Facebook, Google’a Rakip Oluyor

Forbes dergisi yazarlarından Jayson DeMers, 'kendini sürekli geliştiren' Facebook'un bir sosyal medya şirketinden 'teknoloji şirketine' dönüştüğünü belirtti. Facebook'un Apple, Microsoft ve Google gibi teknoloji devlerine rakip hâline...

Facebook, Google’a Rakip Oluyor (13 Eylül 2015)

Forbes dergisi yazarlarından Jayson DeMers, 'kendini sürekli geliştiren' Facebook'un bir sosyal medya şirketinden 'teknoloji şirketine' dönüştüğünü belirtti.

Facebook'un Apple, Microsoft ve Google gibi teknoloji devlerine rakip hâline geldiğini ifade eden Forbes yazarı Jayson DeMers, şirketin en yakın rakibi Google'ı da 2020'ye kadar tahtından edebileceğini yazdı.

DeMers, Facebook'un Google'ı 'alt etmesinin' formülünü beş maddede topladı:

Arama motorunu geliştirebilir

Facebook, mayısta yeni bir arama özelliği sundu. Cep telefonu uygulamasında gönderi paylaşırken, kullanıcılar gönderinin gövdesindeki içerikle alakalı bir linke ulaşabiliyor. Bu sistem şu anda sadece kısıtlı fonksiyonlar sunuyor, ancak Facebook bu özelliğinin ileriki yıllarda daha gelişmiş ve kapsamlı bir versiyonunu sunabilir.

Kendi haberlerini yapabilir

Facebook, son zamanlarda ilginç bir seçenek sunuyor. Facebook üzerinden yayınlanan haberler, haberi yapan sitelerin kendilerinde olduğundan çok daha fazla tıklanıyor.

Bu nedenle de Facebook, ‘Facebook Instant Articles'ı (Facebook Anlık Makaleler) oluşturdu. Bu sayede kullanıcılar izlenme trafiğini arttırmak için yayınlamak istediklerini doğrudan Facebook üzerinden paylaşabiliyor. Böylelikle de, tıklamak için uğraşılmadığından görüntüleme daha hızlı olabiliyor. Bu durum Google News ve Google arama sonuçları için tehdit oluşturuyor. Zira insanlar, Facebook'un bu özelliği sayesinde sayfadan çıkmadan haberlere ve yazılara ulaşabilecek.

Kitlesini daha iyi anlayabilir

Facebook'un, kullanıcı referanslarını baz alarak hareket etmesi Google'a karşı kullandığı gizli bir silah gibi. Google yalnızca araştırma geçmişinizi görebilirken, Facebook insanlarla nasıl konuştuğunuzu, arkadaşlarınızı, sevdiğiniz film ve şarkıları dahi biliyor. Facebook bu sayede, kullanıcılarının isteklerine göre uygulamalar sunabiliyor.

Daha iyi ve ucuz reklam imkânları sunabilir: Facebook kullanıcılarını daha iyi tanıdığı için, reklamların doğru kişilere ulaşması bakımından daha fazla imkân sunuyor. Öte yandan Facebook reklamları, Google AdWords'ten daha ucuz. Şimdi Google ve Facebook'un reklam aralığı benzer olsa da, yakın gelecekte Facebook daha az masrafla, daha fazla ulaşılabilirlikle çok daha ileriye gidebilir.

Evrensel interneti yayabilir

Google ve Facebook tüm dünyaya ücretsiz internet sağlama konusunda kilit bir noktada birbirleriyle yarışıyorlar. Google, bunu Project Loon'la (yüksek irtifa balonlarıyla ücretsiz internet ağı projesi), Facebook da internet.org (dünyanın internet erişimi olmayan üçte ikisine bağlantı sağlamayı amaçlayan girişim) ile yapıyor. Bedava internet sunmak, şirketler için kârlı görünmeyebilir, ancak bunu ilk öneren şirket olmak markaya büyük bir güç kazandırabilir. Facebook, bu konuda Google'ı geride bırakıyor, ancak ileriki yıllarda asıl önde gidenin kim olduğunu göreceğiz.

sputniknews