Düşünce ve İnternet Özgürlüğü Mücadelecisi Dr. Özgür Uçkan’ı Kaybettik

Düşünce, ifade ve internet özgürlüğü mücadelesinin öncülerinden, Alternatif Bilişim Derneği ve Türkiye Bilişim Derneği üyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi öğretim göre...

Düşünce ve İnternet Özgürlüğü Mücadelecisi Dr. Özgür Uçkan’ı Kaybettik (11 Temmuz 2015)

Düşünce, ifade ve internet özgürlüğü mücadelesinin öncülerinden, Alternatif Bilişim Derneği ve Türkiye Bilişim Derneği üyesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Yeditepe Üniversitesi öğretim görevlisi ekonomist Dr. Özgür Uçkan, dün akşam saatlerinde Paris'te 54 yaşında hayatını kaybetti.

Bir süredir kanser tedavisi gören Uçkan’ın vefat haberini Twitter’dan eşi İlhan Uçkan duyurdu.

Özgür Uçkan İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde bilgi ekonomisi, ağ ekonomisi, yaratıcı endüstriler, enformasyon tasarımı ve yönetimi, iletişim tasarımı, tasarım yönetimi konularında lisans ve lisansüstü düzeyde, Yeditepe Üniversitesinde ise bilgi ve inovasyon stratejileri konusunda lisansüstü düzeyde ders vermekteydi.

________________________________________________________________________________________

‘Kontrol edemedikleri için, insanların sosyal medyada paylaştıkları içeriği kriminalize etmeye çalışıyorlar’

________________________________________________________________________________________

;

ÖZGÜR UÇKAN KİMDİR?

1961’de doğdu. 1983 yılında Ege Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü′nü bitirdi. 1986 yılında Université de Paris 1 – Panthéon / Sorbonne′da "Siyaset ve Sanat Felsefesi" alanında doktora yeterlilik diploması aldı.

1992 yılına kadar Ecole Normale Supérieure′de (Paris) uluslararası ilişkiler ve strateji dalında atölye çalışmaları ve Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales′ın “B.D.T, Merkezi Avrupa ve Türk Alanı Üzerine Araştırma Merkezi”nde doktora çalışmaları ve araştırmacılık yaptı.

Aynı dönemde, IBM France′da bilgisayar oyunları tasarım stajı, enformasyon mimarisi atölye çalışmaları; çeşitli eğitim kuruluşlarında alt kültürler ve kültürel-ekonomik topluluk ilişkileri konularında atölye çalışmaları gibi disiplinlerarası etkinliklerde bulundu.

İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde bilgi ekonomisi, ağ ekonomisi, yaratıcı endüstriler, enformasyon tasarımı ve yönetimi, iletişim tasarımı, tasarım yönetimi konularında lisans ve lisansüstü düzeyde, Yeditepe Üniversitesinde bilgi ve inovasyon stratejileri konusunda lisansüstü düzeyde ders veriyordu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi bilgi ekonomisi danışmanı, İstanbul Ticaret Odası Bilişim İhtisas Komitesi, Alternatif Bilişim Derneği ve Türkiye Bilişim Derneği üyesi.

Akademik faaliyetlerinin yanı sıra, çeşitli kurum, kuruluş ve firmalara yönelik düzenli veya proje temelli olarak bilgi ekonomisi, iletişim stratejisi ve iş geliştirme danışmanlığı hizmeti sunuyordu.

Politika, insan bilimleri, medya, enformatik, kent planlaması, ekonomi, internet ve hukuk, kültür ve sanat konularında düzenli olarak makaleleri yayınlandı.

Literatür Yayınları’ndan “E-Devlet, E-Demokrasi ve Türkiye” adlı kitabı yayınlandı.

Cemil Ertem ile birlikte yazdığı, “Wikileaks: Yeni Dünya Düzenine Hoşgeldiniz” adlı kitabı Etkileşim Yayınları tarafından Nisan 2011‘de yayınlandı. Haftalık bilgi teknolojileri dergisi “Bthaber”de köşe yazarıydı.