Google Arama Geçmişinizi İndirmek İster Miydiniz?!

Teknoloji devi Google kullanıcılarına arama motorunda şimdiye kadarki tüm aramalarını indirme olanağı sundu. Böylece tüm aramaların kaydedildiği de bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Böyle bir uygulamanın ne işe yarayacağı da ayrı bir merak konusu. Google&#...

Google Arama Geçmişinizi İndirmek İster Miydiniz?! (22 Nisan 2015)

Teknoloji devi Google kullanıcılarına arama motorunda şimdiye kadarki tüm aramalarını indirme olanağı sundu. Böylece tüm aramaların kaydedildiği de bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Böyle bir uygulamanın ne işe yarayacağı da ayrı bir merak konusu.

Google'da arama yaptığınız her şeyi artık bilgisayara tek tuşla indirebileceğinizi biliyor muydunuz? Google bu hafta kullanıcılarına bu yeni özelliği de sunmaya başladı. Artık arama yaptıktan sonra geçmişten bugüne doğru yaptığınız tüm aramaları görebilir ve bu arama kayıtlarını bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

Google bundan 4 yıl önce ‘Takeout’ hizmetini sunarak Google'da depolanan verileri indirme olanağı sağlamıştı.

Böylece daha önce Blogger, Google Drive, Google Fotoğraflar, Hangouts, Haritalar, Takvim ve YouTube gibi verileri yedeklemeye olanak tanıyan Google, şimdi de arama geçmişinizi indirip arşivleme hizmetini sunmaya başladı.

Google, arama geçmişi görüntülemesi için oldukça da kolay bir yöntem sundu. Google ana sayfasının sağ al köşesindeki ayarlar seçeneği ile arama geçmişi kayıtları tarih, saat ve arama sonucunda ziyaret edilen site şeklinde görüntülenebiliyor.

Başka bir seçenek ise Google hesabınız ile ulaşacağınız “geçmiş” sayfasından verilerinizi indirmek. Bağlantıya tıkladığınızda ilk olarak karşınıza bir güvenlik önlemi olarak tekrar oturum açma ekranı çıkacak. Ayarlar bölümünden “indir” butonuna tıklamanız gerekiyor.

Bu aşamada karşınıza kısa bir uyarı yazısı çıkacak ve size “emin misiniz?” diye soracak! Neden mi? Aramızda kalsın, arama verilerinin indirilmesi birçok kullanıcı için tehlikeli de olabilir. Çünkü online geçmişiniz ve kişisel sanal ortam arşiviniz “hassas veriler” içerebilir! Anladınız siz onu! (Sonuçta arama geçmişinizde görülmesini istemediğiniz, sonra silmesini unuttuğunuz ya da "Gizli Pencere" durumunu bilmeyenleriniz olabilir)

“Arşiv oluştur” dedikten sonra da ister Google Drive hesabınızda isterseniz de rar dosyası olarak arşiviniz indirebilirsiniz.

Bu kişisel verilerin kimin ne işine yarayacağı tartışması bir yana, internette attığınız her adımın izlenip kayıt altına alınıyor olması da başka bir ilginç tartışma boyutunu oluşturuyor.