Doğaya ve Sanata Bambaşka Bir Boyut Katan Bitki Heykeller

‘Mosai kültür’ ustalarının biçimlendirdiği bitkiden heykelleri görenler hayran kalıyor Tamamlandığında figürün görünümüne dönüşen formun iskeletini oluşturan çelik konstrüksiyonla bağlantılı olarak dikilip büyütülen ve yetiştikten sonra şekilli olarak budanan bitki...

Doğaya ve Sanata Bambaşka Bir Boyut Katan Bitki Heykeller (23 Haziran 2014)

‘Mosai kültür’ ustalarının biçimlendirdiği bitkiden heykelleri görenler hayran kalıyor

Tamamlandığında figürün görünümüne dönüşen formun iskeletini oluşturan çelik konstrüksiyonla bağlantılı olarak dikilip büyütülen ve yetiştikten sonra şekilli olarak budanan bitkilerle yapılan birbirinden ilginç canlı heykeller sanata ve doğaya bambaşka bir boyut katıyor.

Bitki şekillendirme ustalarının yarattığı heykeller, hayal gücünün sınırlarını zorluyor.

Önceleri Kanada’nın Montreal ve ABD’nin Atlanta kentlerinde düzenlenen festivallerdeki özel parklarda sergilenen bitki heykeller sonradan tüm dünyaya yayılmaya başladı.

Peyzaj ve sanatın bileşimiyle oluşturulan bu dala “mosaiculture” deniyor.

Çelik iskeletler üzerindeki tel örgüler toprak kaplandıktan sonra çeşitli bitkilerin tohumları ekiliyor. Boşluklar için de sfagnum yosunu kullanılıyor. Toprak tabakasının içine de ince su kanalları döşeniyor. Tohumlar filizlenip büyümeye başladıktan sonra da sık sık biçimli olarak budanıyor.

Bitkileri kırparak şekillendirme sanatı “Topiary” ustaları öyle heykeller yaratıyor ki, “Makas Eller” filminin başkarakteri, kesme ustası Edward Scissorhand`i bile kıskandıracak sanat şaheserleri ortaya çıkartıyorlar.

Tahmin edilebileceği gibi bakımı oldukça zor. Çünkü sürekli canlı yeşil kalmaları gerekiyor. Aralarında birkaç kök bile bozulsa tüm görünümü bozacaktır.

Atlanta Botanik Bahçesi’ndeki serginin adı “Hayali Dünyalar” konmuş. Sergideki bitki heykellerin boyları 25-30 metreye kadar çıkıyor.