Dünyanın en büyük 4 bankası dijital para geliştirecek

Dünyanın en büyük 4 bankası yeni bir dijital para geliÅŸtirmek için iÅŸbirliÄŸi yapma kararı aldılar. Financial Times'ın haberine göre, Ä°sviçre'nin en büyük bankası UBS'in başını çektiÄŸi yeni dijital para geliÅŸtirilmesi planÄ...

Dünyanın en büyük 4 bankası dijital para geliştirecek (24 Ağustos 2016)

Dünyanın en büyük 4 bankası yeni bir dijital para geliÅŸtirmek için iÅŸbirliÄŸi yapma kararı aldılar.

Financial Times'ın haberine göre, Ä°sviçre'nin en büyük bankası UBS'in başını çektiÄŸi yeni dijital para geliÅŸtirilmesi planında Deutsche Bank, Santander ve Bank of New York Mellon yer alıyor.

Bu 4 banka, geliştirilecek yeni para birimini 2018 başlarında ticari kullanıma sunmayı hedefliyorlar.

UBS’in yaklaşık bir yılda geliÅŸtirdiÄŸi Utility Settlement Coin (USC) adı verilen blockchain tabanlı “para birimi”, bankalarla birlikte, aracı ÅŸirket ICAP tarafından da destekleniyor. ICAP’in para biriminin merkez bankaları tarafından kabul görmesi konusunda etkin rol oynaması bekleniyor.

Clearmatics Technologies iÅŸ birliÄŸiyle geliÅŸtirilen USC, düÅŸünülenin aksine tam anlamıyla bir para birimi ya da Bitcoin gibi merkez bankalarını tamamen devre dışı bırakan bir sistem deÄŸil. Dolar, euro ve merkez bankaları tarafından onaylanan diÄŸer para birimlerinin dijital nakit karşılığı ÅŸeklinde kurgulanan, blockchain tabanlı USC’in üçüncü parti onay gerektiren bankalararası iÅŸlemlerde kolaylık saÄŸlaması ve yıllık 80 milyar dolara varan bir tasarruf saÄŸlaması planlanıyor.

UBS’in açıklamasından USC’in resmi para birimlerine dönüÅŸtürülebilir, karşılık geldiÄŸi para biriminde harcanabilir bir varlık olduÄŸu ve merkez bankalarınca desteklendiÄŸi anlaşılıyor.

Dijital para birimlerinin potansiyel faydaları Fed, BOE ve Kanada MB tarafından da inceleniyor. Ancak güvenlik ve bankacılık sektörünün istikrarı açısından endiÅŸeler var.

Bitcoin esin kaynağı oldu

Sadece internet ortamında varolan, hiçbir merkezi otoriteye, devlete ya da kuruma baÄŸlı olmayan, sanal bir para birimi Bitcoin’in gördüÄŸü ilgi ve sistemin hızla büyümesi üzerine dünya devi alternatif oluÅŸturmak üzere harekete geçtiler.

Bitcoin nedir?

Bitcoin ile tıpkı gerçek parayla olduÄŸu gibi harcama ya da 'döviz iÅŸlemi' yapılabiliyor.

Sistem 2008 yılında kurulduÄŸunda 21 milyon Bitcoin ile sınırlı olarak açılmış ve yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girmesi de bilgisayar algoritmalarına baÄŸlı hale getirilmiÅŸti.

Yeni Bitcoin’lerin dolaşıma girebilmesi için 16 haneli bir ÅŸifreyi çözmek gerekiyor. Åžifreyi çözen kiÅŸi 25 adet Bitcoin'in de sahibi oluyor.

Bu ÅŸifre çözme iÅŸlemine ise 'madencilik' deniyor.

Sanal ortamda Bitcoin çıkarmak isteyen kiÅŸiler, çok yüksek performanslı 'madenci' olarak adlandırılan bilgisayarlara yatırım yapıyor ve hızla ÅŸifreleri çözüp yeni Bitcoin kazanmaya odaklanıyorlar.

'Madencilerin' çıkardığı Bitcoin’ler ise sanal ortamda dolaşıma giriyor ve ödeme aracı olarak da kullanılabiliyor.

KuruluÅŸundan bu yana Bitcoin'e yöneltilen en büyük eleÅŸtiri, arkasında hiçbir kurum ya da otoritenin bulunmaması nedeniyle, kara para aklama ya da ÅŸaibeli para transferleri için ideal bir ödeme aracına dönüÅŸtüÄŸü.