Halepçe Katliamı’nın 26. Yıldönümünde İnsanlık Hâlâ Yanıyor!

16 Mart 1998’de Kuzey Irak’taki Halepçe kentinde Saddam Hüseyin iktidarı kimyasal ve biyolojik silahlar kullanarak binlerce kişiyi öldürmüş ve sakat bırakmıştı. 1988 yılında İran-Irak Savaşı’nın sekizinci yılında Saddam Hüseyin ve rejiminin Kuzey Irak’taki Kürt halk...

Halepçe Katliamı’nın 26. Yıldönümünde İnsanlık Hâlâ Yanıyor! (16 Mart 2014)

16 Mart 1998’de Kuzey Irak’taki Halepçe kentinde Saddam Hüseyin iktidarı kimyasal ve biyolojik silahlar kullanarak binlerce kişiyi öldürmüş ve sakat bırakmıştı.

1988 yılında İran-Irak Savaşı’nın sekizinci yılında Saddam Hüseyin ve rejiminin Kuzey Irak’taki Kürt halkına karşı düzenlediği Halepçe katliamının bugün 26. yıldönümü. Saddam, ABD ve Avrupa ülkelerinden aldığı kimyasal silahları Kürtler üzerinde deneyerek binlerce kişinin ölmesine, kalıcı hastalıklara neden oldu.

O dönemde Irak rejiminin “herakat”, Kürt halkının ise “katilam” diye isimlendirdikleri Enfal Operasyonu Saddam Hüseyin’in emriyle başlatıldı ve bu operasyon dahilinde yaklaşık 150 bin kişi öldürüldü. Bu katliamların bir kısmı kimyasal silah kullanımı şeklinde oldu.

Saddam Hüseyin İran ordusunun ilerleyişini durdurmak için Irak Ordusunun Kuzey Cephesi Komutanı olan Korgeneral Alî Hasan al-Majîd al-Tikritî’ye (batı medyası tarafından ‘Kimyasal Ali’ lakabı ile bilinir) zehirli gaz bombaları kullanmayı emretti.

Elma kokulu katliam

5 farklı kimyasal silahın kullanıldığı operasyonda şehre bombalar düşmeye başlayınca insanların burnuna kimyasalın kendine özgü hali olan hafif çürük elma, muz, portakal kokuları gelmiş, muhtemelen çoğu kişi de bu kokunun neden kaynaklandığını öğrenme fırsatı bulamamıştı.

16 Mart 1988’de zehirli gaz bombalarını taşıyan sekiz MiG-23 uçağı tarafından Halepçe kasabasına bombardıman düzenlendi. Halepçe sakinleri, İran askerleri ve Peşmergelerle birlikte resmi rakamlara göre 6330  insan öldü, 10 bine yakın insan da yaralandı. Zehirli gazların etkisi yıllar geçmesine karşın etkisini sürdürmekte…