Bakanlıkları’nın resmi hesaplarından takip etti.

We Are Social’ın Ocak-Nisan aylarını kapsayan raporuna göre, sosyal medyayı aktif kullananların sayısı 3,81 milyarı bulurken, dünya nüfusunun yüzde 49’unun sosyal medya kullanıcısı olduğu belirlendi. Bu oran, 2019 Ocak We Are Social raporunda yüzde 42 seviyesindeydi.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformu Facebook‘un 2,5 milyar kullanıcısı var. Youtube ve WhatsApp dahil olmak üzere diğer sosyal medya platformlarının her birinde bir milyardan fazla kullanıcı var.

Sosyal medya dünyayı değiştirdi. Bu teknolojilerin hızlı ve yaygın bir şekilde benimsenmesi, haberlerden, bilgiye nasıl eriştiğimize kadar her şeyi değiştiriyor. Facebook’u bir milyardan fazla kullanıcıyla YouTube, Instagram ve WeChat takip ediyor. Tumblr ve TikTok ise yarım milyardan fazla kullanıcıyla bu uygulamaların arkasından geliyor.

DEVAM EDECEK…

GELECEK BÖLÜM: Facebook, Twitter, Instagram, WhatsApp, Google ve Gmail