Sosyal Ağların 2016 Karneleri

KAMİL ERYAZAR Facebook liderliğini açık ara sürdürürken, yine bir Facebook yatırımı olan görsel içerikli Instagram ise en hızlı büyüyen sosyal ağ. Kullanıcı sayısını artırmak bir yana mevcut kullanıcı sayısı bile azalan ‘en etkili ...

Sosyal Ağların 2016 Karneleri (4 Mart 2016)

KAMİL ERYAZAR

Facebook liderliğini açık ara sürdürürken, yine bir Facebook yatırımı olan görsel içerikli Instagram ise en hızlı büyüyen sosyal ağ. Kullanıcı sayısını artırmak bir yana mevcut kullanıcı sayısı bile azalan ‘en etkili sosyal ağ’ Twitter ise zor günler yaşıyor.

Bir sosyal medya kullanımı çılgınlığı ya da bağımlılığıdır gidiyor. Gündelik yaşamın neredeyse vazgeçilmez parçası oldu. Günün hemen hemen yarısında ‘online’ olan herkes, en az birkaç saatini de bu ortamda geçiriyor. ‘Kim ne yapmış, nereye gitmiş, ne yemiş içmiş? Aman ben de geri kalmayayım!

Şubat 2004’te internet üzerinden Facebook’la insanların yaşamına giren ve kitlesel iletişimde yeni bir dönemin başlangıcı olan, popüler kültüre yeni bir boyut katan sosyal ağların gelişimi hız kesmeden sürüyor.

Dünya üzerindeki sosyal medya kullanıcı sayısı her yıl daha da artıyor. Ulaşılan büyük rakamlar ve etkileşim geleneksel ana akım medyayı çoktan geçmiş durumda. Böyle olunca da, pazarlama iletişimindeki medya planlarında daha çok yer alıyor. Dijital ajansların sayısı geleneksel ajansların sayısını çoktan geçti. Reklamcılar gelişen ve değişen koşullara göre daha yaratıcı ve etkili kampanyalar oluşturma çabasındalar.

Farklı konu ve kullanım yöntemleriyle her yıl yenileri eklenen sosyal ağlarda şu an için en çok kullanıcıya sahip olan yine Facebook. Popüler sosyal ağın genç kullanıcıları nispeten azalırken, orta yaş üzeri kullanıcı sayısı ise artıyor.

Instagram’ın genç internet kullanıcıları arasındaki popülaritesi artmaya devam ediyor

Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından Piper Jaffray'in gençlerin nabzını tuttuğu geleneksel araştırmasının sonuçları yayınladı.

Raporda yer alan araştırmaya göre, ABD’de gençlerin yüzde 33’ünün en favori sosyal ağı Instagram. Yüzde 20 ile hemen arkasından gelen Twitter’ın ise son aylarda biraz gerilediği görülüyor. Gençler arasında giderek popülerliğini yitiren Facebook ise yüzde 14 ile hızla trendi yükselmekte olan Snapcaht’in gerisine düşmüş durumda.

Bir zamanlar genç kızların gözdesi olan Tumblr ile Google+ ve Pinterest’in de az da olsa hâlâ meraklı kullanıcıları var.

450 milyona yaklaşan kullanıcısıyla dünyanın en popüler görsel paylaşım sosyal platformu Instagram iki buçuk yıl önce Facebook tarafından 1 milyar dolara satın alınmıştı.

Türkiye’de internet ve sosyal medya kullanımıyla ilgili son bilgiler

Türkiye’de internet kullanım oranı hızla artarken, yapılan araştırmalar özellikle sosyal ağlara olan ilginin hızla arttığını göz önüne serdi. Açıklanan rakamlar, Türkiye’de 40 milyonun üzerinde sosyal medya hesabı bulunduğunu, akıllı telefonlar ile birlikte Türkiye’de günün her saatinde ve her yerinden mobil internete giren kullanıcıların, günde ortalama 4 saat 37 dakikayı internette geçirdiğini ortaya çıkardı. Elde edilen veriler, internette geçirilen bu sürenin 2 saat 56 dakikasını sosyal medyada sohbette, 1,5 saati aşkın süresinin ise ülke ve dünya gündemini takip etmekte kullanıldığını gösterdi. Yapılan aynı araştırmalar, Türkiye’de en çok kullanılan sosyal ağlar da ilk üç sırayı Facebook, Twitter ve Google Plus’ın aldığını, bu üçlüyü Instagram, Linkedin ve Pinterest’ın takip ettiğini ortaya çıkardı.

Sosyal ağların kullanıcı sayıları

TheSocialMediaHat sitesi, sosyal ağ yönetimlerinin kayıtlı aktif kullanıcılarına dayanarak kendilerinin açıkladıkları en son aylık rakamları yayınladı.

Bu veriler, firmaların kendileri tarafından beyan edilen kayıtlı üye ve aylık aktif kullanıcı sayılarından oluşmaktadır. İçerisinde bazı ‘sahte hesaplar’ da olabilir! Sürekli değişkenlik göstermektedir.

İşte sosyal ağların bilinen aylık son kullanıcı sayıları:

FACEBOOK:

Kullanıcı Sayısı: 1.59 milyar aylık aktif kullanıcı

Açıklandığı Tarih: Ocak 2016

Yayına Başlama Tarihi: Şubat 2004

Bu veriler, Facebook tarafından açıklanmıştır. İnternet üzerindeki bu anlamda yaygın ilk sosyal ağ olan Facebook kullanıcı sayısı bakımından liderliğini sürdürmektedir.

YOUTUBE:

Kullanıcı Sayısı: 1 milyar aylık aktif kullanıcı

Açıklandığı Tarih: Mart 2013

Yayına Başlama Tarihi: Mayıs 2005

YouTube, herhangi bir resmi istatistik yayımlamayalı 2 yıl oldu. Yeni içerik ve faaliyet hacmiyle 1 milyar kullanıcıyı çoktan geçtiğini söyleyebiliriz. YouTube artık sadece bir video paylaşım sitesi değil aynı zamanda bir sosyal ağ olarak da işlevselliğini sürdürüyor.

GOOGLE +

Kullanıcı Sayısı: 540 milyon aylık aktif kullanıcı

Açıklandığı Tarih: Ekim 2013

Yayına Başlama Tarihi: Haziran 2011

Google+ kullanıcı sayısı en çok tartışılan ve ‘gerçekçi bulunmayan’ bir sosyal ağ. Bu “hayalet kasaba”yı kimlerin kullandığı çok merak ediliyor. Google’ın açıkladığı 540 milyon aylık aktif kullanıcı sayısı, her ay bir şekilde herhangi bir Google hizmetinden Google+ hesabı ile işlem yapanları kapsıyor. Ancak veriler de 2 yıl öncesine dayandığı için güncel sayılmaz. Google+,Twitter ve Linkedin’i geride bırakarak üçüncü en büyük sosyal ağ haline geldiği görülüyor. Ancak Google’un tüm Gmail ve YouTube kullanıcıları üzerinden bu şekilde bir değerlendirme yapmasının gerçekçi olamayabileceği de belirtiliyor. Yine de kullanımını göz ardı etmemek gerekir.

INSTAGRAM

Kullanıcı Sayısı: 400 milyon aylık aktif kullanıcı

Açıklandığı Tarih: Eylül 2015

Yayına Başlama Tarihi: Ekim 2010

GlobalWebIndex’in araştırmasına göre en hızlı büyüyen sosyal ağ olan Instagram, başarılı COO’su Marne Levine’in göreve başlamasından sonra, 9 ayda kullanıcı sayısını 100 milyon artırarak 400 milyon’a ulaştı. Böylece ‘en etkili’ sosyal paylaşım ağı olan Twitter’ı da geçmiş oldu.

TWITTER

Kullanıcı Sayısı: 320 milyon aylık aktif kullanıcı

Açıklandığı Tarih: Eylül 2015

Yayına Başlama Tarihi: Mart 2006

Twitter, açıkladığı 2015 yılı son çeyrek raporunda ise, kullanıcı sayısının 307 milyondan 305 milyona düştüğünü belirtti. En etkili sosyal ağ olmasına karşın bir türlü istediği büyümeyi yakalayamayan Twitter’ın borsadaki hisseleri de sürekli düşüyor. Zaman zaman ‘satılacağı’ söylentileri de çıkıyor.

VINE

Kullanıcı Sayısı: 200 milyon aylık aktif kullanıcı

Açıklandığı Tarih: Eylül 2015

Yayına Başlama Tarihi: Ocak 2013

Twitter’in video platformu Vine hızlı bir şekilde büyümeye devam etmektedir. Ancak 200 milyon aylık kullanıcı sayısı resmi bir rakam olmayıp, Google Analytics’in referans olarak gösterildiği bir blog yazısında belirtilmiştir.

LINKEDIN

Kullanıcı Sayısı: 100 milyon aylık aktif kullanıcı

Açıklandığı Tarih: Ekim 2015

Yayına Başlama Tarihi: Mayıs 2003

Profesyonel iş dünyası ve kariyer yaşamı sosyal ağı olan Linkedin, en eski sosyal ağlardan olmasına karşın özel içerik ve işlevselliği nedeniyle yavaş bir büyüme ivmesi gösteriyor.

Firma son çeyrek raporunda sadece 400 milyon toplam kullanıcı sayısı bildirildi. Aylık aktif kullanıcı sayısının da önceki verilerden (187 milyon) çok daha düşük olduğu ortaya çıktı.

PINTEREST

Kullanıcı Sayısı: 100 milyon aylık aktif kullanıcı

Açıklandığı Tarih: Eylül 2015

Yayına Başlama Tarihi: Mart 2010

Bir süre önce New York Times’ta yer alan ve Pinterest tarafından da teyit edilen bir haberde, ağın 100 milyon aylık aktif kullanıcıya ulaştığı belirtildi. En son 2013’ye 70 milyon kayıtlı kullanıcısı olduğu biliniyordu. Amerika‘da yaşayan internet kullanıcılarının 1/3’ünün Pinterest hesabı var ve bu kullanıcıların yüzde 16‘sı aktif kullanıcı kategorisine giriyor. Bu oran Avrupa‘ya doğru gittikçe yüzde 8 ve yüzde 3 oranlarına kadar düşüyor.

Diğer Sosyal Ağların Kullanıcı Sayıları:

VIADEO – 60 milyon

VIMEO – 170 milyon

TUMBLR – 420 milyon blog

SLIDESHARE – 60 milyon

FOURSQUARE – 55 milyon

FLICKR – 92 milyon

SNAPCHAT – 100 milyon

STUMBLEUPON – 30 milyon

DIGG – 8 milyon

DISQUS – 150 milyon

ELLO – 1 milyon

MEERKAT – 2 milyon

PERISCOPE – 10 milyon

MYSPACE – 50 milyon

QUORA – 2.9 milyon

REDDIT – 169 milyon

TSU – 3.5 milyon

WHATSAPP – 800 milyon

BLAB – ?