Mark Zuckerberg’in yeni hedefi kendine özel bir yapay zeka geliştirmek

Facebook’un genç kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, 2016 yılı için hedefinin kendisine özel tam fonksiyonlu bir yapay zeka geliştirmek olduğunu açıkladı. İnsan bebek sahibi olunca hayatı ve günlük ihtiyaçları da değişiyor. Geçen Ka...

Mark Zuckerberg’in yeni hedefi kendine özel bir yapay zeka geliştirmek (4 Ocak 2016)

Facebook’un genç kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, 2016 yılı için hedefinin kendisine özel tam fonksiyonlu bir yapay zeka geliştirmek olduğunu açıkladı.

İnsan bebek sahibi olunca hayatı ve günlük ihtiyaçları da değişiyor. Geçen Kasım ayı sonunda Max adı verilen bir kız çocuğu dünyaya gelen Facebook’un patronu Mark Zuckerberg de, bebeğin yaşamlarına girmesiyle birlikte yeni oluşan ihtiyaçlarının karşılanması yönelik hayatlarını kolaylaştıracak bir yapay zeka teknolojisi geliştirmeye karar verdi.

Zuckerberg, 2016 yılındaki hedefinin, evde ve işte, kendisine, eşine ve kızına yardımcı olacak kendisine özel bir yapay zeka geliştirmek olduğunu Facebook’taki sayfasından duyurdu.

31 yaşındaki işadamı, Facebook‘ta yazdığı iletide, bu yıl dijital bir yardımcı programlamaya karar verdiğini belirtti.

Zuckerberg, aklındakinin Iron Man filmindeki bilgisayar Jarvis gibi karakter Tony Stark'a her zaman yardıma hazır olan bir program düşündüğünü belirtti.

Zuckerberg, “2016 için kişisel hedefim; ev hayatımı kolaylaştıracak ve işime yardımcı olacak bir yapay zeka geliştirmek. İsteğimi Iron Man filmindeki Jarvis olarak örnekleyebiliriz” dedi.

Her şeyi kontrol edebileceği bir yapay zeka sistemi

Zuckerberg varolan yapay zeka teknolojisini kullanıp ona müzikten evin ısı ayarına kadar her şeyi kontrol edebilmeyi öğretmek istiyor.

Geçtiğimiz Kasım ayında eşi Priscilla Chan ile ilk çocuklarına sahip olan Zuckerberg, “Ona kapı çalındığında kapıdakinin kim olduğunu algılamayı, Max’in odasında bir şey olduğu anda bana haber vermesini öğreteceğim” dedi.

İşin asıl zorlu yanı ise, Priscilla Chan veya kendisinden bir komut gelmeden işlerin halledilebilmesi. Zuckerberg bu durumu, “Ses ve yüz tanıma ile bulunduğumuz odanın ışıklarını ve ısısını ayarlanması konusunda çok heyecanlıyım. Örneğin, ben odaları Cilla’dan daha soğuk seviyorum, kimin odada olduğunun algılanması ve ısının otomatik olarak değişmesi mümkün.” şeklinde açıklıyor.

İşin ofis tarafında ise, daha iyi görselleştirme ve yaptığı servisi daha iyi geliştirmeye yardımcı olması için sanal gerçeklik kullanmak istiyor. Büyük olasılıkla Oculus Rift ekipmanı ile yine Tony Stark’ın çalışma masasına benzer bir şey planlanıyor. Zuckerberg bu konuda, bir nevi bunu başarmış olan Elon Musk’tan yardım alabilir.

Mark Zuckerberg, bu projesi ile ilgili tüm gelişmeleri ve ilerleme bilgisini takipçileriyle paylaşacak.

Zuckerberg yapay zeka konusunda Messenger’daki otomatik cevaplama sistemi sayesinde deneyim sahibi. Ancak Zuckerberg’in geliştirmek istediği bu teknoloji şirketteki mühendislerle birlikte değil tek başına kodladığı bir kişisel asistan olacak.

Zuckerberg, her yıl kendine kişisel bir hedef koyuyor. Daha önce Çince öğrenmeye, ayda iki kitap okumaya karar vermiş, her gün yeni bir insanla tanışmak ve sadece kendi avladığı hayvanların etini yemek gibi hedefler seçmişti.

Facebook’un kurucu CEO’su Mark Zuckerberg, hisselerinin yüzde 99'unu toplum yararına kullanılması için bağışlayacaklarını yeni doğan kızlarına yazdıkları mektupla açıklamıştı.