Çalışma Hayatında ‘Asgari Ücret’ ten Sonra Şimdi de ‘Azami Ücret’ Düzenlemesi

Şirketlerin verdiği en yüksek ile en düşük maaşın farkı 10 yılda 47’den 128 kata çıkınca dünyada ilk kez bir ülke ‘azami ücret’ uygulamasına gidiyor. Ekvador’da en yüksek maaş en alt düzey çalışanının 20 katını aşamayacak. Dünyada ilk kez bir ülk...

Çalışma Hayatında ‘Asgari Ücret’ ten Sonra Şimdi de ‘Azami Ücret’ Düzenlemesi (22 Eylül 2014)

Şirketlerin verdiği en yüksek ile en düşük maaşın farkı 10 yılda 47’den 128 kata çıkınca dünyada ilk kez bir ülke ‘azami ücret’ uygulamasına gidiyor. Ekvador’da en yüksek maaş en alt düzey çalışanının 20 katını aşamayacak.

Dünyada ilk kez bir ülke asgari ücretin tam tersini yani ‘azami ücret’ uygulamaya başlayacak. Ekvador’da yeni çıkacak bir yasa ile şirketlerin tepe isimlerinin maaşlarına tavan limiti geliyor. Şirketlerin verebileceği en yüksek maaş en alt düzey çalışanının maaşının 20 katını aşamayacak. Ekvador Başkanı Rafael Correa’nın yeni iş kanunu tasarısına koyduğu bu madde işsizliğin yüzde 4.1 ile bölgesinin en düşüğü olan ülkede hayata geçecek. Ekvador aynı zamanda yüzde 8.6 ile Latin Amerika’nın en düşük yoksulluk oranına sahip. Correa 2007’de iktidara geldiğinde devlet kurumlarında da 20 kat sınırını getirmiş ve kendi maaşını da düşürmüştü. “Bazı insanların on binlerce dolar kazanırken bazılarının kârdan pay alamaması adil değil” diyen Correa aynı zamanda ülkesinde asgari ücret düzeyini de artırdı. Ülkede 2007’den bu yana asgari ücret 150 dolardan 340 dolara kadar çıkarıldı.

BATI DA TARTIŞIYOR

Correa’nın yeni iş kanununa koymak istediği bu madde aslında batı ülkelerinde de oldukça tartışılıyor. Örneğin İngiltere’de bu konuda yapılan araştırmalarda FTSE 100 Endeksi’ndeki bazı şirketlerde en az maaş ile en yüksek maaş arasındaki farkın 1.374 kata kadar çıktığı belirlendi. Perakende, madencilik sektörleri uçurumun en yüksek olduğu sektörler olarak dikkat çekiyor. Araştırmaların ortaya çıkardığı bir diğer ilginç bilgi de tüm şirketler için ortalama maaş farkının son 10 yılda 47 kattan 128 kata çıkmış olması.

Kaynak: SABAH / Barış Ergin