Tarihi Anları Uzaydan Canlı Yayınlıyoruz

İnsanlık tarihinde ilk kez bir kuyruklu yıldız üzerine araç indiriliyor. Ayrılma işlemi saat 11.08'de başladı. TSİ 18.30 da ise Rosetta uzay aracı 10 yıl süren 7 milyar kilometrelik yolculuğun ardından yıldıza iniş yapacak. 'Rosetta' uzay aracının kuyru...

Tarihi Anları Uzaydan Canlı Yayınlıyoruz (12 Kasım 2014)

İnsanlık tarihinde ilk kez bir kuyruklu yıldız üzerine araç indiriliyor. Ayrılma işlemi saat 11.08'de başladı. TSİ 18.30 da ise Rosetta uzay aracı 10 yıl süren 7 milyar kilometrelik yolculuğun ardından yıldıza iniş yapacak.

'Rosetta' uzay aracının kuyrukluyıldıza 'Philae' adlı bir keşif robotu indirmesiyle, bugün insanlığın uzayı anlaması açısından tarihi bir gün yaşıyor.

10 yıl süren 7 milyar kilometrelik yolculuğun ardından insanlığın uzayda attığı en büyük adımlardan biri bugün gerçekleşiyor. Rosetta adlı uzay aracı, dünyada hayatın oluşumuna dair ipuçları arayacak olan Philae isimli modülü Türkiye saati ile 11.30'da '67P/Çuryumov-Gerasimenko Kuyruklu Yıldızı'na gönderdi. Yaklaşık 7 saat sürecek olan iniş şimdilik sorunsuz devam ediyor. Bu büyük yolculuğun ardındaki beyin olan Avrupa Uzay Ajansı'nda alkışlar yükseliyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) projesi "Rosetta" Uzay Aracının, kuyrukluyıldız üzerine "Philae" adlı bir keşif robotu indirmesiyle, bu sabah 11.00 sularından itibaren, insanlığın uzayı anlaması açısından tarihi bir süreç yaşanmaya başlanacak. (Keşif robotunun uzay aracından ayrılma işlemi 10.35'te başlayacaktı ama 33 dakikalık bir gecikmeyle 11.08'de başladı.

Bir ara Philae sondasından gelen sinyaller kesildi. Ama kısa süre içinde araç ile tekrar bağlantı sağlandı. Avrupa Uzay Ajansı (ESA) bu durumu aracın merkeze olan uzaklığından dolayı sinyallerin geç gelmesi olarak açıkladı.

Rosetta Uzay Aracı, Kuyrukluyıldız 67P/Churyumov-Gerasimenko üzerine "Philae" adlı bir robot indirecek. Böylece bilim insanları, ilk kez bir kuyrukluyıldızı çok yakından tanıma imkanı edinecek. 11.08'de ayrılma işleminden sonra başlayan inişin sürecinin 7 saat sonra tamamlanması ve Philae'nin kuyrukluyıldız üzerine inmesi planlanıyor.

Bu sırada Rosetta ile Dünya arasındaki mesafe 500 milyon kilometreden fazla olduğu için, Rosetta’dan gelen sinyaller, 28 dakika 20 saniye gibi bir sürede Dünya’ya ulaşacak. Bu nedenle Türkiye saati ile 18.30 dolayında gerçekleşecek inişten sonra saat 19.00’da Rosetta’dan ilk haber alınabilecek.

Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, insanlığın uzayı ve uzayda yakın çevresindeki gök cisimlerini anlaması açısından yarın tarihi bir gün olacak. Rossetta, Güneş sistemi içindeki milyonlarca kilometre süren 10 yıllık yolculuğu sonrası 6 Ağustos’ta kuyrukluyıldıza ulaştı ve etrafında bir yörüngeye oturdu. Başlangıçta "Site J" adıyla adlandırılan iniş bölgesi, ESA tarafından düzenlenen bir yarışma sonucunda "Agilkia" olarak isimlendirildi.

ÇOK ÖNEMLİ BİLGİLER ELDE EDİLECEK

Philae’nin inişten sonra zeminden örnekler alması ve beraberinde getirdiği üç laboratuvar cihazıyla deneyler yapması bekleniyor. Spektrometre yardımıyla incelenen maddelerin türleri belirlenecek, kuyruklu yıldızda bulunan moleküllerin yapısı aydınlığa kavuşacak.

Aminoasit gibi organik maddelerin bulunması halinde, veriler Dünya’da hayatın oluşumuna dair önemli ipuçları sunacak.

OPERASYON ÇOK RİSKLİ

Rosetta’nın ineceği Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının çapı 4100 metre. Yani kuyruklu yıldız, yaklaşık olarak Taksim Meydanı ile Mecidiyeköy arasındaki alanla aynı büyüklükte. Kuyruklu yıldızın yüzeyindeki arazide keskin kayalar ve buz kristalleri olması Philae’yi iniş sırasında tahrip edebilir hatta yok edebilir. Bu yüzden operasyon gelmiş geçmiş en riskli uzay operasyonlarından biri olarak kabul ediliyor.