Komşuda Sosyalist İktidar Heyecanı

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılacak erken genel seçimlerde, anketlere göre iktidara en yakın aday Birleşik Sol Partisi SYRIZA DIŞ HABERLER SERVİSİ – Aralık ayı sonunda Yunan parlamentosunda yapılan üçüncü tur Cumhu...

Komşuda Sosyalist İktidar Heyecanı (15 Ocak 2015)

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’da 25 Ocak’ta yapılacak erken genel seçimlerde, anketlere göre iktidara en yakın aday Birleşik Sol Partisi SYRIZA

DIŞ HABERLER SERVİSİ – Aralık ayı sonunda Yunan parlamentosunda yapılan üçüncü tur Cumhurbaşkanı seçimi oylamasından da sonuç alınamayınca, Yunanistan Anayasası gereği erken seçim kararı alınmıştı.

Seçimlere 10 gün kala Yunanistan’da tarihi günler yaşanıyor. 25 Ocak’ta yapılacak erken genel seçimlerde radikal sol parti koalisyonu SYRIZA’nın kazanması kesin gibi. Yapılan son anketler de SYRIZA’nın iktidar partisi Yeni Demokrasi’ye en az 4 puan fark atacağını gösteriyor.

Metron Analysis tarafından Parapolitika gazetesi için yapılan kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 34,1’i seçimlerde SYRIZA’ya oy vereceğini beyan etti. SYRIZA’dan sonra yüzde 30 oyla ikinci parti olarak halen iktidarda olan merkez sağ Yeni Demokrasi adlı parti geliyor.

SYRIZA YÜZDE 35'LERDE

25 Ocak seçimleri için daha önce yapılan diğer anketler de, SYRIZA’nın Yeni Demokrasi’ye fark atarak birinci parti olacağını gösteriyor. Son olarak Pro-Olympic Circles tarafından yapılan son ankete katılanların yüzde 35’i SYRIZA’ya, yüzde 25’i ise Yeni Demokrasi’ye oy vereceğini beyan etmişti.

Rass tarafından yapılan ve Eleftheros Typos gazetesinin yayınladığı ankete göre ise, SYRIZA'nın oy oranı yüzde 30,7, Yeni Demokrasi'nin ise yüzde 27,3 seviyesinde bulunuyor. 

SYRIZA ve Yeni Demokrasi’den sonra ırkçı Altın Şafak’ın üçüncü parti olması beklenirken, 40 yıldır Yunanistan siyasetinde belirleyici rol oynayan sosyalist PASOK’a oy vereceklerin oranı yüzde 5’in altında kalıyor.

PASOK’un eski lideri ve eski Başbakan Yorgo Papandreu’nun Aralık sonunda kuruluşunu ilan ettiği Kinima’nın ise yüzde 5 civarında oy alacağı tahmin ediliyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE)’nin seçimlerde yüzde 6 civarında oy alması bekleniyor.

2009 yılından bu yana Euro kriziyle birlikte ekonomik olarak ciddi sorunlar yaşayan Yunanistan, Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası finans kuruluşlarının dayatmalarıyla kemer sıkma politikalarına teslim olmuştu.

2004 yılında kurulan SYRIZA Mayıs 2012’deki genel seçimlerde yüzde 16,78 oy alarak 300 üyeli parlamentoda 52 sandalye kazanmıştı. SYRIZA, bu seçimlerden sonra koalisyonun kurulamaması üzerine Haziran 2012’de düzenlenen seçimlerde ise yüzde 26,89 oya karşılık 71 sandalyeye sahip olmuştu.

SYRIZA, Mayıs ayında yapılan Avrupa Parlamentosu seçimlerinde de birinci olmuştu.

Radikal Sol Koalisyon (SYRIZA) lideri Aleksis Tsipras, iktidara gelmeleri durumunda, Yunanistan'ın milyarlarca dolarlık kurtarma paketi karşılığında kabul ettiği kemer sıkma politikalarına son vereceğini ve Avrupa Birliği ile IMF'yle kredi koşullarını yeniden müzakereye açacağını söylüyor.

Kemer sıkma politikaları yüzünden hayatı zora giren yüzbinlerce Yunan, şimdi SYRİZA'ya umutla bakıyor. Kesintilerden kurtulmak isteyen Yunanlar Syriza'ya ve genç lideri Alexis Tsipras'a desteği artırıyor.

Brüksel ve Berlin'de ise, SYRİZA'nın seçimi kazanması ihtimali, şimdiden siyasetçileri endişelendirmeye başladı.

SYRIZA NEDİR?

Yunanistan'da kurulmuş sosyalist bir partidir. Çok farklı çevrelerden ılımlı ya da uç çeşitli sol hareketlerin Synaspismos hareketi önderliğinde birleşmesiyle oluşmuştur. Parti lideri Synaspismos'un eski lideri Alexis Tsipras'tır. Parti içinde Troçkistlerden yeşillere, Maoistlerden Avrokomünistlerine kadar on üç farklı sol grup ve çeşitli bağımsız politikacılar bulunmaktadır.

Yunanistan'daki 2004 seçimlerinde yüzde 3,3 alan SYRIZA, 2007 seçimlerinde yüzde 5,04 oy aldı. Yükselişini devam ettiren sosyalist ittifak SYRIZA, 17 Haziran 2012 günü yapılan seçimlerinde yüzde 26 oy oranıyla 2. parti oldu ve 71 milletvekili çıkardı.

25 Ocak’ta yapılacak genel seçimlerde sosyalist ittifak SYRIZA'nın 1. parti olmasına kesin gözüyle bakılıyor.