WİFİ Bağlantıları Sardı Dört Bir Yanımı

Gelecek dört yıl içinde küresel WiFi noktasının 340 milyonu aşacağı ve her 20 kişiye bir kablosuz bağlantı noktası düşeceği belirtiliyor. Restaurant–kafe, AVM, turizm, eğlence, ulaşım, istasyon, kültür-sanat mekanlarında, hatta yerel yönetimler tarafından kent meydanlarınd...

WİFİ Bağlantıları Sardı Dört Bir Yanımı (4 Kasım 2014)

Gelecek dört yıl içinde küresel WiFi noktasının 340 milyonu aşacağı ve her 20 kişiye bir kablosuz bağlantı noktası düşeceği belirtiliyor. Restaurant–kafe, AVM, turizm, eğlence, ulaşım, istasyon, kültür-sanat mekanlarında, hatta yerel yönetimler tarafından kent meydanlarında ücretsiz internet bağlantı hizmeti hızla yaygınlaşıyor.

İnternet artık sadece e-posta, sohbet, mesajlaşma, sosyal medya, haber, bilgi edinme aracı değil tüm bunlarla birlikte ekonominin de temel unsurları arasına girdi. McKinsey & Co. tarafından 2011′de yapılan bir araştırma, internetin çoğu gelişmiş ülkelerdeki ekonomik aktivitenin büyük bir payını oluşturduğunu ve bu payın tarım ve enerjiden de fazla olduğunu ve geçen son beş yılda GSYH büyümesinin yüzde 21′ini sağladığını ortaya koydu.

Akıllı telefon, tablet gibi mobil cihazların kullanımının yaygınlaşması ile birlikte internet günlük hayatın vazgeçilmez bir unsuru oldu. Online hayatın önemli bir bölümü de artık ev ve işyerleri dışında yaşanıyor. Modern çağda özellikle büyük kentlerde insanlar sürekli hareket halindeler. İnternet erişiminin büyük çoğunluğu da mobil cihazlarla gerçekleşmektedir.

PAZARLAMA ve SATIŞIN YENİ GÖZDESİ ÜCRETSİZ İNTERNET HİZMETİ

Böyle olunca da birçok işletme müşterilerine ücretsiz internet bağlantı hizmeti sunmaya başladı. Bu kararın alınmasında iki yönlü yarar etkili oluyor. Müşteri sayısı ve satışları arttırmak, mekandan internete bağlananların işletmenin gönüllü tanıtımını yapıyor olması.

İnsanlar online bağlantıda olmadıkları zamanlarda kendilerini dünyadan kopuk ve deyim yerindeyse fişi çekilmiş cihaz gibi hissediyorlar. Günlük yaşamdaki gereksinmelerini karşılarken de doğal olarak wi-fi hizmeti sunan yerleri tercih ediyorlar. Aynı alanda hizmet veren işletmelerden ücretsiz wi-fi hizmeti sunanlar her zaman daha cazip hale geliyor.

ABD’de iGR firması tarafından yeni yayınlanan bir araştırmaya göre, müşterilerin ücretsiz İnternet hizmeti veren firmaların mekanlarında hem daha fazla kaldıkları hem de daha fazla para harcadıkları saptanmış.

LOKAZYON / MEKAN BİLDİRİMİ VE GÖNÜLLÜ KİŞİSEL DENEYİMLERİN PAYLAŞIMI İLE GELEN YAYGIN TANITIM OLANAĞI

İnternete bağlanan kişilerin hemen tümü aktif olarak sosyal ağları da kullanmaktadır. Swarm, Twitter gibi paylaşım sitelerinden check-in yaparak mekan bildiriminde bulunmakta, Instagram, Facebook gibi sitelerdeki hesaplarında da mekanda çektiği fotoğrafları yayınlamakta, yaşadığı kişisel deneyimleri paylaşmaktadır.

Bir işletme için bundan daha güzel bir etkileşimli tanıtım olanağı olabilir mi?.

Dolayısıyla, eğer henüz yoksa bile her işletme bir gün ücretsiz internet hizmeti sağlamayı tadacak!

HER 150 KİŞİYE BİR WİFİ NOKTASI DÜŞÜYOR

Kablosuz internet (WiFi) sağlayıcısı iPass tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, dünyada her 150 kişiye bir WiFi noktası düşüyor. Araştırmaya göre, 2014 sonuna dek dünya çapında halka açık WiFi noktaları 47,7 milyona ulaşacak. Halen dünyada en fazla WiFi noktası bulunan ülke Fransa. Fransa’yı ABD ile İngiltere izliyor.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, kentlerde kablosuz internet sağlayan WiFi noktaları, cep telefonu şebekelerinden boş kalan alanları doldurmak amacıyla tasarlanmıştı. WiFi noktaları, genellikle ücretsiz hizmet sunuyor.

iPass’in araştırması küresel düzeyde WiFi noktası dağılımına ilişkin ilk kapsamlı çalışma.

Gelecek dört yıl içinde küresel WiFi noktası 340 milyonu aşacak

Dünya çapında WiFi noktalarını gösteren haritada, her bölgede, hangi ülkede ve ev, tren, uçak, havaalanı ve mağaza gibi yerlerde kablosuz bağlantı dağılımı görülebiliyor. Gelecek dört yıl içinde küresel WiFi noktasının 340 milyonu aşacağı ve tahminlere göre, her 20 kişiye bir kablosuz bağlantı noktası düşeceği belirtiliyor.

Ancak bu dağılımın eşit orantılı olmayacağı, 2018’e dek Kuzey Amerika’da her 4 kişiye bir WiFi noktası düşerken, Afrika’da bu oranın 408 kişiye bir nokta olacağı ifade ediliyor.

2018’de Asya, kablosuz bağlantıda Avrupa’yı geride bırakacak

Avrupa halen kablosuz bağlantı dağılımının en yoğun olduğu kıta, ancak 2018’de Asya Avrupa’yı geride bırakacak. Kentlerden banliyölere kablosuz internet. Araştırma kablosuz bağlantıların büyük çoğunluğunun (34 milyon) evlerde olduğunu gösteriyor. İngiliz Telecom şirketi gibi kimi şirketler, evlerdeki WiFi yönlendiricilerini, şebeke içindeki diğer abonelerin de parasız kullanabileceği kamuya açık WiFi noktalarına dönüştürüyor. Bu genişleme, yönlendirici cihazın bulunduğu evdeki kullanımı etkilemeden gerçekleştiriliyor.

Önünden geçtiğiniz evler halka açık WiFi noktası haline gelecek

Amerikalı servis sağlayıcı Comcast, geçen yaz, müşterilerinden habersiz konuttan kamuya açık WiFi hizmetini başlattığında büyük tartışma yaratmıştı. Konuttaki WiFi noktasının kamuya açılması kablosuz bağlantı noktalarını 2018’de 325 milyona çıkaracak ve böylece WiFi “kentlerden banliyölere” taşınacak. iPass pazarlama müdürü June Bower, “Önünden geçtiğiniz evler halka açık WiFi noktası haline gelecek ve aynı şebekedeyseniz siz de kullanabileceksiniz.” diyor.

7,5 milyona yakın kablosuz bağlantı noktası bulunuyor

Bugün itibariyle dükkanlarda, kafelerde ve otellerde 7,5 milyona yakın kablosuz bağlantı noktası bulunuyor. Tren, uçak ve havaalanlarındaki noktaların toplamıysa 11 bine yakın. Raporda ulaşım araçlarındaki kablosuz bağlantı olanaklarının büyük artış kaydetmesinin beklendiği belirtiliyor. Cep telefonu ağları her ülkede 3 veya 4 büyük şirketin kontrolündeyken, WiFi noktaları çok sayıda şirket tarafından kontrol ediliyor. Araştırmaya göre, ticari nitelikli WiFi noktalarının yüzde 50’sinden fazlası, ana faaliyeti iletişim olmayan şirketlerin kontrolü altında bulunuyor.

Google, Facebook, Apple gibi şirketleri yaygın WiFi noktası sağlayabilecek

June Bower, kafelerin, otel işletmelerinin, mağaza sahiplerinin yönetiminde olan bu şebekelerin kargaşa yaratabileceğini söylüyor ve ekliyor: “Halen her WiFi noktasına ayrı ayrı giriş yapmak gerekiyor. Sonuçta galip gelen şirketler, kullanıcıya daha kolay giriş olanağı sağlayanlar olacak.” Bu alanda büyük teknoloji firmalarına da fırsat doğuyor. Google, Facebook, Apple gibi şirketlerin yaygın WiFi noktası sağlayabilecekleri kaydediliyor.

WiFi piyasasına giriş yapan Google 2013’de anlaştığı Starbucks’ın ABD’deki 7 bin şubesinde ücretsiz WiFi olanağı sağlıyor.