Instagram’da doğrudan alışveriş başlıyor

KAMİL ERYAZAR Dünyada 500 milyonu aşan aktif kullanıcı sayısı ile en hızlı büyüyen sosyal ağ olan, görsel paylaşım platformu Instagram 6’ıncı yaşında sayfalarını e-ticarete açıyor Instagram’ın resmi bloğunda, “Instagram’a alışv...

Instagram’da doğrudan alışveriş başlıyor (2 Kasım 2016)

KAMİL ERYAZAR

Dünyada 500 milyonu aşan aktif kullanıcı sayısı ile en hızlı büyüyen sosyal ağ olan, görsel paylaşım platformu Instagram 6’ıncı yaşında sayfalarını e-ticarete açıyor

Instagram’ın resmi bloğunda, “Instagram’a alışveriş geliyor”  başlığıyla, gelecek haftadan itibaren doğrudan alışveriş uygulamasının test edilmeye başlanacağı duyuruldu.

Önümüzdeki hafta başlayacak denemede, Abercrombie & Fitch, Target, Warby Parker ve J. Crew başta olmak üzere 20 ABD markası yer alacak. Yeni özellikte, katılan şirketlerin ürün fotoğraflarının üstünde "ürünleri görmek için buraya dokunun" butonu yer alacak. Bu butona tıklayan kullanıcılar, fotoğraftaki ürün ile ilgili daha ayrıntılı bilgileri görebilecek ve markanın kendi satış sitesine yönlendirilecekler.

Yeni alışveriş uygulamasının çalışma sistemi ise şöyle olacak:

Marka ya da e-ticaret sitesi tarafından paylaşılan ürün içeriğinin sağ alt alanında “tap to view” yazısına tıklayan kişiler bu ürünün adını ve fiyatını görecekler. Ürünün kendisine tıklandığında ise ürün hakkında daha fazla bilgi ve markanın isterse ilgili olarak eklediği en çok 5 ürünü daha görünecek. Bu ürünlerden istediğini seçen kullanıcı “shop now” butonuna tıklayarak da satınalma sayfasına gidecek.

Instagram’ın direktörü Jim Squires’ın da belirttiği gibi en önemli hedefi, kullanıcılarını uygulamadan çıkmadan bir satınalmaya yönlendirmek. Eğer bir ürünü seçer, ayrıntısını ve fiyatını da beğenirseniz sadece ödeme adımına geçmek için uygulama dışına çıkmanız yeterli olacak.

Şimdilik sadece Amerika’da iOS üzerinden 20 ünlü markayla başlayacak ve bir grup kullanıcıya açılacak olan bu özellik ilerleyen dönemlerde daha geniş bir kullanıcı kitlesine sunulacak.

Para, para, para…

Sosyal medya devlerinde son günlerde, Türkçe’deki “Karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu” deyimine benzer ticari gelişmelere tanık oluyoruz.

Bir Facebook yatırımı olan görsel içerikli sosyal medya platformu Instagram’ın da, son aylarda Facebook’ta olduğu gibi gelirlerini arttırma çabasına girdiği gözlemleniyor. İlk başta reklamların bile olmadığı Instagram şimdi ise alışverişin de mümkün olduğu bir ticari siteye dönüşüyor. Facebook da geçen ay Marketplace özelliği ile ürün satmak ve satın almak isteyenler için yeni bir uygulama başlatarak, Messenger uygulaması üzerinden ödeme olanağını kullanıma sunmuştu.

Instagram, deneme aşamasındaki yeni uygulamanın ‘şimdilik’ kâr olmadan başlatılacağını söylüyor. Perakendeciler, Instagram’ın alışveriş özelliğini kullanmak için ilk başta herhangi bir ödemek zorunda olmayacaklar. Business Insider’a yapılan açıklamaya göre, uygulamada yer alacak markalar bu özelliği ürün satışlarından doğrudan bir gelir elde etmek amacıyla kullanmayacaklar.

Dünyanın en büyük sanal mağazası olabilir

Instagram, böylece dünyanın en büyük vitrinini alışveriş yapılabilen yine dünyanın en büyük sanal mağazasına dönüştürmeyi hedeflemiş görünüyor. Özellikle de moda markalarının hem içerik stratejilerini hem de mobil arayüz stratejilerini oldukça etkileyecek bir özellik olabilir.

Daha önceki alışveriş işlevselliği “resmiyet” kazanacak

Instagram’da aktif  ‘link’ özelliği olmadığından, bazı yazılımcılar platformdaki yoğun ziyaret trafiği potansiyelinden satış amaçlı yararlanmak isteyen markalara korsan olarak ‘aracılık’ hizmeti veriyorlardı. Herhangi bir postunda bir ürünü beğendiğiniz markanın profilindeki ‘beğendiğini al’ vb linkini tıklıyor ve oradan da almak istediğiniz ürünü seçiyordunuz. Sonrasında ise bildiğiniz markanın sitesinden online alışveriş aşaması geliyordu.

Bu aracı yazılım şirketlerinin yanı sıra alışveriş konusunu kendi sistemiyle çözen markalar da vardı. Aracı firmaya yönlendiren yazılım yerine kendi sitelerine “Instagram’dan Alışveriş” bölümü açan markalar, özel olarak tasarlanan bu uygulamaları ile sosyal medyadan satış yapmanın keyfini çıkarıyordu!