Çalışanları İşyerinde Mutlu Eden Etkenler ve Bu Anlamda En İyi 10 Şirket

İş arama sitesi GlassDoor.com’un ABD merkezli şirketlerde çalışan 600 bin kişiyle görüşerek gerçekleştirdiği “kültür ve değerlerine göre en iyi şirketler” anketinin sonuçları yayınlandı Harika bir şirket kültürüne sahip yerlerde çalışanlar birçok fırs...

Çalışanları İşyerinde Mutlu Eden Etkenler ve Bu Anlamda En İyi 10 Şirket (25 Ağustos 2014)

İş arama sitesi GlassDoor.com’un ABD merkezli şirketlerde çalışan 600 bin kişiyle görüşerek gerçekleştirdiği “kültür ve değerlerine göre en iyi şirketler” anketinin sonuçları yayınlandı

Harika bir şirket kültürüne sahip yerlerde çalışanlar birçok fırsattan faydalanabiliyor. Bunların arasında organik yemekler, kuru temizleyici, berber, çocuk bakımı, sınırsız tatil, kişisel seyahatler için ödemeler, ücretsiz masaj ve yoga dersleri ve kestirmek için odalar bulunuyor. Ancak bütün bunlar çalışanları daha mutlu ediyor mu?

İş arama sitesi GlassDoor.com‘un Cuma günü yayımladığı “kültür ve değerlerine göre en iyi şirketler” anketinde çalışanlardan şirketlerinin kültür ve değerlerinin oylanması istendi.

Wall Street Journal’de yer alan Catey Hill imzalı habere göre, ücretsiz kahvaltı ve öğle yemeği ve ayrıca sınırsız tatil veren Twitter üzerinden 4.5 puanla birinci sırayı alırken, halkla ilişkiler şirketi Edelman 4.4 puanla ikinci ve hem yemeklerin ücretsiz olduğu hem de iş yerinde sağlık hizmetleri, çocuk bakımı ve daha fazlasını sunan Google da 4.4 puanla üçüncü sırada yer aldı. Glassdoor bu verileri toplayabilmek için ABD merkezli şirketlerde çalışan 600 bin kişiyle görüştü.

İlk 10’daki şirketlerin çoğu özgür düşünceyi özendiren ve geniş avantajları olan teknoloji şirketleri olsa da listeye sürpriz bir şekilde Chick-fil-A adlı bir fast-food şirketi de girdi. Medyada yer bulan homoseksüel karşıtı açıklamaları ve bağışlarıyla kendinden söz ettiren şirketin çalışanları burada çalışmaktan memnun olduklarını dile getirerek şirketlerini 7. sıraya taşıdı. Glassdoor yetkilisi Scott Dobroski Chick-fil-A çalışanlarının şirketin aile odaklı ve dindar kültürünü sevdiklerini ve bu yüzden herkese uyan bir şirket kültürü diye bir şey olmadığını belirtti.

Bir şirketin kültürü ve değerleri çalışanların işlerinden ne kadar memnun olduklarını etkileyebileceğinden önemlidir. Dobroski, “Çalışanlar şirket kültürünü ve değerlerini sevdikleri zaman daha mutlu oluyorlar,” ifadesini kullandı. Art & Science Collaborative kurucu ortağı ve Gallup’un eski yöneticilerinden Michael Arabia, şirket kültürünü seven çalışanların orada daha fazla kalma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu belirtti. “Şirketin gelişiminin her adımında kültür çok önemli,” diyen Arabia, “Kültürden memnun olanlar daha iyi de çalışır,” diye ekledi.

Ücretsiz yemek gibi imkanlar medyanın dikkatini çekse de Glassdoor araştırması çalışanların memnuniyeti için en önemli faktörün daha farklı olabileceğini belirtti. Çalışanlar bunun yerine üç şeye çok önem veriyor. İlk olarak çalışma yerinde bir aile ortamının olması—Arabia bunu “Burada önemli olan ailenizden ayrılıp ikinci ailenize gittiğinizi hissetmek,” şeklinde açıkladı. İkinci olarak çalışanlar başkalarının arkalarını kolladığı bir takım çalışması ortamı arıyor. Üçüncü olarak ise şirketin değerlerinin çalışanların şirketi sahiplenmesini sağlaması gerekiyor.

Tabi ki şirketin kültür ve değerleri her şey demek değil. Dobroski çalışanların bir işte en çok değer verdikleri şeyin maaş olduğunu belirtti. New York Üniversitesi pazarlama profesörü ve “Telefon Mülakatları Kitapçığı” isimli kitabın yazarı Paul Bailo, şirket kültürünün bazı çalışanlar için o kadar önemli olmadığını bildirdi. Bailo, “Bazı insanlar işin ne olduğuyla daha çok ilgileniyor,” dedi. Buna göre insanlar sevdikleri işi yaptıkça takım aktiviteleri ve şirket kültürünün diğer öğeleri mutlulukta çok büyük etken olmuyor.

Yine de birçoğumuz kültürünü sevdiğimiz şirketlerde çalışmayı istiyoruz. Arabia, bir şirketin kültürünün size uyup uymadığını, farklı şirketlerin kişilikleriyle ilgili bilgi toplayan Vault.com veya Glassdoor.com gibi sitelerden öğrenilebileceğini belirtti. Dobroski aynı zamanda o şirkette çalıştığını bildiğiniz kişilere veya hatta size mülakat yapan kişiye şirketin kültürü hakkında sorular sormanın faydalı olabileceğini belirtti.

Kaynak: Wall Street Journal