Küresel siber saldırı, teknoloji ve internet devlerini zora soktu

Bu akşam (TSİ) gerçekleştirilen internetteki büyük bir siber saldırı Twitter, Spotify, Reddit, Netflix, Soundcloud, Amazon, Disqus, PayPal başta olmak üzere birçok önemli siteyi etkiledi. Siber saldırılar nedeniyle İsveç hükümetinin si...

Küresel siber saldırı, teknoloji ve internet devlerini zora soktu (21 Ekim 2016)

Bu akşam (TSİ) gerçekleştirilen internetteki büyük bir siber saldırı Twitter, Spotify, Reddit, Netflix, Soundcloud, Amazon, Disqus, PayPal başta olmak üzere birçok önemli siteyi etkiledi. Siber saldırılar nedeniyle İsveç hükümetinin sitesi de kapandı.

Siber saldırıdan etkilenen şirketlerin çoğu, kullanıcıların internette bir siteyi bulabilmesini kolaylaştıran hizmetler sağlayan DynDNS adlı firmanın müşterisi.

Saldırıyı kimin gerçekleştirdiği henüz anlaşılamadı

Saldırı DynDNS'nin "DDos" kısaltmasıyla bilinen "Hizmetin Dağıtılmış Reddi" (Distributed Denial of Service) verilerine boğulmasıyla başladı, bu da bu hizmeti kullanan internet kullanıcılarının aradıkları sitelere ulaşmalarını güçleştiren bir etki yarattı.

Saldırıyı kimin gerçekleştirdiği ya da neden DynDNS'nin hedef olduğu henüz anlaşılamadı.

Wikileaks’tan şüpheleniliyor

Wikileaks’ın Twitter hesabından yapılan açıklamada “Bay Assange hala yaşıyor ve Wikileaks hala yayınlanıyor. Destekçilerimizden ABD internetini hedef alan saldırıları durdurmalarını rica ediyoruz. Kendinizi kanıtladınız” denildi.

Yolsuzlukların, gizli belgelerin ifşa edildiği internet sitesi Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın 2012 yılından beri kaldığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'ndeki internet bağlantısı geçtiğimiz günlerde Ekvador hükümeti tarafından kesilmişti.

Wikileaks tarafından yapılan açıklamada, Ekvador hükümetinin, Wikileaks'in Hillary Clinton'ın Goldman Sachs'ta yaptığı konuşmaları yayımlamasından kısa bir süre sonra Assange'ın internetini kestiği belirtilmişti.

Ekvador hükümeti ise yaptığı açıklamada, ABD Başkanlık Seçimleri’ni etkileyebilecek “Clinton sızıntıları” nedeniyle Julian Assange'ın internet bağlantısının sınırlı olarak kesildiğini doğrulamıştı.

Başkanlık seçimini etkileyebilir mi?

Bazı siyasal gözlemciler ise saldırının 8 Kasım’da yapılacak olan Başkanlık Seçimi’ni provoke etmenin provası olabileceğini belirtilerek önlem alınması gerektiği uyarısında bulundular.

Lost directory

DynDNS internet sayfasında yayımladığı açıklamada DDos saldırısının bu sabaha karşı ABD'de başladığını ve en çok ülkenin doğusunu etkilediğini bildirdi.

Saldırının ilk etkisi bazı sitelere ulaşımı güçleştirmek oldu.

Kullanıcıların; Twitter, Spotify, Reddit, Netflix, Soundcloud, Amazon, Disqus, PayPal başta olmak üzere birçok önemli siteyi etkiledi.

Paypal, Pinterest ve Tumblr gibi sitelerle bazı kablolu hizmet sağlayıcılara erişimde de kesintiler olduğu bildirildi.

Bu olay DDos saldırıları diye bilinen siber saldırılarda bir taktik değişikliğine işaret ediyor. Daha önce bu tür saldırılar daha ziyade tek bir siteyi hedef alıyordu.

DynDNS'nin çok sayıda firma tarafından dünya çapındaki kullanıcılar için bir küresel adres rehberi gibi kullanılması saldırının çok daha etkili olmasına neden oldu.

Son büyük küresel saldırı bir kez daha "siber güvenlik" tartışmalarının gündeme gelmesine neden oldu.

GÜNCELLEME  BTK’dan Açıklama

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, Amerika'da yaşanan bir siber saldırı vakası nedeniyle Twitter, Spotify,Netflix gibi birçok sitede dünya genelinde sorun yaşandığını bildirerek, "Siber saldırılar konusunda tüm operatörlerimizi, kamu kuruluşlarımızı, SOME'leri ve vatandaşlarımızı siber saldırılara karşı duyarlı olmaları hususunda uyarıyoruz." dedi.

Siber saldırılar konusunda tüm operatörleri, kamu kuruluşlarını, Siber Olaylara Müdahale Ekiplerini (SOME) ve vatandaşları siber saldırılara karşı duyarlı olmaları hususunda uyaran Sayan, şunları kaydetti:  "Atakların, bu sitelerin birçoğuna hizmet veren DYN IPM DNS servis sağlayıcısına yapılan DDOS ve benzeri  saldırılar sonucunda, bu hizmeti alan Twitter, SoundCloud, Spotify, Netflix, Reddit, Disqus, PayPal, Basecamp, Business Insider, CNN, Esty, Github, Guardian.co.uk, Imgur, HBO Now, Pinterest, Recode, The Verge ve Wired gibi servislerin de etkilendiği tespit edildi. Halihazırda söz konusu global servis sağlayıcıların ilgili hizmetlerinden yararlanılabilmekle birlikte ABD menşeli olası yavaşlamaların tekrar yaşanması ihtimal dahilindedir."