Bütçeniz sürekli açık veriyorsa nedeni sosyal medya olabilir!

Sosyal medyanın, gizli bir tüketime özendirme işlevi olduğunun farkında mısınız? Araştırmalara göre her 10 yetişkinden dördü, diğer sosyal medyada kullanıcılarına özendikleri için para harcıyor. Küresel Web Endeksi'ne göre ortalama bi...

Bütçeniz sürekli açık veriyorsa nedeni sosyal medya olabilir! (20 Eylül 2016)

Sosyal medyanın, gizli bir tüketime özendirme işlevi olduğunun farkında mısınız?

Araştırmalara göre her 10 yetişkinden dördü, diğer sosyal medyada kullanıcılarına özendikleri için para harcıyor.

Küresel Web Endeksi'ne göre ortalama bir insan sahip olduğu beş sosyal medya hesabında yaklaşık 1 saat 40 dakika vakit harcıyor. Bu zaman, yalnızca "fotoğraf beğenme" ile değil, diğer insanların satın aldıklarına ve seyahatlerine özenmekle geçiyor!

Sosyal medya kullanan yetişkinlerin yüzde 40'ı diğer kişilerin alışverişlerinin kendilerinde de satın alma isteği uyandırdığını söylüyor. ABD Muhasebeciler Derneği'nin 1000 kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, geçen yıl "özendiği" için seyahat ya da herhangi bir ürün satın alanların oranı geçen yıl yüzde 11'i geçti. Söz konusu kişiler Y kuşağı jenerasyonu olunca harcamalar daha da artıyor.

Sosyal medya alışverişinin tek kaynağı "özendirme" değil. Markaların reklam yarışı ve sosyal medya fenomenlerini de bu amaçla kullanmaları da bu tutkuyu körüklüyor. eMarketer'ın raporuna göre, 2015'te 24 milyar dolar olan sosyal medya reklamcılığı 2017'de 36 milyar dolara çıkacak. Bu miktar, küresel dijital reklamcılığın yüzde 16'sına denk gelecek.

Psikolog ve yazar Nancy Irwin, MarketWatch'a yaptığı açıklamada "Doğamız gereği sosyal olarak rekabetçi yaratıklarız. Tanıdıklarımız 'daha göz alıcı ve daha büyük bir oyuncak' aldığında aşağılık duygusuna kapılıyoruz. Kendimizi başkalarıyla kıyaslamak ve aşırı harcamaları normalleştirmek sosyal medyada gördüğünüz her şeyle 'sınırlı'" ifadelerini kullandı.

Uzmanlara göre, bu "aşağılık duygusu", özenilen ürünün hatta daha iyisinin alınması, sonrasında bu ürünün fotoğrafının paylaşılması ve bir başkasının da size özenmesi döngüsüyle devam ediyor.

Nancy Irwin'e göre, diğer insanların fotoğraflarına bakarak sadece onlar için mutlu olan ve bir rekabet baskısı hissetmeyen kişilerin olduğunu da vurguluyor.

Kaynak: Marketwatch Çeviri: Business HT