Medya

2020 SOSYAL MEDYA RAPORU – 3

Pandemi Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Etkiledi? Dünyadaki Son Durum Pandemi döneminde tüm sosyal aÄŸların kullanıcı sayıları ve kullanım süreleri arttı. Video, sosyal medyada en iyi performans gösteren içerik olmayı yine sürdürüyor. Bu dönemden en kârlı çıkanlar ise, Z kuÅ...

2020 SOSYAL MEDYA RAPORU – 3 (5 Temmuz 2020)

KAMÄ°L ERYAZAR

Pandemi Sosyal Medya Kullanımını Nasıl Etkiledi? Dünyadaki Son Durum

Koronavirüs ile birlikte zorunlu evde kalan dünya, sosyal medyaya sarıldı. Geçen yıla göre sosyal medya kullanıcı sayısında yüzde 9,2’lik artış oldu.

COVID-19 salgınının beraberinde getirdiği yeni yaşam düzenine uyum süreci insanların günlük rutinlerini ve alışkanlıklarını değiştirdi. Salgın nedeniyle eve kapanmak zorunda kalan insanlar, bilgi almak, işlerini sürdürmek ve sosyalleşmek için sosyal medyayı daha yoğun kullanmaya başladı.

Pandemi sürecindeki karantina döneminde zorunlu evde kalma nedeniyle gelişen uzaktan eğitim ve evden çalışma modellerine bağlı olarak ‘video konferans’ uygulamalarına olan talep de arttı. Salgının henüz bitmemiş olması nedeniyle dünyanın dört bir yanında on milyonlarca kişi hâlâ ‘evden çalışmaya’ ve ‘uzaktan eğitime’ devam ediyor.

Pandemi döneminde tüm sosyal aÄŸların kullanıcı sayıları ve kullanım süreleri arttı. Video, sosyal medyada en iyi performans gösteren içerik olmayı yine sürdürüyor. Bu dönemden en kârlı çıkanlar ise, Z kuÅŸağının gözdesi, kısa video paylaşım ağı TikTok, video konferans – görüntülü konuÅŸma uygulaması Zoom ile dünyanın en popüler dijital yayıncılık platformu, dizi ve film yayın ağı Netflix oldu.

TİKTOK’UN PANDEMİDEKİ YÜKSELİŞİ

Son zamanlarda markaların pazarlama stratejilerine acilen eklemeleri için her fırsatta önerilen, Z kuşağının gözdesi TikTok, Covid-19 sürecinde her zamanki yükselişine dünya genelinde yeni bir ivme kattı.

TikTok bir süredir dünyada en çok indirilen uygulamalar arasına giriyordu. Örneğin 2019’da, tüm dünyada WhatsApp’tan sonra en çok indirilen uygulama olmuştu. Ancak asıl hız yükseliş ivmesini Pandemi sürecinde yakaladı. Comscore’un verilerine göre, ABD’de Mart ayında eklenen 12 milyondan fazla tekil kullanıcı ile birlikte TikTok’un ziyaretçi sayısı 52,2 milyona ulaştı.

TikTok İçin Uygun Ortam Oluştu

Ayrıca TikTok’un ziyaretçi sayısının artışının yanı sıra uygulamada geçirilen süre de epey arttı. Comscore’a göre, ABD’li ziyaretçiler bu yıl Mart ayında uygulamada ortalama 858 dakika (14 saat, 18 dakika) geçirdi. Bu, Ocak 2020’ye göre yüzde 26,2 ve Ekim 2019’dan bu yana ise toplamda yüzde 93,7’lük bir artışı göstermektedir.

Karantina insanları evde kalmaya zorladı. Dolayısıyla evde vakit geçiren insanların sosyal medyaya ve TV şovlarına ayıracak çok daha geniş bir vakti oluştu. Bu da TikTok yayınlarını izlemek ve hatta TikTok’a içerik oluşturmak için uygun bir süreç anlamına geliyordu.

TikTok challenge’ları ve diğer eğlenceli içerikleri için aileler de bir araya geldiler. Karantina döneminin, TikTok’un pasif izleyicilerini tek başlarına ya da toplu olarak harekete geçirdiği söylenebilir.

Özellikle dünya genelinde tatil edilen okulların evlerden online eğitime devam etmeleri öğrenciler için eğlenceli bir TikTok içeriği kaynağına dönüştü. Dersler esnasında komik arka planlar ya da kendilerini sabitleyen öğrenciler uzun bir süre TikTok’un içeriklerinde yer aldı.

Dans challenge’ları da karantina döneminde hem hareket etmeyi hem de eğlenceyi kapsadığı için oldukça ilgi gördü.

TikTok’un en çok kullanıldığı ülkeler:

1- Hindistan: 119.3 milyon

2- ABD: 39.6 milyon

3- Türkiye: 28.4 milyon

4- Rusya: 24.3 milyon

5- Meksika: 19.7 milyon

6- Brezilya:18.4 milyon

7- Pakistan: 11.8 milyon

8- Suudi Arabistan: 9.7 milyon

9- Fransa: 9.1 milyon

10- Almanya: 8.8 milyon

TikTok Bağış Kolaylığı Getirdi

Kısa video uygulaması TikTok, Covid-19 döneminde kullanıcıların hayır kurumlarına bağış yapmasını kolaylaştıracak yeni bir özelliğini de duyurdu.

‘TikTok Merkezini ABD’ye Taşıyacak’ iddiası

Reuters’ın haberine göre, 2 milyarı aÅŸkın kullanıcısıyla dünyanın en popüler sosyal aÄŸları arasına giren kısa video paylaşım uygulaması TikTok’un sahibi ByteDance ÅŸirketinin, merkezini ABD’nin Kaliforniya eyaletindeki Mountain View kentine taşımaya hazırlandığı iddia edildi. TikTok, uzun bir süredir ABD yönetiminden tepki ve ‘engellenme’ tehditleri alıyordu.

NETFLIX, 16 MÄ°LYON YENÄ° KULLANICI KAZANDI

Dünyanın en popüler dijital yayıncılık platformu Netflix, yılın ilk üç ayında toplam 16 milyon yeni kullanıcı kazandı. Bu yeni kazanım, Netflix’in pandemi döneminde dünyanın en önemli hizmetlerinden biri haline gelmesine yardımcı oldu. Netflix, Covid-19 salgını etkili olmaya baÅŸlamadan çok önce Ocak ayında, gelecek döneme iliÅŸkin çeÅŸitli tahminler yapmıştı. Ancak ÅŸirketin ilk üç aylık büyümesi, bu tahminlerin 2 katından da fazla olarak gerçekleÅŸti. Böylelikle Netflix’in 13 yıllık tarihindeki en büyük üç aylık kazanca sahip oldu.

Dünya genelinde 183 milyon abone

Şirket, Mart ayını dünya genelinde yaklaşık 183 milyon abone ile kapattı. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 daha fazla. İlk çeyrekte geçen yıla göre neredeyse üç katına çıkarak 709 milyon dolar kazandı. Ancak Netflix, yatırımcıları bunun sınırlı bir yükseliş olacağı konusunda da uyardı. Şirket, evde kalma kısıtlamaları gevşetildikten sonra abone büyümesinin karantina öncesi seviyelere düşmesi beklediklerini açıkladı.

‘EVDEN ÇALIŞMA’ SÜRESİ 2021’E KADAR UZATILDI

Teknoloji ve sosyal medya şirketleri, Covid-19 pandemisi ile başlayan karantina sürecinde uygulanan ‘evden çalışma’ uygulamasının süresini gelecek yılın başına kadar uzattılar.

ABD’de Covid-19 önlemlerinin gevşetilmesi ve çalışanların iş başı yapmasına yönelik çağrılar sürerken, Google ve Facebook, çalışanlarından 2020 boyunca evden çalışmaya hazır olmalarını istedi.

Her iki ÅŸirket de, çalışanlarının arasında düzenledikleri anket sonucu, ofise hemen dönmek isteyenlerin oranının yüzde 5’te kaldığını, yüzde 15’inin ise en erken Ekim ayında iÅŸbaşı yapabileceklerini söylediklerini belirttiler.

Facebook, salgının ardından çalışanlarını evden çalışmaya gönderen ilk teknoloji şirketlerinden biri olmuştu. Google da Slikon vadisinde ofislerini ilk kapatan şirketler arasındaydı.

Twitter’ın Kurucu CEO’su Jack Dorsey ise, çalışanlarına gönderdiÄŸi e-postasında, Twitter’ın Eylül ayından önce ofislerini açmasının pek olası olmadığını ve iÅŸ gezilerinin o zamana kadar çok az istisna dışında iptal edileceÄŸini söyledi. Twitter, ücretlere ilave olarak evden çalışma ödeneÄŸini de tüm çalışanlar için 1.000 dolara yükseltti.

Koronavirüs Covid-19 pandemisi ile mücadele için dünyada en fazla bağışta bulunan kişi ve kuruluşlar

Koronavirüs Covid-19 pandemisi ile mücadele için dünyada en fazla bağışta bulunan kişi ve kuruluşlar

DEVAM EDECEK…

GELECEK BÖLÜM: ABD Seçimleri öncesinde Başkan Trump’a karşı tavır alan sosyal medya firmaları.

Dev markalardan sosyal medyaya reklam boykotu

ÖNCEKİ BÖLÜM: