Devletin Sosyal Medya İle İmtihanı!

Gezi olaylarında sosyal medyanın çok etkin kullanılması Ulaştırma Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, Twitter ve Facebook gibi ağlarda suç takibi için ‘Mavi Oda’ kuracak. Twitter’ın hükümetin ‘Gezi’ eylemlerine ilişkin bilgi taleplerini geri çevirmesi üzeri...

Devletin Sosyal Medya İle İmtihanı! (3 Temmuz 2013)

Gezi olaylarında sosyal medyanın çok etkin kullanılması Ulaştırma Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, Twitter ve Facebook gibi ağlarda suç takibi için ‘Mavi Oda’ kuracak. Twitter’ın hükümetin ‘Gezi’ eylemlerine ilişkin bilgi taleplerini geri çevirmesi üzerine, Bakanlık ve BTK yetkililerinden oluşan 3 kişilik heyetin geçtiğimiz hafta Silikon Vadisi’ne giderek Twiiter yetkilileri ile yüz yüze görüştüğü iddia edildi. Bakan Yıldırım katıldığı bir televizyon programında da Twitter yöneticilerini ikiyüzlülükle suçladı.

Ulaştırma Bakanlığı, Taksim Gezi Parkı olaylarının fitilini ateşleyen sosyal medyayı yakın takibe aldı.

Yeni Şafak gazetesinden Kazım Canlan’ın haberine göre bundan sonra sosyal paylaşım siteleri Twitter ve Facebook üzerinden yapılan ‘illegal faaliyetler’ bakanlıkta kurulan ‘Mavi Oda’yla deşifre edilecek.

Sosyal paylaşım sitelerinin renginin mavi olmasından dolayı bunları takip edecek merkeze Mavi Oda adı verildi. Twitter ve Facebook’ta oluşturulan sahte hesaplar üzerinden paylaşılan ve suç içerdiği düşünülen mesajlar, Mavi Oda’da görev yapacak uzmanlarca tespit edilecek.

HACKER SALDIRILARI ÖNLENECEK

Redhack gibi hackerların kamu kurum ve kuruluşlarına saldırısını engellemek üzere yapılan çalışmalara, gezi olaylarıyla birlikte öne çıkan sosyal medya da dahil edildi. Siber suçlara karşı oluşturulan Siber Güvenlik Kurulu, Ulaştırma Bakanlığı koordinesinde, Dışişleri Bakanlığı, Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK), TÜBİTAK, MİT , Genelkurmay Başkanlığı, Emniyet Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’nın katılımıyla ülkenin Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi Eylem Planı konusunda çalışma başlatmıştı.

29 maddelik eylem planını belirlenmesiyle birlikte ilk olarak, 7 gün 24 saat görev yapacak Ulusal Siber Müdahale Merkezi (USOM) kurulması için düğmeye basıldı. Ayrıca yine bakanlık bünyesinde Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (SOMA) oluşturulması içinde girişimler başladı.

Milli Güvenlik Kurulu’nda siberterörle mücadele kararının çıkmasının ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı koordinesinde ‘siberterör’ kalkanı oluşturulması için çalışma başlatılmıştı.

TWITTER YETKİLİLERİYLE YÜZ YÜZE GÖRÜŞÜLDÜ İDDİASI

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatı üzerine Bakanlık ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu (BTK) yetkililerinden oluşan bir grup geçtiğimiz hafta Silikon Vadisi’ne giderek Twitter yöneticileriyle yüz yüze görüştü.

SUÇ TEŞKİL EDEN KONULAR

Twitter’ın Silikon Vadisi’ndeki merkezine ziyaret etmek üzere 3 kişilik bir grup oluşturuldu. Sosyal ağın üst düzey yöneticiletiyle yüz yüze temas kuran yetkililerin Twitter üzerinden suça teşkil eden konular hakkında konuştuğu belirtiliyor. Olumlu geçen görüşmeler için henüz bir açıklama yapılmazken, gelecek haftalarda konu ile ayrıntılı bilgilerin paylaşılabileceği ifade ediliyor.

Twitter yetkilileriyle yüz yüze yapılan görüşmelerle ilgili önümüzdeki günlerde açıklama yapılması bekleniyor.

“İKİYÜZLÜLÜĞE İSYAN EDİYORUM”

Bakan Yıldırım, TGRT’de Hadi Özışık’ın sunduğu Basın Odası programına konuk oldu. Özışık’ın sorularını yanıtlayan Yıldırım internete herhangi bir denetimin olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Özışık’aİnternette size birisi hakaret etse, küfretse ne yaparsınız? diye soran Yıldırım, Mahkemeye giderim yanıtını alınca Özışık’a mahkemenin ne yapacağını sordu.

Özışık Mahkeme de IP adresini Twitter’dan talep eder diye cevap verince Bakan Yıldırım kendilerinin de devlet olarak böyle basit bir şeyi talep ettiklerini ancak Twitter’ın buna yanaşmadığını söyledi.

“Diyelim ki siz mağdur edildiniz. Siz hakkınızı aramayacak mısınız? Mahkeme açacaksınız. IP adresi istemeyecek misiniz? Biz de bunu Twitter’dan talep ediyoruz. İngiltere’de veriyor, Amerika’da veriyor. Ben bu ikiyüzlülüğe isyan ediyorum.”
“Düzenlemelere bakalım Almanya. İftira suçları hapis cezası ile cezalandırılır. Devlet başkanları ya da devletin şahsına hakaret 3 yıla kadar hapis. İtalya’da da var bu.”