Hayat Bayram Ol(a)madı ve Bir Yıldız Daha Kaydı

11 Ekim 1973.. İstanbul Taksim Meydanı… Az sonra Türkiye’nin umudu CHP Genel Başkanı, nam-ı değer ‘Karaoğlan’ Bülent Ecevit kürsüye çıkacak. Ama öncesinde sürpriz bir sanatçı anons ediliyor. “Veee karşınızda Şenay..” Alanı dolduran on binlerce ‘provasız’ kişi ...

Hayat Bayram Ol(a)madı ve Bir Yıldız Daha Kaydı (6 Ocak 2013)

11 Ekim 1973.. İstanbul Taksim Meydanı… Az sonra Türkiye’nin umudu CHP Genel Başkanı, nam-ı değer ‘Karaoğlan’ Bülent Ecevit kürsüye çıkacak. Ama öncesinde sürpriz bir sanatçı anons ediliyor. “Veee karşınızda Şenay..”

Alanı dolduran on binlerce ‘provasız’ kişi mükemmel bir koro oluşturuyorlar: “Sev kardeşim, elini ver bana, gel kardeşim neşe getirdim sana, al kardeşim, ye, iç, gül, oyna…”

Hemen arkasından gelen ikinci şarkıyla alandaki coşku daha da artıyordu. Taksim’deki on binlerce kişi tek bir ağızdan: “İnsanlar el ele tutuşsa, birlik olsa, uzansak sonsuza, bütün dünya buna inansa, bir inansa, hayat bayram olsa”

Türk siyasal tarihine ‘Taksim Meydanı’nda şarkı söyleyen ilk sanatçı’ olarak geçen, 62 yaşındaki Şenay Yüzbaşıoğlu dün evinde hayata gözlerini yumdu. Yüzbaşıoğlu’nun ölümü sevenlerini ve sanat dünyasını yasa boğdu.

Hayat Bayram Olsa ve Sev Kardeşim şarkılarıyla bilinen Şenay Yüzbaşıoğlu düzenlenen cenaze töreninin ardından Ayazağa Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Dolmabahçe-Bezmi Alem Valide Sultan Cami’nde düzenlenen törene ablası Şaziye Çataloğlu, kardeşi Halil İbrahim Ekiz’in de aralarında bulunduğu akrabaları ile Sezen Cumhur Önal, Erkan Özerman, İzzet Öz, Mustafa Sarıgül, eski CHP milletvekilleri Mehmet Sevigen ile Çetin Soysal’ın da bulunduğu yaklaşık 50 kişi katıldı.

Yeğeni Umay Aktan, “Şenay’ın eşi Şerif Yüzbaşıoğlu’nun yanında toprağa verilmesi için görüştük. Ancak mezarının tapusu bulunamadığı için yanında toprağa verilemeyeceği söylendi. Ayazağa Mezarlığı gösterildi” dedi.

Törene katılan, Şenay Yüzbaşıoğlu’nun ablası Şaziye Çataloğlu da “Eşinin vefatından çok etkilendi. Müzik zaten Şenay’ın hayatıydı. Tek tercihiydi. Müzik onun için ekmek, sudan öteydi. İnanın buna” dedi.

Devlet Sanatçısı Sezen Cumhur Önal ise, “Türk müzik kültürüne damgasını vurmuş insanlardan biriydi. Binlere seslendi, binlere şarkılar söyledi. Hayatın kalp atışlarıydı o müzikler. Her dönemin şarkıcısıydı. Ahlaklı, haysiyetli, onurlu, gururlu. Şarkıları hala söyleniyor. Şarkıları unutulmuş olabilir. Kendisinin unutulmuş olması acı” dedi.

Kültür Bakanlığı’ndan bir temsilcinin cenazeye katılıp katılmadığını soran Sezen Cumhur Önal’a Şenay’ın ablası Şaziye Çataloğlu yetkililerin cenazeye katılmadığını söyledi.