Çocukların Sevgilisi, Edebiyatçı Bilgin Adalı Hayatını Kaybetti

Reklamcı, yönetmen, çocuk kitapları yazarı, şair, çevirmen, eğitmen Bilgin Adalı dün, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Cenazesi 1 Ekim Pazartesi günü, Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazını takiben Ulus Mezarlığı’nda toprağa verilecek...

Çocukların Sevgilisi, Edebiyatçı Bilgin Adalı Hayatını Kaybetti (1 Ekim 2012)

Reklamcı, yönetmen, çocuk kitapları yazarı, şair, çevirmen, eğitmen Bilgin Adalı dün, bir süredir tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu.

Cenazesi 1 Ekim Pazartesi günü, Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazını takiben Ulus Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

BİLGİN ADALI KİMDİR?

Bilgin Adalı ya da küçük büyük bütün okurlarının tanıdığı ismiyle Bilgin Amca, kişisel internet sitesinde kendisini şöyle tanıtıyordu:

“11 Aralık 1944′te, yeryüzünün en şirin kasabalarından biri olan Safranbolu’da doğdum. Antalya’nın Kaleiçi Mahallesi’nde, geniş avlulu, bahçesinde havuzu, meyve ağaçları olan bir aydınlık yüzlü bir eski Antalya evinde büyüdüm. Babamın görevi nedeniyle büyümeyi, Mersin’de, Alanya’da ve yine Antalya’da sürdürdüm. Yirmi yıldır İstanbul’da yaşıyorum ve hâlâ büyüyorum.
Şiir ve öykü yazmaya çok küçük yaşlarda bir “ceza” olarak başladım. Bunun öyküsünü uzun uzun anlattım “Kaledibi Sokağı” kitabımda (Anfora Yayınevi, s. 122-127). Öyle bir ceza (!) oldu ki bu, 50 yılı aşkın bir süredir durmaksızın yazıyorum.

İlk şiir ve öykü denemelerim, 1959 – 1962 yılları arasında, Kıbrıs’ta çıkan Beşparmak dergisi ile, Mersin’de birkaç genç arkadaşımla birlikte çıkardığımız Kıyı dergisinde yayınlandı. 60′lı yıllarda, Devinim 60, Dönem, Yordam gibi edebiyat dergilerinde görev aldım, öykü, şiir ve eleştirilerimi yayınladım. 70′li, 80′li yıllarda, çeşitli dergilerde, o dönemin izlerini taşıyan öykü ve şiirler yazdım.
1968 – 1976 yılları arasında TRT Ankara Televizyonu’nda, Kurtuluş Savaşı, Atatürk ve Atatürk devrimlerini konu alan belgesel filmler, kültür ve sanat programları, çocuk ve gençlik programları hazırladım. 1973′te Atatürk’ün kurduğu Türk Dil Kurumu üyeliğine seçildim.

1976′da Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Sinema TV Bölümü’nde Öğretim Görevlisi, daha sonra Bölüm Başkanı oldum. Televizyon programcılığı, yaratıcı yazarlık, senaryo yazarlığı, belgesel film yapım ve yönetimi gibi konularda dersler verdim. 1984′te o dönemdeki YÖK yönetimine karşı çıkarak üniversiteden ayrıldım, İstanbul’a gelip çeşitli reklam ajanslarında reklam yazarlığı, yaratıcı yönetmenlik yaptım. İ.Ü. İktisat Fakültesi, Yeditepe ve Maltepe üniversitelerinde öğretim görevlisi olarak çalıştım.” (Medya Radar)