Giyilebilir Teknolojiden Medikal Sektörüne Atlayan Google İlaç Üretimine de Başlıyor

Teknoloji devi Google nanoteknoloji içeren ve yutulduktan sonra giyilebilir bir cihaz ile birlikte çalışarak vücutta bulunan kanserli hücreleri, diyabeti ve kalp krizini önceden saptayıp haber verecek bir “akıllı” sensör-hap geliştiriyor. Birçok alanda yaptığı çalışmalarla ad...

Giyilebilir Teknolojiden Medikal Sektörüne Atlayan Google İlaç Üretimine de Başlıyor (29 Ekim 2014)

Teknoloji devi Google nanoteknoloji içeren ve yutulduktan sonra giyilebilir bir cihaz ile birlikte çalışarak vücutta bulunan kanserli hücreleri, diyabeti ve kalp krizini önceden saptayıp haber verecek bir “akıllı” sensör-hap geliştiriyor.

Birçok alanda yaptığı çalışmalarla adından söz ettiren Google, son olarak kanser, kalp krizi, diyabet ve diğer ölümcül hastalıkların kanda oluşturduğu değişimleri fark ederek hastalıklara erken tanı koymayı hedefleyen bir cihaz üzerinde çalıştıklarını duyurdu.

Google uzmanlarının çalıştığı cihazla, kişiler hastalık tanısının koyulmadığı dönemde özel bir hap yutuyor ve kollarına taktıkları giyilebilir teknoloji ürünü bileziğe benzer bir algılayıcı ile normal yaşamlarına devam ediyor. Yuttukları hap ilerleyen süreçte hastalık riski oluştuğu anda algılayıcıyı uyarıyor ve erken tanı olanağı sağlıyor. Bu teknolojiyle kişinin vücut kimyasında oluşan en küçük değişiklikler dahi sensöre iletiliyor ve hastanın tedavisine başlanıyor.

Akıllı hapın içinde demir-oksit nanopartikülleri bulunduğunu belirten araştırmacılar, manyetik olan bu partiküllerin kanserli hücrelere yapışacağını söyledi.

Uzmanlar manyetik bir çekim alanı yaratan bir cihazın hastanın bileğine takılarak demir- oksit partikülleri ile “işaretlenmiş” kanserli hücreleri kendine doğru çekeceğini açıkladı.

Bu sayede kanserli hücrelerin tek bir noktaya toplanıp sayılabileceğini belirten Google uzmanları “Bu sayede kanser hastalığının çok erken teşhis edilmesinin mümkün olacağını” belirtti.

Hastalıklara erken teşhis koyacak bu sistem üzerinde çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Google çalışanları, henüz yolun başında olduklarını ve ilerleyen süreçte daha başarılı sonuçlara ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

AKILLI HAP

Bir gün birçok başka hastalığın teşhisine de kullanılacağı umulan “akıllı hap”ın piyasaya sürülmesinin en az beş yıl alacağını tahmin ettiklerini belirten araştırmacılar “Bir gün tüm tıbbi testlerin nanoteknoloji yardımı ile yapılacağını hayal ettiklerini” de söyledi.

Google X’in yaşam teknolojileri bölümü başkanı olarak görev yapan moleküler biyolog Dr Andrew Conrad, konuyla ilgili BBC’ye yaptıkları açıklamada Google’ın bu teknolojiyi kullanarak bizzat veri toplama gibi bir niyetinin olmadığını, sadece tıbbi kurumlara ürün lisansı satmayı amaçladığını söyledi.

İnsanların Google’ın geliştirdiği tıp teknolojilerinin konuyu “ticarileştirmesinden” endişe etmemesi gerektiğini belirten Conrad “Bu tüketicilere yönelik bir ürün değil. Bu tıbbi bir ürün ve doktor ile hasta arasındaki özel ilişkinin bir parçası. Google’ın bu ilişkide herhangi bir yeri yok” dedi.