Teknoloji Devleri Arasında “Bulut’taki Kullanıcı Bilgilerinin Gizliliği” Savaşı Başladı

Kamil Eryazar Apple’ın CEO’su Tim Cook, Facebook ve Google’ı kullanıcılarının kişisel bilgilerinin gizliliğine saygı göstermemek hatta ticari amaçlarla gayri ahlaki olarak istismar etmekle suçladı Teknolojinin hızla gelişmesiyle yaygınlaşan akıllı...

Teknoloji Devleri Arasında “Bulut’taki Kullanıcı Bilgilerinin Gizliliği” Savaşı Başladı (4 Haziran 2015)

Kamil Eryazar

Apple’ın CEO’su Tim Cook, Facebook ve Google’ı kullanıcılarının kişisel bilgilerinin gizliliğine saygı göstermemek hatta ticari amaçlarla gayri ahlaki olarak istismar etmekle suçladı

Teknolojinin hızla gelişmesiyle yaygınlaşan akıllı telefon, tablet, notebook gibi mobil cihazlarla birlikte sosyal medya kullanımı da her geçen gün artıyor. Yeni yeni uygulamalar çıkıyor. Sadece telefonlar, televizyonlar değil, buzdolabından fırına, kombiden klimaya kadar tüm cihazlar ‘akıllanıyor’. Yakında nesnelerin interneti saracak dört bir yanımızı. Tüm bu sistemlerin akıllı davranabilmeleri için de “kişisel bilgiler” gerekiyor! Bütün bu bilgilerin veri büyüklükleri de (big data) arttıkça artıyor. Terabayt, petabayt, eksabayt derken zettabayt ve yottabayt’a dayanınca da buluta taşınıyorlar.

‘Arttırılmış gerçeklik’le birlikte ‘yok edilmiş özel yaşam’lar gündeme geliyor. ‘Yapay zeka’lar, ‘insani kişilik hakları’nı hiçe sayıyorlar.

Önümüzdeki dönemin en önemli konusu kuşkusuz “veri güvenliği” ve “kişisel bilgilerin gizliliğinin korunması” olacak.

İşte teknoloji devleri arasındaki kıyasıya rekabet de artık doğal olarak ‘etik değerler’ üzerinde yoğunlaşıyor. Kullanıcı bilgilerinin gizliliğinin korunması ya da hiç çekinmeden kullanılması tartışılıyor.

Facebook ve Google’a “mahremiyet” eleştirisi

Son olarak da, Apple’ın CEO’su Tim Cook katıldığı bir konferansta, Facebook ve Google’ı kullanıcılarının kişisel bilgilerinin gizliliğine saygı göstermemek hatta ticari amaçlarla gayri ahlaki olarak istismar etmekle suçladı.

Merkezi Washington’da bulunan EPIC (Electronic Privacy Information Center – Elektronik Mahremiyet Bilgi Merkezi) adlı kâr amacı gütmeyen araştırma merkezi tarafından düzenlenen “Özgürlük Şampiyonları” ödül törenine Apple CEO’su Tim Cook’un konuşması damga vurdu.

Törende “kurumsal liderlik” ödülünü alan Cook, Silikon Vadisi’nin devleri kabul edilen Facebook ve Google’ın kullanıcı gizliliğini yok sayan politikalarını eleştirdi. “İnsanların ‘özeli’ birden çok yerde saldırıya uğruyor” dedi.

Cook, Facebook ve Google’ın bir süredir kullanıcı verileri üzerinden reklam alma politikasını, “Diğer şirketlerin aksine, biz Apple’da kullanıcılarımızın güvenliğini ve gizliliğini ticaret malzemesi yapmayı reddediyoruz” sözleriyle firma ismi vermeden eleştirdi. “Bunu biz de yapabilirdik, ancak gizliliğin insanların en doğal hakkı olduğuna inanıyoruz” diyen Cook, Silikon Vadisi’nin en başarılı ve tanınmış şirketlerinin iş modellerini bu politika üzerine kurduğunu; kullanıcıları ile ilgili bulabildikleri her bilgiyi paraya çevirebilmek için çaba harcadıklarını ancak Apple’ın aynı yolu izlemeyeceğini belirtti.

‘Google Photos aslında hiç de masum değil!’

Cook’a göre, sözde ücretsiz olan bu uygulamalar aslında hiç de öyle değil, aksine bedelleri hayli yüksek. Tüketiciler bedava uygulamaları tercih ettikleri sürece bu firmalar onların e-mail adreslerini, arama tarihçelerini hatta çocuklarının fotoğraflarını almakta hiçbir sorun görmüyor.

Cook ayrıca, Photos servisini eleştirdiği Google'un, "ince örtülü" bu yeni fotoğraf hizmetiyle reklamın etkinliğini artırmak için aile resimlerini analiz ettiğinin belirtildiğini dile getirdi.

Apple olarak insanların temel mahremiyet hakkına sahip olduklarına inandıklarını belirten Cook, anayasanın ve ahlakın bunu gerektirdiğini bildirdi. Cook, ABD eski başkanlarından Abraham Lincoln'un, "Amerika asla dışarıdan yıkılmayacak. Eğer biz duraksayıp, özgürlüklerimizi kaybedersek, yıkılışımız bundan olacak" sözünü de anımsattı.

Apple ürünlerinin edinebildiği en az bilgiyle en iyi hizmeti vermeye odaklandığını söyleyen Cook, kullanıcıların kendi gizlilik ve güvenliklerine karşı hassasiyet göstermelerinin önemine de değindi.

Bu arada Apple’ın, 2014 yılında birçok ünlü yıldızın iCloud hesabının hack’lenerek çıplak fotoğraflarının yayınlanmasının ardından daha sıkı güvenlik önlemleri almak zorunda kaldığını da anımsatalım.

‘Tencere dibin kara seninki benden kara’ atasözündeki örneğe benzeyen bu tartışmalar bakalım önümüzdeki günlerde hangi boyutlara ulaşacak ve karşımıza daha neler çıkacak?