Toplum

Yerel yönetimlerde de yine ‘kadının adı yok’!

31 Mart Pazar Günü yapılan yerel seçimlere Türkiye genelinde yine cinsiyetçi siyaset damgasını vurdu. 81 ilin sadece 4'ünde kadın belediye başkanı seçilirken, 1389 başkanın ise sadece 37’si kadın. Siyasal partiler, kazandıkları il ve ilçe belediye başkanlıkları başarıların...

Yerel yönetimlerde de yine ‘kadının adı yok’! (4 Nisan 2019)

KAMİL ERYAZAR

31 Mart Pazar Günü yapılan yerel seçimlere Türkiye genelinde yine cinsiyetçi siyaset damgasını vurdu. 81 ilin sadece 4’ünde kadın belediye başkanı seçilirken, 1389 başkanın ise sadece 37’si kadın. Siyasal partiler, kazandıkları il ve ilçe belediye başkanlıkları başarılarına cinsiyetçi politikalarıyla gölge düşürmüş oldular.

Yerel seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre, 81 ilin sadece dördünde kadın adaylar belediye başkanı seçildi.

AKP’den Fatma Şahin Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı, CHP’den Özlem Çerçioğlu da Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı yeniden kazandı.

HDP’de ise Van Milletvekili Bedia Özgökçe Ertan Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirken, Berivan Helen Işık da Siirt Belediye Başkanı oldu.

EN ÇOK KADIN ADAY VE BELEDİYE BAŞKANI HDP’DEN

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde yarışan siyasi partiler arasında en fazla kadın belediye başkanı adayını, yüzde 50 oranıyla HDP gösterdi. Her bölgede eş başkanlık sistemiyle seçime giren HDP’nin dışında sadece 2 kentte belediye başkanlığını kadın adaylar kazandı. Antep’te AKP’li Fatma Şahin, Aydın’da ise CHP’li Özlem Çerçioğlu belediye başkanlığı seçimini kazanırken HDP’de ise Diyarbakır’da Hülya Alökmen Uyanık, Iğdır’da Eylem Çelik, Kars’ta Şevin Alaca, Mardin’de Figen Altındağ, Van’da Bedia Özgökçe Ertan, Batman’da Songül Korkmaz, Siirt’te Berivan Helen Işık, Hakkari’de Seher Kadiroğlu Ataş seçimler sonucu belediye eş başkanlığına gelen isimler oldu.

KA.DER VERİLERİ

Kadın Adayları Destekleme Derneğinin verilerine göre, 8 bin 257 belediye başkan adayının 652’si, 30 büyükşehiri yönetmeye talip 316 belediye başkan adayının 34’ü, 452 il belediye başkan adayının 38’i, 2 bin 297 ilçe belediye başkan adayının 174’ü kadın adaylardan oluştu. MHP ve İYİ Partinin ise kadın büyükşehir belediye başkan adayı bulunmuyordu.

İZMİR’DE 4 KADIN, BELEDİYE BAŞKANI SEÇİLDİ

İzmir’de resmi olmayan sonuçlara göre, yerel seçimlerde 4 kadın, belediye başkanı seçildi. Kiraz’da AKP’li Saliha Özçınar koltuğunu korurken, CHP’li Filiz Ceritoğlu Sengel Selçuk’ta, Fatma Çalkaya Balçova’da, İlkay Girgin Erdoğan ise Karaburun’da seçimi kazandı. 2014 yerel seçimlerinde 3 kadın belediye başkanı çıkaran İzmir, bu kez kadın sayısını 1 kişi artırdı.

KADIN BAŞKAN REKORU İZMİR’İN

Türkiye’deki 31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi en çok konuşulan 3 büyük şehir arasında, kadın belediye başkan rekorunu İzmir kırdı. Seçmenlerin oyu ile İstanbul ve Ankara’da sadece 2 kadın belediye başkanı seçilirken, İzmir’de 4 kadın, belediye başkanlığı koltuğuna oturmaya hak kazandı.

Kadın başkan sayısında rekor kıran İzmir’de, Kiraz’da AK Parti adayı Saliha Özçınar ikinci kez belediye başkanı seçilirken, CHP’den Balçova’da Fatma Çalkaya, Selçuk’ta Filiz Ceritoğlu Sengel ve Karaburun’da İlkay Girgin Erdoğan ilk kez seçilen kadın belediye başkanları oldu. Manisa, Balıkesir, Bursa ve Antalya gibi büyük illerde kadın belediye başkanı seçilmezken, Türkiye genelindeki 81 il ve ilçelerde ise toplamda sadece 37 kadın belediye başkanının seçildiği öğrenildi.

“KADINLARIN GÜCÜNÜ GÖSTERDİK”

Karaburun’da CHP’li Aday Avukat İlkay Girgin Erdoğan seçimi kazandı. Girgin, “Kadınların gücünü bütün engellemelere rağmen gösterdik. 1 Nisan’dan itibaren, bütün Türkiye’ye, bir yere kadın eli değdiğinde o alanın ne kadar güzelleşeceğini göstereceğiz” dedi. 2014 yerel seçimlerinde çok az oy farkı ile Selçuk’ta belediye başkanlığını AKP’ye kaptıran CHP, bu kez Avukat Filiz Ceritoğlu Sengel ile girdiği yarışı kazandı.

Balçova’da ise eçime katılan 4 kadın adaydan, adaylığı engellenen Mehmet Ali Çalkaya’nın eşi CHP’li Fatma Çalkaya kadınlar arasında geçen seçimin galibi oldu.

İSTANBUL’DA TEK KADIN BAŞKAN SANCAKTEPE’DEN ÇIKTI

İlçelerde yönetime talip olan 352 aday arasında sadece 24 kadın aday yarıştı. Bu adaylardan sadece AK Parti adayı Avukat Şeyma Döğücü, Sancaktepe’de belediye başkanlığını kazandı.

İstanbul’un ilçelerinde seçime giren 24 kadın adaydan resmi olmayan sonuçlara göre sadece AK Parti adayı Şeyma Döğücü, Sancaktepe’de belediye başkanlığını kazandı.  2013-2014 yıllarında Türkiye’nin ilk başörtülü belediye başkan yardımcısı da olan Şeyma Döğücü, şimdi de İstanbul’un ilk başörtülü belediye başkanı oldu. 277 bin 747 seçmeni bulunan ilçede Döğücü, oyların yüzde 49.92’sini aldı. Böylece resmi olmayan sonuçlara göre Sancaktepe belediye başkanı oldu.

TÜRKİYE’NİN TEK BAĞIMSIZ KADIN BELEDİYE BAŞKANI

Bilecik’in 11 bin nüfuslu Pazaryeri ilçesinde, belediyede özel kalem müdürüyken yeri değiştirilen Zekiye Tekin, bu duruma tepki gösterip, bağımsız olarak katıldığı seçimlerde belediye başkanı seçildi. Tekin, “Bütün kadınlarımıza bir kadının dik durup neleri başarabileceğini en güzel şekilde göstermek adına, örnek olmak adına böyle bir yola çıktım” dedi.

31 Mart Mahalli İdareler Yerel Seçimleri için AK Parti’ye aday adaylığı başvurusu yaptı. Ancak aday gösterilmeyen Tekin, bağımsız aday olmaya karar verdi. Seçim çalışmalarına başlayan Tekin, sokak sokak gezerek konuşmalar yaptı ve projelerini anlattı. 1596 oy alarak belediye başkanlığını kazanan Tekin, İlçe Seçim Kurulu’ndan mazbatasını aldı.

SAFRANBOLU’NUN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan, Osmanlı mimarisini yansıtan Safranbolu’nun belediye başkanlığını, Millet İttifakının adayı CHP’li Elif Köse(49) kazandı.

İlçenin ilk ve tek kadın başkanı olan Elif Köse, İnşallah bundan sonra da kadınlarımız siyaset içinde daha çok yer alır. Çünkü kadınların olduğu yerde siyasette de bir seviye geliyor dedi.

Mimar olmasının bir avantaj olduğunu ifade eden Elif Köse, Yapılan anket sonuçlarında halkın görmek istediği meslek dalları arasında mimarlık ve mühendislik yüzde 67 oranıyla ilk sırada geliyor. Belediyenin de işlerinin çoğunluğu imarı ilgilendiren işler. Mimarlar herkesin bakıp da göremediklerini gören, farkındalıkları yüksek kişilerdir. Sanatsal ruhları daha gelişmiştir. Bu bağlamda da yaşadıkları kenti çok daha estetik, daha yaşanabilir kılmak adına avantajlı bir meslek grubu mimarlık diye konuştu.

FATMA TÜRKAN: BATMAN’DA TABULARI YIKAN KADIN MUHTAR

Her ne kadar yerel seçimlerde 81 ilde sadece 5 belediyenin başına kadın başkanlar geçmiş olsa da, mahalle düzeyinde kadının adı artık çok daha güçlü çıkıyor.

Buna en güzel örnek de, beyaz tülbendi, masmavi gözleriyle bize umut dolu bakışlarını doğrultan Fatma Türkan.

49 yaşındaki Türkan, 650 bin nüfuslu Batman kentinin ilk kadın muhtarı oldu. Adana’da fabrika işçisi bir babanın altı çocuğundan biri olarak lise düzeyine kadar okula gitmiş. Okulda onu ayırt eden en büyük özelliği ise edebiyat konusundaki sıradışı yeteneği, kompozisyonlarıyla aldığı ödüller olmuş.

Çevresindekilerin anlatısıyla, insanlarla iletişimi çocukluktan beri her dönemde güçlü ve yapıcıymış; liderlik vasıfları o dönemden kalmış.

ELAZIĞ’IN EN GENÇ MUHTARI

Elazığ’da girdiği seçimde 10 yıllık muhtarı deviren iktisat mezunu 28 yaşındaki Seda Gündoğan, Elazığ’ın en genç ve merkezdeki tek kadın muhtarı oldu.