Yunanistan’da AB ile anlaşma ve yeni reform paketine tepkiler: SYRIZA bölünmenin eşiğinde

Yunanistan'ın iktidar partisi, büyük bir siyasi depremle karşı karşıya. Yeni borç anlaşmasını onaylamayan SYRIZA'nın birçok milletvekili partiden istifayı gündeme almış durumda. Brüksel zirvesinde Yunanistan’a üçüncü k...

Yunanistan’da AB ile anlaşma ve yeni reform paketine tepkiler: SYRIZA bölünmenin eşiğinde (14 Temmuz 2015)

Yunanistan'ın iktidar partisi, büyük bir siyasi depremle karşı karşıya. Yeni borç anlaşmasını onaylamayan SYRIZA'nın birçok milletvekili partiden istifayı gündeme almış durumda.

Brüksel zirvesinde Yunanistan’a üçüncü kurtarma paketi için anlaşma sağlanmasının ardından gözler Atina’ya çevrildi. Aleksis Çipras hükümeti yaklaşık 85 milyar Euro karşılığında uygulanacak reformları parlamentodan geçirmek zorunda.

Daha önce karşı çıktığı kemer sıkma önlemlerini parlamentonun gündemine getiren Çipras’a sert eleştiriler yöneltiliyor.

Referandumda katı reformlara “hayır” diyen Yunan halkı, hükümetin kreditörlerle anlaşmış olmasına tepkili. Ülkede siyasi çalkantıların artması bekleniyor.

Başbakan Aleksis Çipras, başbakanlık konutunda yakın mesai arkadaşlarıyla şu an durum değerlendirmesi yapıyor. Bir yandan da partisinin nabzını tutmaya çalışan Çipras, bu gece saat 22.00'de Yunanistan devlet televizyonuna özel bir röportaj vererek, aldığı son kararları halkıyla paylaşacak.

Yarın Yunanistan Parlamentosu olağanüstü toplanıp kreditörlerin Atina'dan derhal uygulamaya sokmasını istedikleri borç anlaşması maddelerini masaya yatıracak. Borç anlaşmasına muhalefetten Yeni Demokrasi Partisi, Potami ve PASOK'un tam destek vermesi bekleniyor. Hükümet ortağı Bağımsız Helenler yarınki oylamada Çipras'a kısmi destek sunacak. Altın Şafak ile Yunanistan Komünist Partisi ise borç anlaşmasına destek vermeyecek.

SYRIZA içerisinde borç anlaşmasına karşı muhalefet birçok kulvarda şekilleniyor. 'Sol Platform', Çipras'tan borç anlaşmasını bir an evvel geri çekmesini talep ediyor. Sol Platfrom, gelişmeler nedeniyle partileşme dahil tüm olasılıkları gündemine almış durumda. Diğer yandan partinin birçok milletvekili borç anlaşmasının SYRIZA ve radikal solun ilkeleriyle örtüşmediği inancını taşıyor. Bu görüşü paylaşan Nadia Valavani, akşam saatlerinde partisinden ve milletvekilliğinden istifa etmeyi düşünüyor. Valavani'nin ismi, Enerji Bakanlığı'ndan ayrılacağı iddia edilen Panayiotis Lafazanis'in bakanlık koltuğu için dillendiriliyordu.

SENDİKALAR SOKAĞA ÇIKIYOR

Bu arada yeni borç anlaşması, birçok meslek örgütü ile sendikayı da hareketlendirmiş durumda. Ülkenin büyük sendikaları ilerleyen günlerde sokağa inip hükümete ve Avrupa'ya karşı sesini yükseltmeye hazırlanıyor.

SYRIZA ile ilgili hayal kırıklığı, Yunanistan solunun gençlik örgütlerini de etkilemiş durumda. Sosyalist gençlik örgütleri ve siyasi yapılanmalar, SYRIZA'ya yönelik büyük bir hayal kırıklığı yaşıyor.

Yunanistan, kreditörleriyle varılan anlaşma çerçevesinde, 50 milyar Euro’luk bir özelleştirme fonu kuracak ve bu fondan bankalara sermaye desteği sağlanacak. Ayrıca KDV düzenlemesi ve emeklilik reformu da Atina’nın ev ödevleri arasında yer alıyor.