
Yıllar sonra İstanbul’a kar fırtınası geliyor! Hazır mısınız?4 sene ÖNCE
Yıllar sonra İstanbul’a kar fırtınası geliyor! Hazır mısınız?Google Earth, bu kez de dünyanın ilk orman kaybı haritasını hazırladı. Uzmanlara göre, son 12 yılda kaybedilen net orman alanı Moğolistan’ın yüzölçümüne eşit. Google Earth Landsat 7 uydusunun çektiği 650 bin fotoğrafı kullanarak 2000 ile 2012 yılları arasında dünya geneli...
Google Earth, bu kez de dünyanın ilk orman kaybı haritasını hazırladı. Uzmanlara göre, son 12 yılda kaybedilen net orman alanı Moğolistan’ın yüzölçümüne eşit.
Google Earth Landsat 7 uydusunun çektiği 650 bin fotoğrafı kullanarak 2000 ile 2012 yılları arasında dünya genelinde yaşanan ormanlık alan kaybını gösteren etkileşimli bir harita yayınladı. Haritada yapılan inceleme 12 yıllık süre içinde 2,3 milyon kilometre kare ormanın kaybedildiğini, ancak 800 bin kilometre kare de yeni orman alanı kazanıldığını ortaya koydu. Uzmanlar son 12 yılda kaybedilen net orman alanının Moğolistan’ın yüzölçümüne eşit olduğunu açıkladı.
Haritada gördüğünüz yeşil renk ormanlık alanları, kırmızı orman kaybının yaşandığı alanları, mavi ormanlaştırılan alanları, pembe ise ormanların hem kaybedildiği, hem de çoğaldığı alanları gösteriyor.
Brezilya başarılı
Science’ın araştırmasına göre, Brezilya’nın orman kaybını yavaşlatmakta en başarılı ülke olduğu belirtilirken Endonezya, Malezya, Paraguay ve Angola’da yaşanan orman kaybının hızla arttığı açıklandı. Haritayı hazırlayan proje ekibinin başında bulunan Maryland Üniversitesi’nden Profesör Matthew Hansen “Bu, hem global hem de lokal düzeyde hazırlanan ilk orman kaybı haritası. Sıradan bir bilgisayarla ancak 15 yılda hazırlanabilecek olan harita Google Earth teknolojisi sayesinde sadece birkaç günde tamamlandı” dedi.
İstanbul için alarm
YILLIK orman kaybının yerel düzeyde de incelenebildiği haritada, Türkiye’nin de 2000 yılından bu yana büyük oranda orman kaybı yaşadığı görülebiliyor. Son 12 yılda özellikle İstanbul’da kapsamlı ormanlık alan kayıplarının yaşandığının görüldüğü haritada Karadeniz, Ege ve Akdeniz bölgelerinde de kısmi ormanlık alan kayıpları dikkat çekiyor. (Hürriyet)
Haritaları büyütmek için üzerlerine tıklayınız.
Bu habere ilişkin ilginizi çekebilecek diğer haberler.
Yıllar sonra İstanbul’a kar fırtınası geliyor! Hazır mısınız?4 sene ÖNCE
Yıllar sonra İstanbul’a kar fırtınası geliyor! Hazır mısınız?İstanbul, dünyadaki büyük kentler arasında kişi başına düşen yeşil alanda son sırada6 sene ÖNCE
İstanbul, dünyadaki büyük kentler arasında kişi başına düşen yeşil alanda son sıradaİstanbul Aralık ayında beklediği kara kavuşabilir!6 sene ÖNCE
İstanbul Aralık ayında beklediği kara kavuşabilir!Gezi’deki Piyanist Martello, bu kez de Paris’te katliamın yapıldığı Bataclan’da çaldı9 sene ÖNCE
Gezi’deki Piyanist Martello, bu kez de Paris’te katliamın yapıldığı Bataclan’da çaldı