Wikileaks: ‘Dijital ekosistem CIA’nin kontrolünde’

Wikileaks son olarak yayınlamaya başladığı, bugüne kadar ki en büyük sızıntısında,  ‘Sosyal ağlar, mesajlaşma uygulamaları ile akıllı telefon ve televizyonlar, sabit ve mobil bilgisayarlar, giyilebilir teknoloji ürünleri dahil tüm dijital ekosis...

Wikileaks: ‘Dijital ekosistem CIA’nin kontrolünde’ (8 Mart 2017)

Wikileaks son olarak yayınlamaya başladığı, bugüne kadar ki en büyük sızıntısında,  ‘Sosyal ağlar, mesajlaşma uygulamaları ile akıllı telefon ve televizyonlar, sabit ve mobil bilgisayarlar, giyilebilir teknoloji ürünleri dahil tüm dijital ekosistemin CIA’nin kontrolünde’ olduğunu açıkladı.

Wikileaks, Salı günü ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'na (CIA) yönelik en büyük ifşasına başladığını duyurarak kurum ile ilgili 8 bin 761 belgeyi yayınladı. Sızıntılara göre CIA, sosyal medya hesaplarının yanı sıra Whatsapp, Telegram, Signal gibi uygulamaların şifrelenmiş mesajlarına erişebiliyor.

WikiLeaks bugüne kadar sızdırılan en geniş CIA belgeleri olarak nitelendirdiği yayınlara Vault-7 (Kasa Dairesi 7) kod ismini verdi. Belgelerde, CIA'in geliştirdiği yazılımlarla akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve internete bağlanan televizyonlara nasıl sızdığının yer aldığı iddia ediliyor.

Zaman içerisinde yayınlanacak milyonlarca belgede CIA'in hack kabiliyetlerini casusluk için nasıl kullandığının bulunacağı belirtiliyor. Belgelerin yayınlanma amacının CIA'in yetkilerini aşıp aşmadığının tartışılması olduğu vurgulanıyor.

Kasa Dairesi 7 belgelerinin Sıfır Yılı (Year Zero) isimli ilk bölümünde yayınlanan sayfaların sayısı, ABD'li eski istihbaratçı Edward Snowden'ın Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) hakkında sızdırdığı belgelerden üç yıl içerisinde yayınlanan sayfaların sayısını geçiyor. Zira bu bölüm, Virginia eyaletindeki Langley kentinde yer alan CIA Siber İstihbarat Merkezi'nde bulunan yüksek güvenlikli bir ağdan gelen 8.761 belge ve dosya içeriyor.

"Yakın geçmişte CIA, kötü niyetli yazılımlar, virüsler, trojanlar, silahlandırılmış 'sıfır günü' istismarları, kötü amaçlı yazılım uzaktan kumanda sistemleri ve ilgili belgeler de dahil olmak üzere siber saldırı cephanelerinin büyük bölümü üzerindeki kontrolü kaybetti" denen WikiLeaks açıklaması şöyle devam etti: "Yüzlerce milyon kod satırından oluşan bu olağanüstü koleksiyon, bu koleksiyonu elinde tutan kişiye CIA'in tüm hackleme kapasitesini sunuyor. Arşivin, eski ABD hükümetindeki eski hackerlar ve yükleniciler arasında yetkisiz bir şekilde dolaştı ve bu kişilerden biri, WikiLeaks'e arşivin bir bölümünü temin etti."

DİJİTAL EKOSİSTEM CIA’NİN KONTROLÜNDE

Windows, Android, iOS, OSX ve Linux bilgisayarlar ile internet sağlayıcılara sızmayı başaran yazılımların geliştirildiği ifade ediliyor.

Wikileaks, CIA ve müttefiki istihbarat servislerinin Signal, WhatsApp ve Telegram gibi haberleşme programlarına sızmayı başardığını öne sürüyor.

Aynı zamanda Android işletim sistemini kullanan telefonlara sızıldığı, ses ve mesaj trafiğinin toplanıldığı aktarılıyor.

'SAMSUNG TELEVİZYONLAR MİKROFON HALİNE GELDİ'

'Sıfır Yılı' sızıntıları, ABD'li istihbarat kurumunun 'küresel gizli hack programının, kötü amaçlı yazılım cephanesinin, iPhone, Android ve Windows ve hatta Samsung televizyonlarına — ki bunlar gizli mikrofon haline geldi —  yönelik düzinelerce silahlandırılmış 'sıfır günü' istismarının' kapsamını ve yönetimini ifşa etti.

CIA'in 2001 yılından bu yana Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) üzerinde siyasi ve bütçesel üstünlüğe sahip olduğunu da belirten WikiLeaks, CIA'in, küresel çapta önemli hacker bir filosu kurduğunu vurguladı.

Öte yandan WikiLeaks, sızıntıların kaynağı olduğu belirtilen bir kişinin sözlerini şöyle aktardı: "Bir siber 'silah', 'serbest' kalır kalmaz, saniyeler içinde dünyaya yayılabilir ve rakip ülkeler, siber mafya ve genç hackerlar tarafından kullanılabilir."

WHATSAPP, TELEGRAM, SIGNAL…

Sızıntılara göre CIA, Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlara ve Apple iOS yazılımına yönelik özel birimlere sahip. Wikileaks, CIA birimlerinin, akıllı telefonlardaki Whatsapp, Telegram, Signal, Wiebo gibi uygulamaların kullandığı şifreleme sistemini aşabildiğini açıkladı. ABD'li istihbarat kurumu, bu uygulamalardaki mesajlara, henüz şifrelenmeden ulaşabiliyor.

WIKILEAKS, BELGELERİN ŞU İDDİALARI İÇERDİĞİNİ DUYURUYOR:

● Weeping Angel (Ağlayan Melek) takma adı verilen sistemde Samsung'un F8000 model akıllı televizyonuna sızılabiliyor. Kullanıcılar bir şekilde televizyonlarının kapandığına ikna ediliyor, bir kere sızıldıktan sonra televizyonlar aracılığı ile ses kaydedilebildiği gibi görüntü de alınabiliyor.

● Samsung, HTC ve Sony marka cihazlara sızılabiliyor. CIA'in akıllı televizyonlara sızmak için İngiliz istihbaratıyla çalıştığı iddia edildi.

● CIA'in iPhone ve iPad üzerine çalışan özel bir birimi var. Bu birim, kurumun hedefin konumuna, telefonunun kamerasına, mikrofonuna ve yazışmalarına girmesini sağlıyor.

● Araçların bilgisayar sistemlerine girmenin yolları aranıyor. Wikileaks bunun suikastler için kullanılabileceğini iddia ediyor.

● Popüler virüs koruyucu ürünlere yönelik saldırılar geliştirildi.

● Rusya ve başka yerlerde geliştirilen kötü yazılımların çalınması için hack teknikleri kütüphanesi oluşturuldu.

FRANKFURT'TAKİ ABD KONSOLOSLUĞU, ÜS İŞLEVİ GÖRÜYOR

Wikileaks sızıntılarına göre, Frankfurt'taki ABD konsolosluğu, CIA'in gizli hacker üssü olarak çalışıyor. Konsoloslukta istihbarat ajanları diplomatik pasaport edinerek hükümetten gizlenme imkanı buluyor.

Açıklanan belgelerde, CIA'in hacker'lar için yazdığı bazı ipuçlarına ve Frankfurt'ta nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin bazı yazılara da yer verildi.

‘YORUM YOK!’

CIA'in sözcüsü belgelerde yer alan bilgilerin doğruluğuna yönelik bir yorumda bulunmayacaklarını söyledi.

İngiltere'de elektronik dinleme ve izlemeden sorumlu istihbarat kurumu GCHQ konuyla ilgili açıklama yapmaktan kaçınırken İngiltere İçişleri Bakanlığı yorumda bulunmadı.

New York Times gazetesi, belgelerin orijinalliğini henüz kanıtlamadıklarını belirtti.

SNOWDEN: BELGELER GERÇEK GÖRÜNÜYOR

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) sırlarını ifşa eden eski istihbarat görevlisi Edward Snowden ise Twitter'dan yaptığı duyuruda hala belgeler üzerinde çalıştığını ancak program ve ofis isimleri ile şifreleme sistemlerinin belgelerin gerçek olduğuna yönelik bir işaret olduğunu söyledi.

Snowden, ayrıca CIA'in Amerikan şirketlerini hackleyerek bu şirketler için güvenlik sorunu yaratmasının sıkıntılı olduğunu söyledi.

Snowden, CIA'in bir iPhone telefonda yarattığı güvenlik açığını diğer hackerların kullanabileceğini vurguladı.

Wikileaks, 2013-2016 yılları arasına dayanan belgeleri kimin ifşa ettiğini açıklamıyor.

Wikileaks kimi zaman belgeleri 'sorumsuz bir şekilde yayınlamakla' eleştirilse de bu belgelerde kodlar ve isimler yer almayacak.

(Ajanslar)