Dünyanın ilk insansız mobil manavı

Büyük kentlerde sayıları azalmış da olsa, mahalle aralarında gezip, Şener Şen’in Züğürt Ağa filmindeki gibi ‘domatees’ diye bağırarak, sebze ve meyve satan seyyar manavlara benzer insansız (sürücüsüz) otonom robotu geliştirildi. ...

Dünyanın ilk insansız mobil manavı (8 Ocak 2018)

Büyük kentlerde sayıları azalmış da olsa, mahalle aralarında gezip, Şener Şen’in Züğürt Ağa filmindeki gibi ‘domatees’ diye bağırarak, sebze ve meyve satan seyyar manavlara benzer insansız (sürücüsüz) otonom robotu geliştirildi.

Robomart adlı startup’ın geliştirdiği bu robot manavlar, bulundukları kentlerde, özellikle banliyölerde taze sebze meyve satın almak isteyenlerin gereksinmelerini karşılayacak. İnsansız çalışacak manavlarda müşteriler kredi kartı ya da mobil cüzdan üzerinden alışveriş yapabilecek.

Dünyada toplamda 1 trilyon dolara ulaşan market piyasasına karşın, kolay bozulabilen taze tüketim ürünleri pazarın %60’ını oluşturuyor ve bunun sadece %5’i de online alışveriş ile gerçekleşiyor. 26-44 yaş grubu kadınlar arasında yapılan araştırmaya göre, bunun en büyük nedeni ise eve teslimin fiyatının çok yüksek olması ve tüketicilerin online meyve sebze alışverişinde, satıcılara güvenmeyerek ürünleri kendilerinin seçmek istemeleri. Bu verileri değerlendiren Robomart’ın ürünlerinin ‘seçmece’ ve uygun fiyatlı olacağı belirtiliyor. Yine aynı araştırmaya göre, böyle olursa kadınların yüzde 65’i haftada en az bir kez sipariş verebileceklerini söylediler.

Elektrikle çalışan ve 40-130 km hız aralığı bulunan, soğutucu – ısıtıcı düzeneklerine de sahip insansız ‘seyyar manavlar’ aynı Uber’deki gibi mobil uygulamadan kendinize en yakın araç olarak çağırılıyor. Çağrılırken yine bizdeki “Getir” servisinde olduğu gibi sipariş de veriliyor. Gelen siparişlere göre en etkin ve hızlı yol planı yapan ‘Robomart’ taze sebze-meyve siparişlerinizi kapınıza kadar getiriyor. Diğer benzer sipariş uygulamalarında olduğu gibi gelene kadar yerini anlık olarak izleyebiliyorsunuz. Evinizin önüne geldiğinde ise haber veriyor. Şifrenizle kapağını açarak, alışverişinizi yapıp gönderiyorsunuz.

İlk aşamada herhangi bir ödeme yapmak gerekmiyor. “Al – Git” felsefesi ile işleyen teknoloji, tüketicilerin hangi ürünleri aldığını hesaplayarak bir makbuz veriyor, faturayı ise sonradan gönderiyor. Abonelik sistemi ile çalışacak uygulamada ödemeler kredi kartı ya da mobil cüzdan ile yapılacak.

Eski bir Unilever çalışanı olan Ali Ahmed tarafından geliştirilen projenin denenmesine, bu yaz başında şirketin merkezinin de olduğu Kaliforniya eyaletine bağlı Santa Clara’da başlanacak ve 2018 sonuna kadar da pilot uygulama tamamlanacak.

Henüz proje aşamasında olup, ABD’nin Las Vegas kentinde düzenlenen dünyanın en büyük teknoloji fuarı CES 2018’de sergilenen Robomart, yatırımcılardan talep topluyor. Yatırımcılar, satın aldıkları ve ticari lisansları alınmış, işletme izni olan robot manavları, bulundukları bölgede uygun noktalara yerleştirerek aracı işletecekler. Firma bu modeller her şehirde onlarca Robomart robotu ile ülkenin en büyük manav marketine dönüşmeyi planlıyor.