Google ve Facebook’dan sonra bu kez de Twitter’a ‘casusluk’ davası

Kişisel bilgilerin izinsiz kullanımı ile özel yaşamın gizliliğin ihlal edilmesi ve haksız rekabet yarattıkları gerekçesiyle dava açılan teknoloji devleri arasına Twitter’da girdi. Bu kez de Twitter'ın kullanıcıların kişisel mesajlarını izlediği, hatta ...

Google ve Facebook’dan sonra bu kez de Twitter’a ‘casusluk’ davası (16 Eylül 2015)

Kişisel bilgilerin izinsiz kullanımı ile özel yaşamın gizliliğin ihlal edilmesi ve haksız rekabet yarattıkları gerekçesiyle dava açılan teknoloji devleri arasına Twitter’da girdi.

Bu kez de Twitter'ın kullanıcıların kişisel mesajlarını izlediği, hatta değiştirdiği iddia edilerek, "casusluk"  yaptığı suçlamasıyla dava açıldı.

Sitenin kişisel mesajları okuduğu, hatta kimi zamanlarda da değiştirdiği iddia edilirken, Twitter'ın internet adreslerini "t.co" içeren özel Twitter linklerine dönüştürdüğü, bunun da yasadışı olduğu söyleniyor.

Twitter'ın linkleri değiştirmesi sayesinde kişileri gitmek istedikleri siteye gitmeden önce kendi analitik sunucularına yönlendirdiği bildiriliyor. Sitenin bu şekilde kullanıcıların internet faaliyetlerini kolayca izlediği de aktarılıyor.

Casusluk faaliyeti sayesinde Twitter'ın reklamlardan aldığı geliri de artırabildiği söylenirken, sitenin kullanıcılara özel mesajların gizli olduğu izlenimini verdiği, ancak bu mesajların büyük takip altında olduğu belirtiliyor.

Davanın San Francisco'da Wilford Raney tarafından açıldığı bildiriliyor.

BU, NE İLK NE DE SON OLACAK!

Apple’ın CEO’su Tim Cook da Haziran ayında katıldığı bir toplantıda, Facebook ve Google’ı kullanıcılarının kişisel bilgilerinin gizliliğine saygı göstermemek hatta ticari amaçlarla gayri ahlaki olarak istismar etmekle suçlamıştı.

Cook, silikon Vadisi’nin devleri kabul edilen Facebook ve Google’ın kullanıcı gizliliğini yok sayan politikalarını eleştirmiş, “insanların ‘özeli’ birden çok yerde saldırıya uğruyor” demişti.

Teknolojinin hızla gelişmesiyle yaygınlaşan akıllı telefon, tablet, notebook gibi mobil cihazlarla birlikte sosyal medya kullanımının da her geçen gün artmasıyla birlikte kişisel yaşamlar ‘özel’ olmaktan çıkıp ‘genelleşiyor’. Sosyal medya hizmeti sunan teknoloji ağları insani kişilik haklarını hiçe sayıyorlar.

Şu ana kadar Facebook, Google gibi teknoloji devleri hakkında bu konuda açılmış sayısız dava bulunuyor.