Nenelerinin Dantellerini Dünya Sokaklarına Giydiriyor

Polonyalı sokak sanatçısı NeSpoon, geleneksel dantel desenlerini çeşitli ülkelerde kentlerin sokaklarına yansıtıyor Koltuk kollarının, televizyonların, fiskos takımlarının üzerini süsleyen dantel örtüler her anneanne ve babaannenin rüyası. Po...

Nenelerinin Dantellerini Dünya Sokaklarına Giydiriyor (17 Ağustos 2015)

Polonyalı sokak sanatçısı NeSpoon, geleneksel dantel desenlerini çeşitli ülkelerde kentlerin sokaklarına yansıtıyor

Koltuk kollarının, televizyonların, fiskos takımlarının üzerini süsleyen dantel örtüler her anneanne ve babaannenin rüyası. Polonyalı sanatçı Nespoon, sanatıyla 70 yaşını geçmiş her kadının kalbini çalıyor. Sprey boyayla duvarlara çizdiği, kah ağaç aralarına kah bina içlerine ördüğü ya da betonlara kazıdığı dantellerle tüm şehri babaanne evine çeviriyor.

Yaşı biraz ilerlemiş olanlar gülümseyerek anımsayacaklardır evlerdeki dantel çılgınlığını. Annelerimizin, özellikle de anneanne ve babaannelerimizin el emeği göz nuru vazgeçilmez ev dekorasyonu ürünüydü. Giysilerden perdelere, yastıklardan yatak örtülerine ve ille de evdeki eşyaların üzerlerine süs olarak örtmede yaygın olarak kullanılıyordu. Genç kızların çeyizlerinin zenginliği dantellerle ölçülürdü. Dantelsiz çeyizler eksik sayılırdı. Ergenlik yaşına gelen kızlara dantel öğretilir, aile büyüğü kadınlar habire dantel örer, erken kısmeti çıkıp da yetişmeyecek gibi olursa da çevrede bu işi parayla yapan kişilere sipariş verilirdi. Evlerin odalarına televizyonlar girmeye başladıktan sonra üzerlerine örtülen danteller popüler kültürde bolca espri konusu olmuştu.

Şimdilerde pek kalmadı, belki de unutulmaya bile başladı. İşte Polonyalı sokak sanatçısı NeSpoon, geleneksel el sanatını çeşitli ülkelerdeki kentlerin yapı duvarlarına taşıyarak yaşatmaya çalışıyor.

Kentleri dantel gibi işliyor, dünyayı dantellerle örüyor

NeSpoon, Tunus, Portekiz, Avustralya gibi çeşitli ülkelerde yeni dantel süslemeleriyle her yerde ortaya çıkıyor. Bu sanatçı geleneksel dantel örneklerini büyük çaplı duvarlara ya da şablon yazıya, seramik yüzeylere ve hatta nakışlara aktarıyor. Yaptığı sanat parçaları onun devam eden "public jewelery" (halk mücevheri) serisinin bir parçası. Sanatçı sıradan yüzeyleri ve mekanları güzel bir şeye dönüştürmeyi seviyor.

Sanatçı “kamusal mücevherat” adını taşıyan projesinde, geleneksel dantel motiflerini duvarlara aktararak onları devasa birer duvar resmine dönüştürmüş.

Polonya'nın Varşova kentinde yaşayan NeSpoon, kamusal alanlara yaptığı 'dokunuşlarla' dikkat çekiyor. Kentte kaba, göze hoş gelmeyen ayrıntıların ve betonların üzerine yaptığı dantel desenleriyle bir 'anneannenin evine özenle dekore ettiği' gibi sokakları dönüştüren NeSpoon, çalışmasında dantel şeklini seçmesini ise şu sözlerle anlatıyor: “Mücevherler insanı güzel gösterir. Benim kamusal mücevherlerim de aynı amacı taşıyor: kamusal alanları güzelleştirmek.”

Kamusal alanlara naiflikle desen katan NeSpoon, yer yer kocaman stensilleri kullanarak sprey boyayla yaptığı bu dantel şekiller ile birlikte 'anne eli değmiş gibi' sokaklar yaratıyor. Ayrıca NeSpoon sadece Varşova sokaklarında değil yeryüzünün çeşitli noktalarında da mandalalarını duvarlara işliyor.