Ağustos 2017 itibarıyla sosyal ağ sitelerinin dünya genelindeki son durumları ve aktif kullanıcı sayıları

KAMÄ°L ERYAZAR Dört bir yanımızı saran sosyal aÄŸlar artık neredeyse günlük yaÅŸamımızın odağı haline geldiler. Genel kullanımlı en popülerinden, ‘meraklısına’ hitap eden tematik aÄŸlara kadar tümünün dünya genelindeki en son durumlarÄ...

Ağustos 2017 itibarıyla sosyal ağ sitelerinin dünya genelindeki son durumları ve aktif kullanıcı sayıları (19 Eylül 2017)

KAMÄ°L ERYAZAR

Dört bir yanımızı saran sosyal aÄŸlar artık neredeyse günlük yaÅŸamımızın odağı haline geldiler. Genel kullanımlı en popülerinden, ‘meraklısına’ hitap eden tematik aÄŸlara kadar tümünün dünya genelindeki en son durumlarını ve aktif kullanıcı sayılarını yayınlıyoruz.

Kimine göre kiÅŸisel teÅŸhir vitrini, kimine göre dedikodu kazanı, eÄŸlence aracı, haber ve bilgi kaynağı, yalnızlık tapınağı, aÄŸlama duvarı, EGO yıkama – yaÄŸlama ve bakım servisi, her gün ‘bir arkadaÅŸa bakıp çıkacağım’ niyetiyle girilen ama çıkılamayan dipsiz bir kuyu, zaman katili, kitaplık düÅŸmanı, kimine göre mutluluk, kimisine göre ise mutsuzluk kaynağı… Kim ne derse ya da her ne ise; insanların günlük yaÅŸamında çılgın bir bağımlılığa dönüÅŸmüÅŸ olan dünyanın en büyük kitle iletiÅŸim sistemi.

Artık sosyal aÄŸlarla örülü bir dünyada yaşıyoruz… 2 milyar kullanıcı sınırını geçen Facebook ve 1 milyar sınırını geçen WhatsApp gibi aÄŸlar ülke nüfuslarını da geride bırakıyor. Bunlara Türk kullanıcıların da ciddi oranda katkısı bulunuyor!

AÅŸağıdaki grafikte yer alan istatistiki veriler, AÄŸustos 2017 itibariyle etkin hesap sayılarına göre sıralanmış dünya genelinde en popüler aÄŸlar hakkındaki bilgileri içeriyor. Pazar lideri Facebook, 1 milyar kayıtlı hesabı aÅŸan ilk sosyal aÄŸ oldu ve ÅŸu anda 2.05 milyar aylık aktif kullanıcısı bulunuyor. Yedinci sırada yer alan fotoÄŸraf paylaşım uygulaması Instagram ise aylık 700 milyon aktif kullanıcı sayısına ulaÅŸtı. Bu arada, eski popülerliÄŸi kalmasa da blog sitesi Tumblr da, 357 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla hizmet vermeye devam ediyor.

Aktif kullanıcı

Sosyal medya kullanım rakamları hem dünya hem de ülkemiz için gerçekten de ÅŸaşırtıcı. Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken bir konu daha var. O da ‘sahte hesaplar’. Özellikle ‘bot’lar son dönemlerin tartışma konusu. Bazı araÅŸtırmalar, Facebook, Twitter ve Instagram’da bazı hesapların sahte ve spam profiller olduÄŸunu da ortaya koyuyor. Bazılarımız da hesaplarını açıp aktif olarak kullanmıyor.

Bu aÄŸlar için aktif kullanıcı sayısı da önemli. Ama her haliyle bu rakamlar dünyadaki deÄŸiÅŸimin boyutunu gözler önüne seriyor. Geçen yıl, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, 2030 yılı hedefini 5 milyar Facebook kullanıcısı olarak açıklamıştı. Bu da sosyal medyanın dübyada varacağı boyutu gösteriyor.

Dünyada bu popüler aÄŸlar haricinde kendi sosyal dünyasını kuran ülkeler de var. Dünyanın en kalabalık ülkeleri Çinliler ve Ruslar bunlar arasında. Çin’de Tencent’in sosyal aÄŸları Qzone, Weibo, Wechat nüfusun büyüklüÄŸünün de getirdiÄŸi ivmeyle dünyada en çok kullanılan servisler. Hepsinin toplam kullanıcı sayısı 1 milyarı çoktan geçmiÅŸ durumda. Bu ülkede diÄŸer sosyal aÄŸların kullanımının yasak olduÄŸunu da belirtelim. Rusya’da VKontakte ve Odnoklassniki aÄŸları öne çıkıyor. Ä°ran’da sosyal medya ise Cloob üzerinde dönüyor. Facebook, Twitter gibi global sosyal devler, bu ülkelerde henüz çok etkin deÄŸiller.

Sosyal medya adeta biz Türkler için icat edilmiÅŸ gibi… Pek çok mecranın kullanımında en önlerdeyiz. Facebook da bir dönem ilk üçteydik. Åžu anda aÅŸağı sıralara düÅŸtük ama halen ilk ondaki yerimizi bırakmıyoruz. Ancak bu dünyada sadece içerik tüketen kullanıcı konumumuz deÄŸiÅŸmiyor.

YaÅŸamımızın bir parçası haline gelen sosyal aÄŸlar, sadece bireysel iletiÅŸimin deÄŸil artık markalar için de pazarlamanın en iÅŸlevsel aracı olarak ilk sırada yer alıyor.