İnsanın Başına Ne Gelirse!..

Sosyal Medyadaki Tehlikelerin Farkında mısınız? Seni kim sildi ya da engelledi, öğrenmek ister misin? Profilini kim ziyaret etti, bilmek ister misin? Twitter puanını öğren! Takipçi sayını arttır! Facebook Zaman Tüneli’nden kurtulmak ister misin? Devlet destekli zayıflama garantisi!...

İnsanın Başına Ne Gelirse!.. (24 Ekim 2012)

Sosyal Medyadaki Tehlikelerin Farkında mısınız?

Seni kim sildi ya da engelledi, öğrenmek ister misin? Profilini kim ziyaret etti, bilmek ister misin? Twitter puanını öğren! Takipçi sayını arttır! Facebook Zaman Tüneli’nden kurtulmak ister misin? Devlet destekli zayıflama garantisi! Doğum günü takvimime eklemek istiyorum!

İnsanların “merak” zaafına yönelen hacker’lar amaçlarına işte böyle kolayca ulaşıyorlar.

Belki siz de sosyal medyada hacker’ların bu spam oyunlarından birine gelmişsinizdir! Üstelik de uzmanlar tarafından defalarca uyarılmış olmanıza ve önerilen ‘vaadin’ pek de aklınıza yatmamasına karşın yine de merakınıza yenik düşmüş olabilirsiniz.

Merak zaafınıza yenik düşüp, birtakım gizemleri aşmak için önerilen vaatlerin cazibesine kapılarak verilen linklere tıkladığınızda sadece kendinizin değil, arkadaşlarınızın da başını derde soktuğunuzu biliyor musunuz? Çünkü kötü amaçlı tuzağın bir sonraki aşamasında, bu mesajlar sizin tarafınızdan gönderilmiş gibi arkadaş ve takipçilerinizin sayfalarına ‘spam mesaj’ olarak düşmeye başlıyor. Hem de “Ben denedim, beğendim, gerçekten de çok işe yarıyor, kesinlikle tavsiye ederim” notlarıyla birlikte! Bu durumda, bu spam reklam mesajlarının sizin tarafınızdan gönderildiğini zanneden arkadaşlarınızla da aranızın bozulması söz konusu olabiliyor.

Peki daha sonra ne oluyor? Ya hesabınız hack’lenip ele geçiriliyor ya da sizin ve arkadaşlarınızın özel bilgilerine ulaşılıp, talep eden markalara ‘pazarlama amaçlı veriler’ olarak piyasada satılıyor.

Sosyal medyanın bir çöplüğe dönüşmemesi için yapılması gereken, bu tür tuzak uygulamalara duyarsız kalmayıp, “spam” olarak şikayet etmektir. Ayrıca arkadaş ve takipçilerinizi de bu konuda uyararak bilgilendirmelisiniz.

Tabi burada kullanıcılar kadar ve hatta daha da fazla görev, sosyal ağ platformlarının yöneticilerine düşmektedir. Kendi platformları için yetkilendirdikleri uygulama geliştirici ve sağlayıcılarını yakından takip etmeleri ve denetlemeleri gerekmektedir.  Bireysel kullanıcılar için uyguladıkları ve bazen abartılara varan filtreleme yöntemlerinin benzerlerini bunlar için de uygulamalarında yarar vardır. Yoksa bu spam reklam mesajları ve bilgi sızdırma uygulamaları yaygınlaşmaya başlayıp da, kullanıcılar sosyal platformları birer birer terk etmeye başladıklarında iş işten geçmiş olabilir!