Sosyal Medya Özgürlük Ortamıdır, Her Şeye Kovuşturma Açmak Gerekmez!

İngiltere’de Başsavcılık Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarında yapılan her hakaret hakkında kovuşturma açılmayacağını bildirdi. Yeni yönetmeliğe göre yalnızca “inandırıcı bir şiddet tehdidinde bulunan, belli kişi ya da kişileri hedef alan, birisi...

Sosyal Medya Özgürlük Ortamıdır, Her Şeye Kovuşturma Açmak Gerekmez! (22 Aralık 2012)

İngiltere’de Başsavcılık Twitter, Facebook ve diğer sosyal medya platformlarında yapılan her hakaret hakkında kovuşturma açılmayacağını bildirdi.

Yeni yönetmeliğe göre yalnızca “inandırıcı bir şiddet tehdidinde bulunan, belli kişi ya da kişileri hedef alan, birisini koruma amaçlı bir mahkeme kararını ihlal eden” mesajlar soruşturulacak.

Bu tür kötü niyetli mesajları örneğin Retweet yoluyla yayan kişilerin başı da derde girebilecek.

Ancak yalnızca “ağır şekilde rencide eden, yakışıksız, müstehcen ya da yanlış” mesajlar yazanların yargıya sevkedilmesi için “kamu yararı” şartı aranacak.

Başsavcı Keir Starmer bu kategorideki şüphelilerden çoğu hakkında büyük olasılıkla kovuşturma yapılmayacağını çünkü bu kişileri yargılamanın kamunun yararına olmadığını bildirdi.

Buna göre örneğin alkolün etkisi altındayken bir mesaj yazıp da ayıldıklarında yazdıklarının yakışıksız olduğunun farkına vararak mesajı silenler ve gerçekten üzgün olduklarını belirtenler yargılanmayacak.

İfade özgürlüğü

Başsavcı Starmer sosyal medya davalarına açıklık getiren yeni yönetmeliğin amacının, ifade özgürlüğü ile Ceza Yasası’nın uygulanması gerekleri arasında doğru dengeyi kurmak olduğunu söyledi.

İngiltere’de son yıllarda görülen bazı sosyal medya davaları büyük tepki toplamıştı.

Örneğin kız arkadaşının yanına gitmeyi planlarken kar yüzünden uçak seferlerinin iptaline öfkelenerek Twitter’e “Doncaster Havaalanı’nı havaya uçuracağını” yazan Paul Chambers’ın davası iki sene sürdü.

Şaka yaptığını söyleyen Chambers önce suçlu bulundu, ancak temyizde hakim gerçek bir tehdidin sözkonusu olmadığına kanaat getirince dava düştü.

BBC’ye bilgi veren Keir Starmer “Karşı karşıya olduğumuz sorunun boyutlarını küçümsememek lazım. Her gün sosyal medyada milyonlarca mesaj yayınlanıyor. Bunların çok ufak bir bölümü bile hakaretamiz bulunsa, çok sayıda dava potansiyeli doğar.” diye konuştu.

Yeni yönetmelik derhal yürürlüğe girdi ancak nihai şeklini alması için kamuoyu ve ilgili kurumlar ile danışmalar gelecek Mart ayına kadar sürecek.

BBC TÜRKÇE