Wikileaks’tan ‘CIA, Apple ürünlerine sızdı’ iddiası

Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’in fabrikadan yeni çıkmış iPhone’ları bile kırabildiği ve 2008’den bu yana da bu cihazlara geri dönülemez bir şekilde sızdığı öne sürüldü Gizli belgeleri sızdırmasıyla tanınan internet plat...

Wikileaks’tan ‘CIA, Apple ürünlerine sızdı’ iddiası (24 Mart 2017)

Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi CIA’in fabrikadan yeni çıkmış iPhone’ları bile kırabildiği ve 2008’den bu yana da bu cihazlara geri dönülemez bir şekilde sızdığı öne sürüldü

Gizli belgeleri sızdırmasıyla tanınan internet platformu Wikileaks, CIA’in yeni iPhone’lara yüklenecek bir teknoloji geliştirdiğini iddia etti.

Wikileaks, CIA’nin ABD’den gönderilen ya da ülkeye gelen kargolardaki telefonları açarak casus yazılım yüklemiş olabileceğini yazdı.

Wikileaks'in dün yayımladığı belgelerde, ABD hükümetine çalışan bilgisayar korsanlarının iPhone cihazlara sızıp, bu cihazların daimi iOS yazılımına "yerleşik" kötü amaçlı yazılım yüklemiş olabileceği ileri sürüldü.

İddiaların doğru olması durumunda cihazına yazılım yüklenen bir iPhone kullanıcısının, telefonundaki tüm verileri silip işletim sistemini yeniden yüklemek için cihazını "fabrika ayarlarına" geri döndürse bile söz konusu kötü amaçlı yazılımdan kurtulması mümkün olmuyor.

Belgelerde "NightSkies" olarak geçen programın geçmişi, iPhone cihazların ilk kez piyasaya sürüldüğü 2008 yılına dayandırılıyor.

Programın "1.2" iOS sürümüne sızıldığını ileri süren Wikileaks, programın hala kullanımda olup olmadığı ya da yeni nesil cihazlara sızıp sızmadığına dair herhangi kanıt bulunmadığına işaret etti.

iMac ve MacBook’lar da tehlikede!

Wikileaks’in bir başka iddiası da, CIA’in bilgisayar açılışlarında kullanıcı şifresini devre dışı bırakarak, dosyalara erişim sağlayan bir yazılımı olduğu. Bu yazılım, harici bellekte taşınabilecek kadar da küçük.

"Sonic Screwdriver" adlı programın 2012'de Apple dizüstü ve masaüstü bilgisayarlara ağ kablosu adaptörleriyle girdiği ifade edildi.

Belgelerde adı geçen diğer programlardan Triton ve Der Starke'nin 2013'te bilgisayar korsanları tarafından uzaktan ya da doğrudan bilgisayarlara yüklenmiş olabileceği aktarıldı.

Söz konusu yazılımların bilgisayar kullanıcılarına fark ettirmeden CIA'ya kolayca dosya aktarımı yapabildiği iddia edildi.

Wikileaks son dönemde ABD istihbaratının kullandığı yöntemleriyle ilgili iddialarını sıklıkla yayınlıyor.

Bu iddialar arasında CIA’in, Rusya başta olmak üzere başka ülkelerin kullandığı kötü amaçlı yazılımlardan bu kütüphane kurduğu, internet bağlantılı tüm cihazların CIA’in izleme programı için kullanılabildiği var.

CIA ise iddialar ve belgelerin gerçek olup olmadığı ile ilgili şimdilik yorum yapmayı reddediyor.

Apple’dan açıklama

Apple, AA'ya elektronik posta yoluyla yaptığı açıklamada cihazlardaki sistem açığı sorununun farkında olduklarını kaydetti.

Açıklamada, "İlk belirlemelerimize göre, iddia edilen iPhone sistem açığı, sadece iPhone 3G model cihazları etkilemiş ve bu açık 2009'da iPhone 3GS modeli piyasaya sürüldüğünde düzeltilmiştir. Ayrıca incelemelerimiz, 2013'ten sonra piyasaya sürülen tüm Mac cihazlarda sistem açığı sorunun düzeltildiğini gösteriyor" ifadelerine yer verildi.