Beton Yapıları Gizleyen Dikey Bahçeler

Betonarme yapılar ne kadar boyansalar da, süslenseler de soğuk görünümdeler. Bu görünümü yumuşatıp sıcaklaştırmak için geliştirilen ‘dikey bahçeler’ ise farklı bir ambiyans ortaya koyuyor. AVM, rezidans, site derken dağ taş...

Beton Yapıları Gizleyen Dikey Bahçeler (1 Aralık 2014)

Betonarme yapılar ne kadar boyansalar da, süslenseler de soğuk görünümdeler. Bu görünümü yumuşatıp sıcaklaştırmak için geliştirilen ‘dikey bahçeler’ ise farklı bir ambiyans ortaya koyuyor.

AVM, rezidans, site derken dağ taş beton oldu, gökyüzü griye boyandı ve neredeyse nefes almak bile zorlaştı. Para hırsından kaynaklanan rantlar uğruna göz göre göre daha doğrusu göz görmesin diye gece yarıları ağaçlar kesiliyor, yeşil azalıyor, doğa yok oluyor. Kentlerdeki küçücük park ve bahçelere bile göz dikilir oldu.

Son zamanlarda bazı büyük kentlerimizdeki yol kenarlarında uygulanmaya çalışan dikey bahçeler dikkatinizi çekmiştir. Bir de bunların bina cephelerine uygulananları var.

Patrick Blanc, ‘dikey bahçe’ ya da ‘yeşil duvar’ konseptinin yaratıcısı olarak biliniyor. 1953 doğumlu Fransız botanikçi Patrick Blanc, Fransız Ulusal Bilim Merkezi’nde çalışan bir tropikal bitkiler uzmanı. Bitkiler konusundaki bilimsel uzmanlığını estetik duyarlılıkla birleştiren Blank, dikey alanları, özellikle bina duvarlarını botanik bahçelere dönüştürme fikrini gerçeğe dönüştüren insan olarak tanınıyor.

Dikey bahçelerin en büyük özelliği dar mekanlarda, çiçek ya da bitki için toprak ayırmanın mümkün olmadığı yapılarda yüzlerce bitki çeşidi için alan yaratabilmesi. Adından da anlaşılacağı üzere yatay değil de dikey bir yüzeyde düzenleme yapıldığından sadece dış mekanda değil, iç mekanlarda da bu sistem rahatlıkla kullanılabiliyor.

Aşağıdaki resimde de görüldüğü gibi canlı bitkilerden duvara logo bile yapmak mümkün!

Büyük kurumsal şirket merkezleri, oteller ve restoranlar dikey bahçeleri en çok uygulayan yapıların başında geliyor. Yüzlerce kişinin çalıştığı ya da ziyaret ettiği bu yapılar böylelikle soğuk ve sıkıcı imajlarını kırmaya çalışıyorlar. Her gün saatlerimizi harcadığımız iş yerinde dinlendirici ve sakinleştirici etkisiyle bilinen yeşilin etrafımızda bolca bulunması elbette olumlu bir şey. Üstelik bitkiler havayı temizliyor ve bu kapalı mekanlara tazelik, ferahlık katıyor.

Dikey bahçelerin kendilerine özel bir sulama sistemleri var. Günlük su tüketimi metrekare başına 2 ile 5 litre arasında değişebiliyor. Su dağılımını panelin kendi sistemi, bitkilerin nem oranını ölçerek otomatik olarak yapabiliyor.

İşte bazı ilginç ‘dikey bahçe’ örnekleri: