Türkiye – Rusya gerginliğinin sosyal medyadaki yansımaları

Sosyal medya kullanıcılarının yüzde 53’ü Rusya’nın Türkiye ile ilgili iddialarına inanıyor Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rusya’ya ait SU-24 savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında askeri, siyasi, e...

Türkiye – Rusya gerginliğinin sosyal medyadaki yansımaları (6 Aralık 2015)

Sosyal medya kullanıcılarının yüzde 53’ü Rusya’nın Türkiye ile ilgili iddialarına inanıyor

Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rusya’ya ait SU-24 savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında askeri, siyasi, ekonomik, hatta kültürel ve eğitim alanlarında yaşanan gerilim sosyal medyanın da en önemli gündem konuları arasında.

Sosyal medya araştırma ve ölçümleme şirketi SOMERA, 24 Kasım’dan itibaren yükselen Türkiye Rusya gerginliğini sosyal medyada inceledi ve çarpıcı sonuçlara ulaştı. Kararsızlar ve ilgisiz iletiler dağıtıldıktan sonra toplam gönderilen 1.480.074 ileti arasından Rusya’nın Türkiye ile ilgili iddialarına dünyadan yüzde 53’ünün inandığı ortaya çıktı. Yüzde 17’lik kesim ise Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığı iddiasına inanmadığını belirtti.

En çok ileti olayın gerçekleştiği 24 Kasım günü gelirken, 26 Kasım’da Rusya’nın vatandaşlarına ülkeye dönme çağrısı yapması ve Türkiye’ye yönelik çeşitli konularda uygulayacağı yaptırımları açıklaması da sosyal medyanın gündeminde yer aldı.

2 Aralık’ta Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan basın toplantısında Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığını iddia eden uydu görüntüleri yayınlanırken, hemen ardından Amerika’nın bu görüntüleri yeterli bulmaması ve Türkiye’nin Katar’la doğalgaz anlaşması imzalaması da sosyal medyada en çok yorumlanan konular oldu.

24 Kasım’dan itibaren Türkiye – Rusya ilişkisine yönelik kayda geçen iletilerin yüzde 10’luk dilimi Rusya’nın iddialarını da değerlendirdi. Yüzde 53’lük oran Türkiye’nin IŞİD’den petrol aldığı iddiasına inandığını, yüzde 17’lik kısım ise inanmadığını belirtirken, yüzde 30’luk kesim bilmediğini söyledi.

Türkiye – Rusya arasındaki krizle ilgili en çok sosyal medya iletisi ise sırasıyla ABD, Türkiye, İngiltere, Rusya ve Fransa’dan geldi.