Gazetecilerin, Putin tarafından ‘fark edilebilme’ yarışı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 11’inci geleneksel yılsonu basın toplantısı yine renkli görüntülere sahne oldu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yılki basın toplantısına gazeteciler yine rekor sayılabilecek düzeyde ilgi gösterdil...

Gazetecilerin, Putin tarafından ‘fark edilebilme’ yarışı (17 Aralık 2015)

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 11’inci geleneksel yılsonu basın toplantısı yine renkli görüntülere sahne oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu yılki basın toplantısına gazeteciler yine rekor sayılabilecek düzeyde ilgi gösterdiler. Toplantıyı akreditasyon yaptıran tam 1392 gazeteci izledi.

Bu kadar kalabalık bir gazeteci topluluğu arasında, toplantının sonunda Putin’e soru sorabilme şansı ise çok elbette çok az. Bu nedenle bazı gazeteciler, Putin’in dikkatini çekebilmek adına üzerinde Rusya’da popüler olan siyasi içerikli sloganlar yazılı özel pankartlar hazırladı. Bazıları da ‘öne çıkabilmek’ için renkli atkılar ve bayraklardan yardım almayı tercih etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, gazetecilerin ne tür sorular soracaklarını bilmediğini, ama Putin’i sorularla şaşırtmanın bir hayli zor olduğunu söylemişti. RİA Novosti ve Sobesednik.ru’ya konuşan siyasi uzmanlar da Putin’in ‘rahatsız edici’ soruları cevaplamaktan geri durmayacağını belirtmişti.

‘Fark edilebilme’ yarışı

Toplantının yapılacağı alanda yoğun güvenlik önlemleri alındı. Üzerinde isim ve fotoğraf bulunan çipli akredite kartları bulunan basın mensupları, güvenlik kontrolünden geçtikten sonra salona girebildi.

Putin'in Basın Danışmanı Dmitriy Peskov'un yönettiği toplantıda, haberciler soru sorabilmek için bu yıl da farklı yöntemler denedi.

Gazetecilerden bazıları üzerinde "Hamileler için sırasız", "herkese ev", "petrol" ve "anne" yazan dövizleri ellerinde taşırken bazıları da atkı, bayrak, flama salladı, fotoğraf ve poster gösterdi. Bir gazeteci ise elindeki perküsyon aletini çalmayı tercih etti.

Guardian muhabiri Shaun Walker, salondaki gazetecilerden birinin Putin'in dikkatini çekip soru yöneltebilmek için üzerinde “Bebek bekliyorum” yazan bir pankart tuttuğunu aktardı. Bazıları da ellerindeki bebek, atkı gibi nesnelerle Putin’e soru sorma şanslarını artırmaya çalıştı. Kadın bir gazeteci de Hakasya’da çıkan yangın sonrası afetzedelere yapılan maddi yardım için Putin’e teşekkür eden bir pankart açtı.

Türk bayraklı muhabir dikkat çekti

Türkiye’nin hava sahasını ihlal eden Rusya’ya ait SU-24 savaş uçağını düşürmesinin ardından iki ülke arasında gerilimli günlerin yaşandığı bir dönemde, Putin’in basın toplantısında elindeki Türk bayrağını sallayan kadın muhabir bütün dikkatleri üzerine topladı. Daha sonra o muhabirin Anadolu Ajansı Moskova bürosu çalışanı Elena Teslova olduğu anlaşıldı.

Teslova'nın kaldırdığı Türk bayrağını farkeden Putin, Türk gazetecilere söz verelim ifadelerini kullandı.

AA muhabiri Teslova, Putin'e "Siz, Türk halkı ile politik eliti aynı görmediğinizi söylemiştiniz ancak pratikte farklı eylemler olduğu görünüyor. Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'ne saldırılar, Türk öğrencilerin yurtlardan atıldığına, iş adamlarının sınır dışı edildiğine ilişkin şikayetler geliyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz" ve "Viyana mutabakında Suriye'deki kriz için öngörülen geçiş sürecinde Esed'in durumu net belirtilmedi. Rusya ve ABD, Esed'in geleceği konusunda herhangi bir anlaşmaya vardı mı, geçiş sürecinde Esed yer alacak mı, New York'taki toplantıda Esed konusunda tavrınız ne olacak?" sorularını yöneltti.

"Putin'e sormam gereken sorular vardı"

Rus uçağının, sınır ihlali yaptığı için düşürülmesi nedeniyle ilişkilerin gerildiği bir dönemde Putin'e, elinde Türk bayrağıyla soru soran Teslova, Rus ve Avrupa medyasının ilgisini çekti.

Toplantı sonrası açıklama yapan Teslova, "Putin'e sormam gereken sorular, vardı ama öncelikle o kadar gazetecinin arasında dikkatini çekmem gerekiyordu. AA'da çalışıyorum. Türk ajansını temsilen orada olduğum için Türk bayrağı kaldırdım" dedi.

Türkiye ve Rusya arasında son dönemde yaşanan gerilime ilişkin duygularını paylaşan Teslova, "Bu krizin en kısa zamanda atlatılmasını ve ilişkilerin düzelmesini umut ediyorum. Türkler ve Ruslar yüzyıllardır komşu olarak yaşayan iki halk. Son yıllarda iki millet arasındaki ilişkiler çok gelişti. Türk-Rus dostluğunu hiçbir şey bozamaz" değerlendirmesinde bulundu.

3 saat 8 dakika sürdü, 47 soru yanıtladı

Putin'in yıllık basın toplantısı 3 saat 8 dakika sürdü. Rus lider, bu süre zarfında 32 gazetecinin 47 sorusuna yanıt verdi.

Bu arada Putin’in gazetecilerin sorularına yanıt vermeden önce kol saatini çıkarıp masaya koyması dikkat çekti.

Putin 2 saat içinde 19 gazeteciden soru aldı. Soruların 9'u uluslararası arenadaki konularla ilgiliydi: Türkiye, Suriye, Ukrayna, Gürcistan, ABD ve FIFA. 6 gazeteci ekonomi alanından soru yöneltti.

Yılsonu toplantıları rekoru Putin’in 4 saat 40 dakikada 106 soruyu cevapladığı 2008’e ait. Putin geçen yıl da çoğu Batı’yla ilişkiler, Rusya’ya yaptırımlar ve ulusal ekonomiyle alakalı 53 soruyu cevaplamış, toplantı 3 saat 10 dakika sürmüştü.

Kaynaklar: RT, Sputniknews, AA, Hürriyet