Independent Türkçe yayına başladı5 sene ÖNCE
Independent Türkçe yayına başladı
İngiliz yayın kurumu BBC, Rusya, Çin ve Katar gibi ülkelerin uluslararası yayınlarını güçlendirmek için bütçelerini artırmasına karşın, kendi küresel gücünün azalma riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı. The Economist dergisi editörlerinden Edward Lucas ise tuhaf bir çağrıda bulunarak Russia Today (RT) çalışanlarının aşağılanmasını istedi.
BBC yayınladığı "Haberin Geleceği" adlı raporunda, rakibi konumundaki uluslararası yayın kuruluşlarının bütçelerini artırdığına dikkati çekerek, "BBC gerilemek ya da büyümek arasında bir seçim yapmak zorunda" ifadesi kullanıldı.
BBC raporunda ABD ve İngiltere merkezli yayıncıların mali sebeplerle uluslararası yayınlarını azalttığı belirtilirken, Rusya, Çin ve Katar'ın uluslararası habercilik alanında yatırımlarını artırdığı vurgulandı.
"Boy Ölçüşemiyoruz"
Raporda, "Rusya, Çin ve Katar bizim boy ölçüşemeyeceğimiz şekilde uluslararası kanallarına yatırım yapıyor. Çin'in merkezi televizyonunun küresel operasyonlarını artırabilmesi için, yayınlarını 2009'da ülke dışındaki 84 milyon haneden, bugün 220 milyon haneye ulaştırabilmesi için 7 milyar dolar destek verildi" ifadeleri kullanıldı.
Raporda devlet destekli Russia Today'in (RT) sadece yurtdışı bütçesine 300 milyon dolar ayrıldığı ve kurumun yakın zamanda İngiltere merkezli yayına başladığı belirtildi. Raporda El Cezire'nin ise yakın zamanda İngilizce yayınlarına 1 milyar dolarlık bütçe ayırdığı kaydedildi.
Öte yandan, BBC Dünya Servisi'nin yıllık bütçesinin yaklaşık 245 milyon sterlin (370 milyon dolar) olduğu belirtildi.
Raporu hazırlayan BBC Haber Direktörü James Harding, "BBC, Britanya'nın dışarıda yumuşak gücü olarak kalmaya devam etmek istiyorsa, yeni dillerde yayın yapan servislere yatırım yapması gerekiyor" dedi.
İngiltere'de 2010 yılındaki genel seçimle göreve gelen Muhafazâkar-Liberal Demokrat koalisyon hükümetinin bütçe açığını gidermek için yaptığı kesintilerden BBC de etkilenmişti. BBC Dünya Servisi 2011 yılında, çalışanlarının dörtte birini işten çıkarma ve 5 dil servisini kapatma kararı almıştı.
GAZETECİDEN, GAZETECİLERİ AŞAĞILAMA ÇAĞRISI!
The Economist dergisi editörlerinden Edward Lucas, Russia Today (RT) televizyonu ve Sputnik haber ajansında çalışan meslektaşlarının toplum tarafından ‘dışlanmasını' istedi. RT ve Sputnik ile birlikte bu etik dışı çağrıya büyük tepki gösteren Rossiya Segodnya, Lucas'ın, meslektaşlarını tehdit ettiğinin altını çizdi.
The Economist editörü Edward Lucas'ın, 51. Münih Güvenlik Konferansı'nda RT ve Sputnik'in ifade özgürlüğüne saldırı niteliğindeki sözleri, 'uluslararası haber dolaşımındaki dengesizliğinin ve Batı hakimiyetinin korunmak istendiği' eleştirilerini beraberinde getirdi.
Dışişleri bakanları ve üst düzey yetkililer önünde yaptığı konuşmasında Rus basınının Batı'ya büyük 'tehlike' teşkil ettiğini savunan Lucas, söz konusu yayın kuruluşlarının doğrudan ‘Kremlin'in yalan makinesine bağlı olduğunu' iddia etti.
'RT ve Sputnik Çalışanlarını İşe Almam'
Batılı ülkelere RT ve Sputnik gibi basın organlarının çalışanlarını 'dışlama' çağrısı yapan Lucas, "Mesela iş için başvuran bir adayın CV'sinde daha önce RT ve Sputnik'te çalışmış olduğunu görsem, o CV'yi direkt çöpe atarım" dedi.
RT Ve Sputnik Çalışanlarını 'Aşağılayın' Çağrısı
RT'nin 'kariyer merdiveninin son basamağı' olması gerektiğini savunan Lucas, bu iki basın organının ve çalışanlarının 'tuhaf ve propagandacı değil gerçek gazeteci ve yayın kuruluşu olarak görülmeye başlayana kadar aşağılanması gerektiğini' söyledi.
'RT, Büyük Bir İlgiyle Takip Ediliyor'
Buna karşın Lucas, insanların ana akım medyanın doğruyu söylemediğini düşündükleri için RT'yi 'büyük ilgiyle takip ettiklerini' de itiraf etti.
'O Bunları Söylerken Ekibimiz Ateş Altındaydı'
Bunun üzerine dün resmi açıklama yayımlayan RT, "Önemli güvenlik sorunlarının çözümüne yönelik bir etkinliğe, aldatıcı sözlerle saldırmak ikiyüzlülüğün en üst noktasıdır" ifadesini kullandı. Muhabirlerinin kimsenin bahsetmeye cesaret edemediği olayları haberleştirmek ve diğer yayın organlarının bilerek gizlediği şeyleri dünyaya göstermek için her gün hayatlarını riske attığını hatırlatan RT, "Bay Lucas rahat ve yüksek güvenlikli konferans binasından RT gazetecilerini yerin dibine sokarken, ekibimiz Donetsk'te ateş altındaydı" hatırlatması yaptı.
Daha Önce De Putin'i Hedef Almıştı
Rosssiya Segodnya Genel Müdürü Dmitry Kiselev de "Birinin ağzını kapatmaya çalışmak, gazetecilerin dışlanmasını istemek ve bunu yalnızca kendi fikirlerinden başka fikirleri dile getirdikleri için yapmak… Akıllı işi değil" dedi.
Lucas daha önce de seçimlere yakın bir dönemde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sayılı günlerinin kaldığını iddia etmişti ancak Putin'in seçimleri kazandığı daha ilk turdan belli olmuştu. Lucas, Soçi'de geçen yıl düzenlenen Kış Olimpiyatları'nın da tam bir fiyasko olacağını öne sürmüştü, ama bu beklentisi gerçek olmamıştı.
'Kremlin'i Eleştiren Kitabı Rusça'ya Çevrildi'
Kiselev ayrıca Lucas'ın Kremlin'in politikasını eleştirdiği kitabının, ülkede ifade özgürlüğü olmadığı iddialarına rağmen, Rusçaya çevrilip basıldığını anlattı.
ABD'li Sözcünün 'Twıtter Bozgunu'
Öte yandan geçen hafta da, Rusya'daki ABD Büyükelçiliği Sözcüsü Will Stevens, Twitter'da bir oylama açıp takipçilerinin RT'ye mi yoksa The Economist'e mi daha çok güvendiğini ölçmeye çalışmıştı. Stevens, RT'yi destekleyenlerin tweet'i favorilerine almasını, The Economist'e destek verenlerin ise retweet yapmasını istedi. Ancak Stevens, son duruma göre 81 RT'ye karşı 1500 favori alınca ‘istediği mesajı' verememiş oldu.